News

Iets minder Belgen aan de antidepressiva

Voor het eerst in jaren is het aantal Belgen dat antidepressiva neemt gedaald. Het gaat slechts om een minieme afname, maar wel een belangrijke. De overheid hoopt dat de kentering nu is ingezet.

Aantal dagdosissen stijgt wel nog

In 2016 kregen 1.202.040 Belgen antidepressiva voorgeschreven, maar in 2017 is dat aantal afgenomen tot net onder de 1,2 miljoen. Dat is de eerste daling sinds 2007. Het aantal dagdosissen stijgt echter wel nog. Dat betekent dat minder Belgen antidepressiva nemen, maar ze slikken er wel meer. Dat komt overeen met de nieuwe richtlijn voor huisartsen. Bij lichte of matige depressieve symptomen mogen dokters niet te snel antidepressiva voorschrijven. Maar bij een ernstige depressie moet de patiënt ze wel lang genoeg nemen.

Terugbetaling psycholoog

Campagnes om artsen te sensibiliseren rond hun voorschrijfgedrag, zijn één manier om het aantal Belgen aan de antidepressiva te doen dalen. Vanaf volgend jaar komt daar ook een terugbetaling bij de psycholoog bij. Daarmee zullen jaarlijks ongeveer 120.000 mensen tussen 18 en 64 jaar met vaak voorkomende psychische aandoeningen tot maximaal 8 sessies bij een erkende klinische psycholoog of orthopedagoog terugbetaald krijgen.

Meer info!

Ontdek de terugbetaling voor psychotherapie van Helan.

Verder lezen

Blog

Omgaan met angst om je gezondheid

Misschien heb je wel angst of stress, omdat je niet ziek wil worden. Je gaat hierdoor anders leven. De psychologen van de Luisterlijn van Helan geven advies.

Blog

Want zo belangrijk is zelfzorg

In januari worden er traditiegewijs heel wat lijstjes met goede voornemens gemaakt. Een van de voornemens die hier vaak op verschijnen, is om meer tijd te nemen voor zichzelf, ook wel 'zelfzorg' genoemd. Maar wat is zelfzorg juist? En hoe doe je dat nu eigenlijk?

Blog

Buikademhaling

Ademen via de buik is de meest eenvoudige en doeltreffende ontspanningsoefening. Je hebt er niets voor nodig en je kunt het op ieder moment van de dag toepassen, waar je ook bent.

Blog

Wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater?

Heb jij behoefte aan iemand om mee te praten of heb je nood aan psychologische hulp? Dan kan een psycholoog of psychiater uitkomst bieden. Weet je niet zeker bij wie jij het beste terecht kunt voor hulp? Lees hieronder wat juist het verschil is tussen een psycholoog en een psychiater.