News

Nieuwe regeling rond terugbetaling ziektekosten minderjarigen

Wanneer ouders medische kosten betaalden voor hun kinderen, kreeg de ouder die de terugbetaling aanvroeg het bedrag op zijn of haar bankrekening gestort. Als gevolg van een koninklijk besluit van 21 december 2018, moeten gescheiden ouders vooraf afspraken maken over buitengewone kosten en zijn zij ook verplicht om deze kosten ook minstens jaarlijks onderling af te rekenen. Daarom geldt sinds 2022 een nieuwe regeling voor de terugbetaling van ziektekosten voor minderjarigen.

Verplichte ziekteverzekering

Voor de terugbetalingen binnen de verplichte ziekteverzekering verandert er niks. Zoals gewoonlijk kan je de terugbetaling verwachten op de bankrekening van wie de terugbetaling aanvroeg. Je kan dus deze betalingen dus blijven aanvragen zoals je gewend bent.

Aanvullende voordelen en extra verzekeringen

Bij een terugbetaling van de aanvullende voordelen en extra verzekeringsproducten, gebeurt de terugbetaling enkel nog via de bankrekening van de ouder waar de kinderen ingeschreven zijn bij het ziekenfonds of voor de verzekering, of via een kindrekening waar beide ouders toegang tot hebben.  

Gescheiden

Ben je gescheiden en verloopt de terugbetaling momenteel niet via een gemeenschappelijke rekening voor de kinderen? Dan moeten de ouders onderling de ziektekosten met elkaar afrekenen. 

Dit is het gevolg van een koninklijk besluit van 21 december 2018 dat stelt dat gescheiden ouders vooraf afspraken moeten maken over buitengewone kosten en deze kosten ook minstens 1 keer per jaar onderling moeten afrekenen.

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.