Mentale gezondheid

We hebben allemaal wel eens te veel aan ons hoofd. Dit kan leiden tot stress, burn-outs en een onevenwichtige balans tussen werk en privé. Maar hoe ga je hier nu mee om? Kan je stress voorkomen? Waar kan je terecht als het even niet goed gaat? Deze en veel meer vragen over je mentale gezondheid beantwoorden we hier.

Burn-out

Een burn-out is geen ziekte, maar een syndroom. Toch blijft een burn-out voor artsen en onderzoekers moeilijk terrein. Wat is een burn-out precies? Wat zijn de symptomen van een burn-out? En wat kan je eraan doen? Op deze pagina vind je de antwoorden.

Wat is een burn-out?

Het woord zegt het al: burn-out betekent ‘opgebrand’. Wie langdurig aan stress en spanning wordt blootgesteld, kan lichamelijk en geestelijk uitgeput raken. Klachten als slapeloosheid, prikkelbaarheid, hartkloppingen, concentratieverlies, somberheid en maagpijn steken dan de kop op. Wordt de overbelasting zo groot dat rust alleen niet meer helpt, dan is er sprake van een burn-out. Vanaf dan voelen mensen zich uitgeblust en voortdurend moe. Kortom: het vuur is uit.

Stress en een burn-out zijn niet hetzelfde

Stress

  • Te veel engagement
  • Versterkte emoties
  • Hyperactiviteit of energieverlies

De symptomen van stress zijn vooral fysiek en kunnen leiden tot psychische problemen.

Burn-out

  • Geen engagement meer
  • Gedempte emoties
  • Complete uitputting

De symptomen van een burn-out zijn vooral emotioneel en kunnen leiden tot een depressie.

De Luisterlijn: 5 gratis gesprekken

Als Helan-lid krijg je 5 gratis telefoongesprekken met een psycholoog via de Helan Luisterlijn. 

Meer over de Luisterlijn

Herstellen van een burn-out

Om van een burn-out te herstellen, moet die persoon bewust met zijn energiereserves aan de slag. Belangrijk daarbij is het psychologische aspect. Achterhalen waarom de reserves op zijn en hoe het in de toekomst anders kan, nodigt uit tot zelfreflectie. Eventuele hulp van een arts of psycholoog kan daarbij helpen. 

De verschillende stappen

Vooroordelen om komaf mee te maken

  • Burn-out is een hype: Burn-out is allesbehalve een modeverschijnsel. De stijging van het aantal burn-outs is een ernstig maatschappelijk probleem dat door professionals erkend wordt.

  • Burn-out is een teken van zwakte: Het tegenovergestelde is waar. Net de mensen met de grootste drive lopen het meeste risico op een burn-out.

  • Wie een burn-out kreeg, blijft gevoelig: Ook hier geldt het omgekeerde. Wie een burn-out had, kent zijn grenzen en zal efficiënter te werk gaan. Vaak staan deze mensen net sterker in hun schoenen doordat ze stress beter begrenzen.

Parentale burn-out

Vind je steeds moeilijker het evenwicht tussen ouder zijn en individu met eigen noden? Heb je adolescente kinderen die vereenzamen of maak je je zorgen over de ontwikkeling van je kind (met specifieke noden)? 

De vele extra taken die er nu van ouders worden verwacht, en de stress die daarmee gepaard gaat, vreet energie.  Je hebt het gevoel dat je gefaald hebt, voelt je overdonderd, bent moe en ziet het niet meer zitten. Daarbij komt soms ook dat je geen empathie meer kan opbrengen voor je kind. Ongewild, maar heel normaal.

Volgens een studie van de universiteit van Louvain-La-Neuve krijgt 12 procent van de Belgische ouders ermee te maken.

Hoe houd ik het vol?

  • Gouden tip: Leg de lat niet te hoog!

  • Besef dat elk gezin anders is en dat gezinsorganisatie en steunnetwerk onstabiel is

  • Heb ook oog voor het aanpassingsvermogen, veerkracht en de ‘gezinsromantiek’

  • Wees bewust van het gevoel van falen en zelfzorguitstel

  • Het belang van ventileren, zelfzorg én steun vragen om vol te houden!

Meer tips & uitleg