Hoe van baarmoederhalskanker een zeldzame ziekte maken

Wereldwijd kregen in 2018 570.000 vrouwen baarmoederhalskanker. In België krijgt bijna 1 % van de vrouwen de ziekte voor haar 75ste. Sciensano brengt in een nieuwe studie baarmoederhalskanker in kaart én vraagt om een uniform preventieprogramma in heel het land.

Voldoen aan richtlijnen Wereldgezondheidsorganisatie

Baarmoederhalskanker staat op de 14e plaats van alle vrouwelijke kankers in België. Maar bij jonge vrouwen van 25 tot 44 jaar is het de 4e belangrijkste kanker. De belangrijkste oorzaak is het humaan papillomavirus (HPV). De Wereldgezondheidsorganisatie wil de preventie van deze ziekte verbeteren tegen 2030 door o.a. 9 op de 10 meisjes te vaccineren tegen de leeftijd van 15 jaar. Daarnaast zouden 7 op de 10 vrouwen van 35 tot 45 jaar 2 keer gescreend moeten worden op HPV.

Geïntegreerde screening en vaccinatie

Hoe kan ons land die ambitie van de Wereldgezondheidsorganisatie waarmaken? Sciensano vraagt om een geïntegreerde preventie in heel België, gebaseerd op de screening van en de vaccinatie tegen HPV. Momenteel bestaan er verschillen in de preventie-aanpak tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Volgens Sciensano kunnen we van baarmoederhalskanker enkel een zeldzame ziekte maken met een uniform programma voor heel het land.

Meer info

Ontdek meer over deze studie op de site van Sciensano.

Lees meer over het belang van tijdig een uitstrijkje te laten nemen.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

05 oktober

Gratis webinar: Werken aan mentale veerkracht

Je job, je gezin, je hobby en allerlei sociale verplichtingen. Ben jij ook op zoek naar meer evenwicht en balans in je leven? Laat je inspireren tijdens deze interactieve lezing van Björn Prins.

Gratis webinar: Stop met musturberen

Jezelf te veel druk op leggen. Vinden dat je bepaalde dingen moet doen. Dat is musturberen. Helan deed onderzoek naar het musturbatiegedrag in Vlaanderen. En zag dat we collectief gebukt gaan onder al dat moeten.

25 april

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Sinds februari zijn 5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waaronder bijna 30.000 die zich hebben aangemeld op Belgische bodem. Tal van initiatieven werden al op poten gezet om hen te verwelkomen en te helpen met hun administratie. Ook op het vlak van preventie, welzijn en zorg.