Mentale gezondheid

We hebben allemaal wel eens te veel aan ons hoofd. Dit kan leiden tot stress, burn-outs en slapeloosheid. Maar hoe ga je hier nu mee om? Kan je stress voorkomen? Waar kan je terecht als het even niet goed gaat? Deze en veel meer vragen over je mentale gezondheid beantwoorden we hier.

Werk-privébalans

De juiste balans vinden tussen werk en privé, tussen me-time en je gezin, tussen ontspanning en uitdaging: hoe doe je dat? Hoe leer je jezelf om positief te denken, stress te verminderen, nee te zeggen en regelmatig een moment voor jezelf te nemen?

Work-life balance

Flexibel plannen

    

Vergeet niet wat tijd voor jezelf te blokkeren.

Stel prioriteiten. Wat kan nu even minder perfectionistisch? 

Het is in deze omstandigheden extra belangrijk om werk en privé van elkaar gescheiden te proberen houden. Maak op je vrije momenten de leefruimte even werkvrij. Probeer ook af en toe je telefoon of tablet even aan de kant te leggen.

Meer dan anders hebben mensen nu een klankbord nodig. Maak tijd om te praten met vrienden en familie, of met je kinderen. Luister en deel zelf je verhaal. Geef ook aandacht aan de positieve dingen: ‘We doen dit toch maar, ondanks alles'.

Geef aan dat dit een uitzonderlijke situatie is en dat je niet altijd weet wat komen gaat of hoe jullie zaken moeten oplossen. Maar geef ook aan dat het tijdelijk is.

Thuiswerken

Door thuis te werken kan de grens tussen werk en privé wel eens vervagen. Zeker in combinatie met een gezin kan thuiswerken een uitdaging zijn. Zowel psychisch als sociaal is het belastend. Sommigen voelen zich eenzaam of minder verbonden met collega's, anderen hebben het gevoel nooit gedaan te hebben.

Wat kun je doen om de werkdag zo vlot mogelijk te laten verlopen?

Tips voor thuiswerk

Tips voor een betere balans

  • Vind jezelf oké
    Je hoeft niet altijd alles goed te doen. En niet iedereen moet jou leuk vinden. Het is niet eenvoudig om deze idealen los te laten, maar het schept wel meteen meer ruimte in je hoofd. Ruimte waarin je gewoon je doordeweekse zelf kunt zijn. En dat is helemaal oké. 

  • Beweeg
    Pieker jij je soms ook suf? Beweging is en heel doeltreffend medicijn om deze negatieve gedachten te verdrijven en ruimte te maken om positief te denken. Je gaat vanzelf minder piekeren, je verhoogt je energiepeil én je doorzettingsvermogen. Gezonde vermoeidheid verbetert ook je slaap.
     
  • Verminder stress: gun jezelf rust
    Slorpen je werk, je kinderen, je ouders, … haast al je tijd op? Zo krijg je stress. Je wordt er prikkelbaar en slechtgehumeurd van. Maak daarom regelmatig een moment vrij voor jezelf en las activiteiten in die je helpen om tot rust te komen. Zo vermijd je dat de spanning zich ophoopt.  
     
  • Durf nee te zeggen en verbeter de balans in je leven 
    Heb je ergens geen zin in of geen behoefte aan: durf dan gewoon nee te zeggen. Nee tegen dat glas te veel, nee tegen dat extra klusje op je werk waar je geen tijd voor hebt en nee tegen iemand die iets vraag waar je geen zin in hebt. Als je nee durft te zeggen geef je jezelf ruimte. Je hebt niet meer het gevoel dat anderen je leven bepalen, maar je maakt je eigen keuzes. 
     
  • Stop je gedachtenmolen
    Ben jij iemand die piekert? Iemand die constant nadenkt en maar niet tot een oplossing komt? Piekergedrag vertrekt van veronderstellingen, vooroordelen en onrealistische verwachtingen. Dat veroorzaakt onrust, angst en spanningen. Het brengt je dus nooit dichter bij een oplossing.  Probeer piekergedrag op te merken bij jezelf en stop bewust je gedachtenmolen. Vaak helpt het om van omgeving te veranderen, te bewegen, met iemand te praten, of even met iets praktisch bezig te zijn. 

Meer tips

#schijfruimtevol... Heb jij te veel aan je hoofd?

Ontdek onze tips om je balans terug te vinden

Doe de test