Advies

Advies

De juiste balans vinden tussen werk en privé, tussen me-time en je gezin, tussen ontspanning en uitdaging: hoe doe je dat? 

Doe de test

Zo blijf je in balans

Als je mogelijkheden om te ontspannen beperkt zijn, de stresslevels hoog en de hulplijnen moeilijk beschikbaar, dan is het erg lastig om in balans te blijven. Sowieso is het voor iedereen een uitdaging om een evenwicht te vinden in het leven. Hou de moed erin met deze tips.

Work-life balance: flexibel plannen 

  

Vergeet niet wat tijd voor jezelf te blokkeren.

Stel prioriteiten. Wat kan nu even minder perfectionistisch? 

Het is in deze omstandigheden extra belangrijk om werk en privé van elkaar gescheiden te proberen houden. Maak op je vrije momenten de leefruimte even werkvrij. Probeer ook af en toe je telefoon of tablet even aan de kant te leggen.
 

Meer dan anders hebben mensen nu een klankbord nodig. Maak tijd om te praten met vrienden en familie, of met je kinderen. Luister en deel zelf je verhaal. Geef ook aandacht aan de positieve dingen: ‘We doen dit toch maar, ondanks alles'.


Geef aan dat dit een uitzonderlijke situatie is en dat je niet altijd weet wat komen gaat of hoe jullie zaken moeten oplossen. Maar geef ook aan dat het tijdelijk is.

Zelfzorg: ook jij verdient aandacht

 • Maak tijd en ruimte voor jezelf, hoe moeilijk dat vandaag ook is. Plan die tijd bewust in.
   
 • Praat met je omgeving: geef aan waarom je die tijd en ruimte nodig hebt. Zo geef je hen de kans om hetzelfde te doen. 
   
 • Besef dat je die portie zelfzorg absoluut verdient!

Netwerk: laat je helpen

 • Blijf je netwerk of steunfiguren aanspreken om te praten. Telefoneer, chat, ga samen wandelen, ... Ventileren, begrip tonen voor elkaars situatie, raad vragen, tips uitwisselen: het is altijd waardevol.
   
 • Raak je er zelf niet uit, zoek dan ondersteuning. Wist je dat je via Helan ziekenfonds 5 gratis gesprekken bij een psycholoog van de Luisterlijn hebt? Maak er gebruik van, of informeer vrijblijvend naar de opties voor jouw situatie.

Communicatie: baken je grenzen af

 • Durf met je werkgever te bespreken wat haalbaar is voor jou in deze omstandigheden.
  Laat werkstress of angst om je job te verliezen dit niet in de weg staan. Als je dit moet volhouden, zijn aanpassingen onontbeerlijk.
   
 • Heb je kinderen en vraagt het ondersteunen bij schoolwerk veel van je?
  Laat de school van je kinderen weten wat jullie gezinssituatie is op dit moment, en wat haalbaar is voor jullie.


  Hou ook de leerkrachten op de hoogte als het moeilijk loopt en zoek samen naar oplossingen en compromissen. Voel je niet schuldig als alles niet perfect lukt.

“Meer dan ooit is het in coronatijden een uitdaging om alle ballen in de lucht te houden: als mama, partner, collega , vriendin, ... Op het einde van de dag heb ik vaak het gevoel dat ik alles maar 'half' heb gedaan. Gelukkig hoor ik van andere mama's dat zij hetzelfde ervaren. Dat maakt mij wat milder voor mijzelf.”

Karen (32)

“ Als alles zo snel in verandering is, probeer ik te vertragen. Je moet eerst accepteren dat de dingen nu even niet perfect kunnen. Pas dan kun je mee veranderen.”

Bart (45)

“Hoe moeilijk alles ook is, ik probeer positief te blijven en de moed erin te houden. Gezonde voeding en elke dag na het werk een wandeling: goed voor lichaam en geest, en doet elke keer weer deugd.”

Sofie (48)

“Ik heb eigenlijk geen enkel probleem in deze coronatijden. Ik heb als kind al noodgedwongen moeten leren om anders, kleiner, rustiger te gaan leven. Dat komt mij nu goed van pas.”

Elke (34)

Meer getuigenissen

Karen
Bart
Sofie
Elke

De Luisterlijn: 5 gratis gesprekken

Als Helan-lid krijg je 5 gratis telefoongesprekken met een psycholoog via de Helan Luisterlijn. Zoek je zelf hulp, of maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Bel voor een vrijblijvend verkennend gesprek naar T. 0800 88 0 81.

Meer over de Luisterlijn

Meer tips voor jou

Psychische problemen: Zo kan je helpen

Maak je je zorgen om iemand in je omgeving die het moeilijk heeft? Hoe kun je het best helpen? En wat doe je beter niet als iemand mentaal overbelast is? Zo maak je het verschil.
Zo kan je helpen