News

Hoe van baarmoederhalskanker een zeldzame ziekte maken

Wereldwijd kregen in 2018 570.000 vrouwen baarmoederhalskanker. In België krijgt bijna 1 % van de vrouwen de ziekte voor haar 75ste. Sciensano brengt in een nieuwe studie baarmoederhalskanker in kaart én vraagt om een uniform preventieprogramma in heel het land.

Voldoen aan richtlijnen Wereldgezondheidsorganisatie

Baarmoederhalskanker staat op de 14e plaats van alle vrouwelijke kankers in België. Maar bij jonge vrouwen van 25 tot 44 jaar is het de 4e belangrijkste kanker. De belangrijkste oorzaak is het humaan papillomavirus (HPV). De Wereldgezondheidsorganisatie wil de preventie van deze ziekte verbeteren tegen 2030 door o.a. 9 op de 10 meisjes te vaccineren tegen de leeftijd van 15 jaar. Daarnaast zouden 7 op de 10 vrouwen van 35 tot 45 jaar 2 keer gescreend moeten worden op HPV.

Geïntegreerde screening en vaccinatie

Hoe kan ons land die ambitie van de Wereldgezondheidsorganisatie waarmaken? Sciensano vraagt om een geïntegreerde preventie in heel België, gebaseerd op de screening van en de vaccinatie tegen HPV. Momenteel bestaan er verschillen in de preventie-aanpak tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Volgens Sciensano kunnen we van baarmoederhalskanker enkel een zeldzame ziekte maken met een uniform programma voor heel het land.

Meer info

Ontdek meer over deze studie op de site van Sciensano.

Lees meer over het belang van tijdig een uitstrijkje te laten nemen.

Deel dit artikel

Verder lezen