Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Wereldwijd kregen in 2018 570.000 vrouwen baarmoederhalskanker. In België krijgt bijna 1 % van de vrouwen de ziekte voor haar 75ste. Sciensano brengt in een nieuwe studie baarmoederhalskanker in kaart én vraagt om een uniform preventieprogramma in heel het land.
Baarmoederhalskanker staat op de 14e plaats van alle vrouwelijke kankers in België. Maar bij jonge vrouwen van 25 tot 44 jaar is het de 4e belangrijkste kanker. De belangrijkste oorzaak is het humaan papillomavirus (HPV). De Wereldgezondheidsorganisatie wil de preventie van deze ziekte verbeteren tegen 2030 door o.a. 9 op de 10 meisjes te vaccineren tegen de leeftijd van 15 jaar. Daarnaast zouden 7 op de 10 vrouwen van 35 tot 45 jaar 2 keer gescreend moeten worden op HPV.
Hoe kan ons land die ambitie van de Wereldgezondheidsorganisatie waarmaken? Sciensano vraagt om een geïntegreerde preventie in heel België, gebaseerd op de screening van en de vaccinatie tegen HPV. Momenteel bestaan er verschillen in de preventie-aanpak tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Volgens Sciensano kunnen we van baarmoederhalskanker enkel een zeldzame ziekte maken met een uniform programma voor heel het land.
Ontdek meer over deze studie op de site van Sciensano.
Lees meer over het belang van tijdig een uitstrijkje te laten nemen.
Deel dit artikel
Verder lezen
Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.
Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.
2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.
Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.