Mentale gezondheid

We hebben allemaal wel eens te veel aan ons hoofd. Dit kan leiden tot stress, burn-outs en slapeloosheid. Maar hoe ga je hier nu mee om? Kan je stress voorkomen? Waar kan je terecht als het even niet goed gaat? Deze en veel meer vragen over je mentale gezondheid beantwoorden we hier.

Stress

Iedereen heeft wel eens stress, maar dat is niet altijd negatief. Een gezonde portie stress hebben we namelijk nodig om te overleven. Maar wat als de stress je te veel wordt? Op deze pagina geeft Helan je advies en tips om met stress om te gaan.

Positieve of negatieve stress

Positieve stress is de gezonde spanning die tot betere prestaties leidt. Door stress op de juiste manier te kanaliseren, kun je er kracht uithalen. Denk maar aan de stress voor een examen, een sollicitatie, of zelfs voor je huwelijksdag.

Toch kan stress ook negatief worden. De spanning die in je lichaam wordt opgebouwd, moet dan weer afgebouwd worden. Stresshormonen moeten afgevoerd worden. Dat kan door je te ontspannen of door te bewegen. Maar net dat aspect ontbreekt bij veel mensen. Volle agenda's en hoge prestatiedruk zorgen voor weinig ontspanning, waardoor allerlei emoties en spanningen zich opstapelen.

Enkele alarmsignalen van ongezonde stress

  • Beknibbelen op je vrije tijd
    Betrap je jezelf op het schrappen van je ontspanningsmomenten, dan mag er een alarmbelletje gaan rinkelen.
     
  • Blijven doorgaan
    Herken de stress-signalen die je lichaam uitstuurt (fysieke, cognitieve, emotionele en gedragssignalen).
     
  • Piekeren
     Betrap je jezelf op eindeloos en oeverloos denkwerk, probeer dan je aandacht even te verleggen naar je lijf.
     
  • Ongezonde keuzes maken
    Voel je dat je sneller ongezonde keuzes maakt, zoals naar ongezonde snacks, sigaretten of alcohol grijpen, dan mag je dat zeker als een alarmsignaal zien.

Meer tips en uitleg

 

#schijfruimtevol... Heb jij te veel aan je hoofd?

Ontdek onze tips om je balans terug te vinden

Doe de test

 

Stress aanpakken

Als stress blijvend wordt, kan het leiden tot psychologische klachten en/of fysieke klachten. Denk maar aan prikkelbaarheid, depressie, slapeloosheid, hoofdpijn, … Stress vormt hiermee meteen ook een belangrijke risicofactor voor onder andere hart- en vaatziekten. Gelukkig zijn er wel manieren om je te wapenen tegen negatieve stress. 

Enkele tips

Tot rust komen met meditatie

Meditatie is stilstaan en actief bewust-zijn en dat heeft positieve effecten op je mentale welzijn. Hoe je mediteert en welke vorm je kiest, vul je zelf vrij in. Je hebt hartcoherentie, yoga, hypnose, … Het is een ontdekkingsreis die voor iedereen het proberen waard is.

Ontdek meditatie

Eet jij stressvrij?

Stress heeft een duidelijke invloed op ons lichaam. Maar wist je dat de juiste voeding ook heel wat invloed heeft op stress? Neem onze tips door en voel zelf het verschil! Probeer elke dag van de week een tip uit en neem ze zo geleidelijk aan op in je dagelijkse patroon.

Ontdek onze tips

Train je aandacht met mindfulness

Mindfulness is een vorm van meditatie waarin men zich op een niet-reactieve manier bewust is van de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment. Het is meer dan enkel een meditatievorm. Het leert mensen omgaan met stress, piekeren en slapeloosheid.

Ontdek het Helan-voordeel

Hoe help je iemand die 'op' is?

Wie overbelast is, ziet maar moeilijk oplossingen, of heeft gewoonweg geen fut om iets aan z'n situatie te veranderen. Dan kan hulp van buitenaf meer dan welkom zijn. Wat kan je doen en wat doe je liever niet?

Maak het verschil

Stress bij jongeren

Volwassenen zijn niet de enigen die last hebben van stress. Ook jongeren en kinderen hebben stress. Het is vooral typerend dat jongeren, tijdens de puberleeftijd, stress krijgen omwille van hun uiterlijk maar ook de activiteiten waaraan ze deelnemen. Stress bij jongeren en kinderen gaat samen met heel wat duidelijke symptomen zoals bijvoorbeeld vermoeidheid en toch problemen om ‘s avonds in slaap te vallen, eetstoornissen, faalangst, extreem perfectionistisch gedrag en woedeaanvallen. 

Waarom hebben jongeren en kinderen stress? Hoe bescherm je ze tegen stress? En wat kan je doen als ouder?

Ontdek het hier

 

 

Examenstress

Natuurlijk brengt de examenperiode bij jongeren ook veel stress met zich mee. Ze worden er liefst zo weinig mogelijk aan herinnerd, en toch voelen ze al wat spanning. Klamme handjes zijn soms niet veraf. Dat is zonder twijfel de examenstress die toeslaat. Net voor de blokperiode kun je al een aantal zaken doen voor een gerust gemoed. 

Enkele tips

Hoe ga je om met de gevoelens van je kind?

Lees er alles over in ons handig e-book

Download het e-book