Blog

Zo eet je niet alleen gezond in de zomer

Volgens ons lukt gezond eten beter als de zon schijnt en er vakantie in de lucht hangt. Een mediterraan dieet met olijfolie en tomaten? Check. Verse aardbeien met munt? Check. Wil je gezonder beginnen eten? De inzichten en tips van Helan voedingsexpert Daphne Lai helpen je op weg. En niet alleen tijdens de zomer.

De verleiding van de supermarkt

Wist je dat er meer dan dubbel zoveel ongezond dan gezond eten verkocht wordt in supermarkten?

De reden is simpel: de winstmarge op junkfood en ijsjes is groter dan die op groenten en fruit. De winkel is niet ingericht om jou efficiënt door je boodschappenlijstje te loodsen, maar heeft een sluwe indeling langs tal van verleidingen voor je gezonde basisproducten tegenkomt.

En is het toeval dat de rekken naast de wachtrij aan de kassa vaak vol staan met hippe frisdrankjes, chips en snoeprepen?

Gezonde supermarkt tips:

 • Ga winkelen ná het eten. Wie honger heeft, kiest makkelijker voor ongezond.
 • Maak op voorhand een boodschappenlijstje. Met voor 80% gezonde basics.
 • Zet een timer (bv. 10 minuten) en daag jezelf uit om binnen die tijd aan de kassa te staan. Zo blijf je niet treuzelen bij rayons vol ongezonde 1+1-promo's.
 • Kies zoveel mogelijk voor pure producten en vermijd sterk bewerkte voedingsmiddelen.
 • Bekijk de ingrediëntenlijst: hoe minder ingrediënten en toevoegingen, hoe gezonder.
 • Twijfel je tussen 2 producten, check dan de Nutriscore.

Wat sociale media je voedt

Hoe vaak zie jij op Facebook of Instagram posts over eten? Vaak. En is dat iets gezonds? Dan heb je geluk. Sociale media toont inhoud op basis van eerdere interacties. Met andere woorden: je krijgt steeds meer van hetzelfde te zien. Dat werkt polariserend.

Jongeren wéten bijvoorbeeld wel wat gezonde voeding is. Toch kiezen ze vaak bewust voor die ongezonde diepvriespizza of frituursnack omdat ze ervan uitgaan dat de meerderheid van de jongeren dat doet.

Gezonde sociale mediatips:

 • Geef een like als je een gerecht met véél groenten ziet passeren in je feed
 • Negeer posts over junkfood. Veel kans dat je straks méér posts van gezond eten ziet
 • Post zelf foto's van jouw gezonde zomergerechtjes

Het verslavend effect van dopamine

Na het eten heb je ineens nog zin in een ijsje mét slagroom of een stuk chocola. Herkenbaar? Je bent niet de enige.

Zoet, vet of lekker krokant eten activeert de dopaminereceptoren in ons brein. Dopamine is een stof die je (even) een goed gevoel geeft, waardoor je gaat verlangen naar méér.

Het resultaat? Je gaat ongezonde maar lekkere dingen eten voor je plezier. Daarna volgt er een dip, en om daaruit te geraken eet je wéér iets ongezond. Gelukkig kan je die vicieuze cirkel wél doorbreken.

Wandelen, zwemmen, dansen en sociaal contact boost je dopamine op een natuurlijke manier. Kies een activiteit die je leuk vindt en die je dan ook makkelijker volhoudt.

Komt die drang naar lekkers toch op? Focus op iets anders: bel een vriend of vriendin, start een klusje, of doe een toerke in je buurt. Veel kans dat het zo weer wegebt.

Daphne Lai
Daphne Lai Voedingsexperte

Ga niet voor extreem, maar voor haalbare kleine veranderingen.


Gezond eten is óók goed voor jezelf zorgen

Dat vergeten we te vaak, zeker als het straks na de vakantie weer druk-druk-druk is. En dat is helemaal oké zolang je regelmatig tijd inplant om fysiek en mentaal tot rust te komen.

In de zomer lukt dat beter. Maar ook de rest van het jaar kan je met kleine aanpassingen, bewuste keuzes en ruimte voor rust regelmatig gezond(er) eten.

Gezond eten en vertragen tips:

 • Plan tijd in om samen te koken. Misschien kan je zelfs wat verse maaltijden of een zelfgemaakte soep invriezen voor drukkere dagen?
 • Vertraag met een mini-moestuin. Zelfgekweekte groenten smaken nóg beter en geven veel voldoening. Geen tuin? Kruiden kweken op de vensterbank heeft hetzelfde effect.
 • Doe de lunchhack: zorg elke dag voor wat groenten bij je lunch. Rauwe groenten, of een restje groenten van de avond ervoor.
 • Eet tussendoor wat zomerse kersen, aardbeien of een banaan. Ook met een handvol noten is je energieniveau zo weer op peil.

Goesting om voor gezond te gaan?

Dit zijn de 5 voedselprio's van een evenwichtige voeding.

Ga voor gezond

Deel dit artikel

Verder lezen

smoothie
Blog

Mango-vanillesmoothie

Zin in zoet maar niet in calorieën? Probeer dit zoete maar gezonde sapje van voedingsexpert Sandra Bekkari.

vrouw in de supermarkt
Blog

Op zoek naar suiker op het voedingsetiket. Waarop letten?

Neem de tijd om voedingsetiketten te lezen. Hoeveel suiker zit er in de producten die je koopt? En waar moet je voor suikers vooral op letten? Wat staat er op een voedingsetiket?

Wat is glycemische index
Blog

Wat is de glycemische index van een voedingsmiddel?

Niet alle koolhydraten hebben dezelfde invloed op je bloedsuikerspiegel. De glycemische index geeft dat verschil weer. Ontdek wat goed voor je is.

Gezond de feestdagen door
Blog

Zo kom je de feestdagen door zonder te veel extra kilo’s

Schrik voor die extra kilo's na de feestdagen? Met deze tips kom je de feestdagen gezond door!