Slaapadvies

Een goede nachtrust is belangrijk voor een goede gezondheid. Toch kampen heel wat Belgen met slaapproblemen. Gelukkig kan je zelf al met enkele praktische stappen jouw slaap verbeteren. Wij helpen je met de slaap uit je dromen. 

Slaap jij wel lekker? 

Iedereen heeft slaap nodig. En we doen het allemaal. Maar niet voor iedereen gaat dat zonder problemen. Een goede nachtrust hoort bij een gezonde leefstijl. Maar hoe ziet een gezonde slaap er uit? 

Een gezonde slaap bestaat uit:

Slaapvolume

Een volwassene heeft gemiddeld per nacht 7 tot 9 uur slaap nodig.

Icon

Slaapkwaliteit

Word je moe wakker? Dan heeft je lichaam zich niet kunnen herstellen tijdens je slaap.

Icon

Slaap-waakritme

Een regelmatig slaap-waakritme dat zoveel mogelijk past bij jouw bioritme is ook een belangrijke pijler van herstellende slaap.

Icon

Deconnectie en slaap

Gun jezelf elke avond een echt rustmoment en verwerk je dag bewust voor je gaat slapen.

Icon

Slaperigheid overdag

Slaperigheid overdag kan verschillende oorzaken hebben en staat dikwijls in verband met slaapstoornissen zoals slaapapneu (adempauzen doen tijdens uw slaap), slaaptekort of nachtelijke gedrags- of bewegingsstoornissen.

Icon

Hoe zorg je ervoor dat je elke nacht voldoende én kwalitatief slaapt? 

Zorg voor regelmaat in je slaapritme: Regelmaat is belangrijk voor je slaap. Dat betekent dat je elke dag rond hetzelfde tijdstip gaat slapen en ontwaakt. Ook in het weekend. Zo help je jouw biologische klok om je slaap-waakcyclus te reguleren.

Een keertje afwijken van je ritme kan geen kwaad. Kruip eens wat vroeger in bed of blijf lekker lang liggen om je slaaptekort in te halen. Maar te vaak je ritme omgooien is geen goed idee. Dat kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en zelfs gezondheidsklachten. Voorkomen is beter dan genezen. 

Helan Hacks van onze gezondheidsexperten

Enkele kleine acties die je op weg helpen:

  • Daglicht is jouw trouwe bondgenoot: Daglicht heeft een positief effect op je slaaphormoon melatonine, dat jou helpt in slaap te vallen. Hoe meer daglicht je overdag krijgt, hoe beter je 's nachts slaapt. Probeer elke dag minstens een half uurtje buiten te zijn. Vooral in de ochtend.
     
  • Gezond eten is gezond slapenWat je eet, heeft ook invloed op je slaap.
     
  • Lig niet wakker door stress: Stress is een grote vijand van goede slaap. Probeer je hoofd leeg te maken voor je gaat slapen. Dat kan bijvoorbeeld door te letten op je ademhaling en enkele buikademhalingen uit te voeren bijvoorbeeld met de Moonbird of Somnox Slaaprobot
     
  • Gebruik je verbeelding: Een andere techniek om in slaap te vallen is om je verbeelding te gebruiken. Je kan je bijvoorbeeld een rustgevende plek voorstellen, zoals een strand, een bos of een berg. Die ontspannende beelden verminderen de activiteit in overactieve hersengebieden, die ervoor zorgen dat je wakker ligt. Daardoor val je sneller in slaap.
     
  • Deconnecteer voor je gaat slapen.

Test je kennis over slaap

Ken jij de geheimen van een goede nachtrust? Ontdek de 11 feiten en fabels over een gezonde slaap. 

Doe de test

Gaat het goed of kan het beter?

Slaap je voldoende? Sta je mentaal sterk in je schoenen? Beweeg je elke dag? Eet je evenwichtig?

Doe de Welwijzer en krijg een duidelijk beeld van je gezondheid. Krijg haalbare verbeterdoelen en tips die goesting geven om ermee aan de slag te gaan. Beloofd.

Start de Welwijzer

Zin in meer?

Podcasts over mentale gezondheid

4 podcasts die je niet mag missen.

Je wil het te goed doen

Streef niet altijd naar perfectie. Dat houdt niemand vol.

Helan-voordelen

Bij Helan vinden we jouw fysieke en mentale gezondheid belangrijk. Daarom hebben we heel wat voordelen die je gezondheid ondersteunen.

Een goede nachtrust hoort daar ook bij.

Ontdek alle Helan-voordelen