Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
De afgelopen jaren werd in de media vaak bericht over de bingedrinking trend bij jongeren. Dit zou wijzen op een hoger misbruik van alcohol bij jongeren. Maar is het dan echt zo slecht gesteld met onze jongeren? Dankzij het jaarlijks onderzoek van het VAD wordt het alcohol-, tabaks-, medicatie- en druggebruik van jongeren duidelijk in kaart gebracht.
De recente cijfers liegen er niet om: alcohol is nog steeds een erg populaire drug onder jongeren. Zo dronk meer dan de helft (53,3%) van de bevraagde leerlingen in de VAD-enquête in 2018/2019 alcohol, waarbij 1 op de 8 bevraagden aangaven op regelmatige basis alcohol te consumeren. Daarnaast deed tot 33% 17- en 18-jarigen op maandelijks tot wekelijks aan bingedrinken. Verontrustende feiten, wetende dat alcohol een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen heeft.
Toch is er een kentering te zien. Zo drinken jongeren op steeds latere leeftijd hun eerste glas alcohol. Het alcoholgebruik bij -16-jarigen daalde de laatste 10 jaar namelijk met bijna 20%! De keerzijde van deze evolutie is dat alcoholgebruik bij +16-jarigen toeneemt. Zo steeg het dronkenschap bij 17- tot 18-jarigen van 47% in 2010-2011 naar 59% in 2016-2017.
De cijfers van het VAD-onderzoek brengen nieuwe trends aan het licht. Zo kunnen we besluiten dat de consumptie van alcohol later start dan pakweg 10 jaar geleden. Een positief gevolg van de wetgeving op alcoholgebruik voor -16-jarigen. Zo geven veel -16 - jarigen aan nog geen alcohol te drinken omdat dit bij wet verboden is. De toename in het alcoholgebruik bij +16-jarigen geeft dan weer aan dat er meer in scholen meer gewerkt dient te worden rond de risico’s van alcoholmisbruik.
Meer weten? Het volledige VAD-verslag lees je hier.
Deel dit artikel
Verder lezen
Tournée Minérale: klinkt je dat bekend in de oren? Dit initiatief van Stichting tegen Kanker en de DrugLijn heeft als doel om in februari één maand zonder alcohol door het leven te gaan. En dat heeft heel wat meer voordelen dan je zou denken.
Gedurende de maand februari loopt Tournée Minérale. Dit initiatief van Stichting tegen Kanker en de DrugLijn daagt 100.000 Belgen uit om een maand zonder alcohol in te lassen. Natuurlijk kent een maand zonder alcohol ook moeilijke momenten, daarom enkele tips om het vol te houden tot eind februari!
Een glaasje cava tijdens de lunch, een paar pintjes op café of een glaasje wijn bij het avondeten. Het drinken van alcohol wordt over het algemeen gezien als iets gezelligs en is sociaal geaccepteerd. En juist om die reden valt een alcoholverslaving niet direct op. In België kampt echter 1 op de 10 personen met een alcoholprobleem.
Een kind dat aan zelfmoord denkt zet het leven op losse schroeven. Het leven van het kind zelf, maar ook dat van de ouders en het hele gezin. Hoe ga je daar als ouder mee om?