News

De ‘new deal’ van de huisartsen: wat betekent het voor jou?

Eind juni kondigde Federaal Minister van Volksgezondheid de new deal aan, een nieuw financieringsmodel voor huisartsen. Het nieuwe model gaat in voege in 2024. Wat heeft dit voor impact voor jou als patiënt?

Wat houdt het precies in?

De overheid heeft recent haar goedkeuring gegeven voor een andere organisatievorm van de huisartsenpraktijk.

Daardoor zal het voor huisartsenpraktijken met een zeker aantal vaste patiënten mogelijk zijn om sommige taken te delegeren aan bijvoorbeeld verpleegkundigen of administratieve krachten.

De testfase start dit jaar, maar de echte uitrol begint pas in 2024. Huisartsen kunnen dan zelf de keuze maken of ze al dan niet instappen in dit nieuwe model.

Wat betekent dit voor jou?

Dit is goed nieuws. Huisartsen zullen zo meer tijd kunnen besteden aan bijvoorbeeld gezondheidspreventie, welzijn, begeleiding van langdurig zieken of multidisciplinair overleg met andere zorgverleners.

Er is bovendien geen financiële impact voor jou als patiënt. 
 

Deel dit artikel

Verder lezen

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.

13 juli
Blog

De sociale kaart: vind online hulpverlening op maat

Op zoek naar een ergotherapeut bij jou in de buurt? Of vind je geen centrum voor kortverblijf? Dan kan je terecht op www.desocialekaart.be, een gerichte zoekmotor voor al je hulpvragen rond gezondheidszorg en welzijn. Heel handig voor zowel patiënten als zorgverleners.