Scheiding

Bij een scheiding zijn een aantal aanpassingen nodig in je ziekenfondsdossier, eventueel ook voor dat van je kinderen. Wat je zoal moet doen, hangt af van het soort scheiding en je gezinssamenstelling.

Feitelijk of wettelijk gescheiden

Als je feitelijk scheidt, woon je als partners niet meer op dezelfde plek, maar blijf je wel officieel gehuwd. Is één van beiden ingeschreven als persoon ten laste bij de ex-partner, dan kan dat zo blijven onder bepaalde voorwaarden.

Is jullie huwelijk bij wet ontbonden, dan ben je wettelijk gescheiden. Als persoon ten laste bij je ex-partner moet je dan een eigen dossier laten opmaken bij je ziekenfonds. Zijn jullie beiden als gerechtigden ingeschreven, dan hoef je geen nieuw dossier op te starten. Laat wel je contact- en bankgegevens aanpassen in je ziekenfondsdossier. 

Wil je graag samen met ons jouw situatie bekijken? We helpen je graag verder.

Contacteer ons

Je scheiding doorgeven

Meld je aan op Mijn Helan.

Je scheiding doorgeven doe je eenvoudig via Mijn Helan.

Nog geen Mijn Helan account? Je kan ons ook telefonisch contacteren op T. 02 218 22 22.

Geef van jullie beiden volgende info mee:

 • Jullie contactgegevens
 • Het nieuwe officiële adres van jezelf, je ex-partner en de kinderen
 • De nieuwe bankrekeningnummers
 • Het nummer van de 'kinderrekening' als jullie daarmee werken

Heb je nog vragen of wil je liever eerst jullie situatie samen met ons bekijken? Contacteer ons om zeker te zijn dat alles in orde is en je optimaal verzekerd bent en blijft.

Belangrijk om te weten

Een scheiding heeft uiteraard ingrijpende gevolgen op je privéleven. Maar er is ook een impact op je ziekenfondsdossier. Het is belangrijk om Helan zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van de scheiding. Dat kan makkelijk digitaal via Mijn Helan.

Naar Mijn Helan

Terugbetalingen voor de kinderen

De kinderen ten laste moeten ingeschreven worden bij 1 van de 2 ouders. Dit kan je in onderling overleg bepalen. Maak je liever geen keuze of raak je er niet uit? Dan worden de kinderen ingeschreven bij de gerechtigde bij wie ze gedomicilieerd zijn. Voor de ziekenkosten van de kinderen geldt vervolgens:

 • Voor kinderen ten laste worden geen ziekenfondsbijdragen aangerekend.
 • Terugbetalingen gebeuren op de rekening van de ouder bij wie de kinderen ten laste staan.
 • Wordt een kind ziek bij de andere ouder en betaalt die de kosten, dan kan de tegemoetkoming eenmalig gestort worden op de rekening van die ouder. Je vraagt dit schriftelijk aan.
 • Werk eventueel met een ‘kinderrekening’ waar beide ouders een volmacht op hebben.
 • Via Mijn Helan kan je de andere ouder, indien hij of zij ook klant is van Helan ziekenfonds, toegang geven tot het dossier van jullie kind.

Aanvullende verzekeringen

Ook op aanvullende verzekeringen heeft een scheiding impact. We zetten het voor je op een rijtje.

 • De ziekenfondsbijdrage wordt gesplitst vanaf de eerste maand na de feitelijke of wettelijke scheiding.
 • Het eventuele recht op een verhoogde tegemoetkoming wordt opnieuw bekeken.
 • De zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming wordt opgesplitst vanaf het jaar volgend op de feitelijke of wettelijke scheiding.
 • Het verzekeringsdossier wordt gesplitst. 

Een overzicht van je betaalde bijdragen nodig?

Wanneer je om administratieve redenen een overzicht van je betaalde bijdragen nodig hebt, kan je dit attest eenvoudig zelf downloaden via Mijn Helan.

Download het attest

Dentalia Up

Bescherm je gezin tegen hoge tandzorgkosten. Krijg tot 4.000 euro terug voor tandverzorging, beugels, kronen, implantaten en meer.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Een brede kijk op jouw welzijn

Blog

Is je gezinssituatie belangrijk voor de keuze van je ziekenfonds?

De keuze van een ziekenfonds krijg je vaak van kinds af mee. Zij hebben lang geleden een keuze gemaakt, die op hun beurt meestal ook gebaseerd is op de keuze van hun ouders. Je merkt het, een ziekenfonds is een traditie die generaties lang wordt doorgegeven. Maar is dat ziekenfonds wel het meest geschikte voor jou?