Zo eet je niet alleen gezond in de zomer
Volgens ons lukt gezond eten beter als de zon schijnt en er vakantie in de lucht hangt. Een mediterraan dieet met olijfolie en tomaten? Check. Verse aardbeien met munt? Check. Wil je gezonder beginnen eten? De inzichten en tips van Helan voedingsexpert Daphne Lai helpen je op weg. En niet alleen tijdens de zomer.
De verleiding van de supermarkt
Wist je dat er meer dan dubbel zoveel ongezond dan gezond eten verkocht wordt in supermarkten?
De reden is simpel: de winstmarge op junkfood en ijsjes is groter dan die op groenten en fruit. De winkel is niet ingericht om jou efficiënt door je boodschappenlijstje te loodsen, maar heeft een sluwe indeling langs tal van verleidingen voor je gezonde basisproducten tegenkomt.
En is het toeval dat de rekken naast de wachtrij aan de kassa vaak vol staan met hippe frisdrankjes, chips en snoeprepen?
Gezonde supermarkt tips:
Wat sociale media je voedt
Hoe vaak zie jij op Facebook of Instagram posts over eten? Vaak. En is dat iets gezonds? Dan heb je geluk. Sociale media toont inhoud op basis van eerdere interacties. Met andere woorden: je krijgt steeds meer van hetzelfde te zien. Dat werkt polariserend.
Jongeren wéten bijvoorbeeld wel wat gezonde voeding is. Toch kiezen ze vaak bewust voor die ongezonde diepvriespizza of frituursnack omdat ze ervan uitgaan dat de meerderheid van de jongeren dat doet.
Gezonde sociale mediatips:
Het verslavend effect van dopamine
Na het eten heb je ineens nog zin in een ijsje mét slagroom of een stuk chocola. Herkenbaar? Je bent niet de enige.
Zoet, vet of lekker krokant eten activeert de dopaminereceptoren in ons brein. Dopamine is een stof die je (even) een goed gevoel geeft, waardoor je gaat verlangen naar méér.
Het resultaat? Je gaat ongezonde maar lekkere dingen eten voor je plezier. Daarna volgt er een dip, en om daaruit te geraken eet je wéér iets ongezond. Gelukkig kan je die vicieuze cirkel wél doorbreken.
Wandelen, zwemmen, dansen en sociaal contact boost je dopamine op een natuurlijke manier. Kies een activiteit die je leuk vindt en die je dan ook makkelijker volhoudt.
Komt die drang naar lekkers toch op? Focus op iets anders: bel een vriend of vriendin, start een klusje, of doe een toerke in je buurt. Veel kans dat het zo weer wegebt.
Ga niet voor extreem, maar voor haalbare kleine veranderingen.
Gezond eten is óók goed voor jezelf zorgen
Dat vergeten we te vaak, zeker als het straks na de vakantie weer druk-druk-druk is. En dat is helemaal oké zolang je regelmatig tijd inplant om fysiek en mentaal tot rust te komen.
In de zomer lukt dat beter. Maar ook de rest van het jaar kan je met kleine aanpassingen, bewuste keuzes en ruimte voor rust regelmatig gezond(er) eten.
Gezond eten en vertragen tips:
Goesting om voor gezond te gaan?
Dit zijn de 5 voedselprio's van een evenwichtige voeding.
Deel dit artikel
Verder lezen
Mango-vanillesmoothie
Zin in zoet maar niet in calorieën? Probeer dit zoete maar gezonde sapje van voedingsexpert Sandra Bekkari.
Op zoek naar suiker op het voedingsetiket. Waarop letten?
Hoeveel suiker zit er in een voedingsmiddel? En wat betekenen claims als 'suikerarm' of 'met zoetstoffen'? Het voedingsetiket uitgelegd.
Wat is de glycemische index van een voedingsmiddel?
Niet alle koolhydraten hebben dezelfde invloed op je bloedsuikerspiegel. De glycemische index geeft dat verschil weer. Ontdek wat goed voor je is.
Zo kom je de feestdagen door zonder te veel extra kilo’s
Schrik voor die extra kilo's na de feestdagen? Met deze tips kom je de feestdagen gezond door!