Mobiliteitshulpmiddelen

Heb je door een chronische ziekte, ouderdom of een beperking hulp nodig om je te verplaatsen? Dan kan je via de Vlaamse sociale bescherming een mobiliteitshulpmiddel kopen of huren. De factuur gaat dan rechtstreeks naar de zorgkas.

Met een voorschrift van jouw verstrekker (bandagist) vraag je je financiering van mobiliteitshulpmiddelen aan. Zo krijg je sneller een hulpmiddel toegekend, zijn er meer huurmiddelen en is het aanbod leeftijdsonafhankelijk geworden. Zodat iedereen toegang heeft tot het hulpmiddel dat het best bij zijn of haar situatie past.

Woon je niet in Vlaanderen en wens je een mobiliteitshulpmiddel? Dan kan je terecht bij Iriscare (Brussels hoofdstedelijke gewest) en AVIQ (Waals gewest).

Voorwaarden voor tegemoetkoming

 • Je hebt een medisch voorschrift van een arts of een rolstoeladviesteam.
 • Je bent in orde met je jaarlijkse zorgpremie.
 • Heb je een snel degeneratieve aandoening (SDA)? Dan kan je met een snellere en flexibelere aanvraag een mobiliteitshulpmiddel huren in plaats van kopen. Deze aandoening moet vastgesteld worden door een neuroloog of een rolstoeladviesteam.
 • Bekijk alle voorwaarden op de site van de Vlaamse sociale bescherming.

Een mobiliteitshulpmiddel kopen of huren? Je leest er meer over in de brochure van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Download de brochure

Vraag een mobiliteitshulpmiddel aan

Vraag een voorschrift.

Ga langs bij je huisarts of een rolstoeladviesteam voor een voorschrift of rolstoeladviesrapport. Dat heb je nodig om je mobiliteitshulpmiddel aan te vragen.

Neem je voorschrift of rolstoeladviesrapport mee naar een verstrekker van mobiliteitshulpmiddelen (bandagist). Je krijgt er gericht advies over de mogelijkheden en het meest geschikte hulpmiddel voor jouw situatie. Samen vullen jullie een aanvraagformulier in.

Je verstrekker stuurt je aanvraag digitaal door naar je zorgkas.

De zorgkas laat je per brief weten voor welk mobiliteitshulpmiddel de Vlaamse sociale bescherming financieel tegemoetkomt. Krijg je een positieve beslissing, dan bezorgt je verstrekker je het hulpmiddel.

Ga je niet akkoord met de beslissing van je zorgkas, dan kan je die betwisten bij het Agentschap Vlaamse sociale bescherming. Hoe je dit aanpakt, lees je op de site van de Vlaamse sociale bescherming.

Welke mobiliteitshulpmiddelen komen in aanmerking?

De Vlaamse sociale bescherming ondersteunt een brede waaier aan mobiliteitshulpmiddelen. Zo krijg je steeds de meest geschikte ondersteuning voor je specifieke situatie. Wist je dat je ook een budget krijgt voor het onderhoud en eventueel herstel van je hulpmiddel? Je moet ze wel laten uitvoeren door een erkende verstrekker.

Er zijn standaard manuele rolstoelen, meer aanpasbare modulaire rolstoelen, ‘actief’ rolstoelen, verzorgingsrolstoelen, rolstoelonderstellen voor een zitschelp, en types voor kinderen, zoals duwwandelwagens en kinderrolstoelen.

Rolstoelen met elektromotoren, te bedienen met een joystick en bedieningsknoppen. Er zijn types voor binnen en/of buiten en voor kinderen.

Zitscooters of wagentjes met 3 of 4 wielen, voor binnen en buiten.

Fietsen voor verplaatsingen buiten, voor wie niet met een gewone tweewieler kan fietsen.

Ondersteuning bij het staan of stappen.

Een elektrisch instelbare statafel, die je ondersteunt bij het rechtstaan.

Mobiliteitshulpmiddelen

Advies van een ergotherapeut

Voor sommige mobiliteitshulpmiddelen zijn aanpassingen in of rond je woning nodig. Misschien heb je wel nog aanvullende hulpmiddelen of woningaanpassingen nodig. Onze ergotherapeuten geven je gratis deskundig advies. Vraag een adviesgesprek.

Praktische vragen en antwoorden

Je hebt niet echt de keuze: het is de overheid die bepaalt in welke gevallen er gehuurd moet worden in plaats van te kopen.

Huren moet je doen als je:

 • thuis woont en ouder bent dan 85 jaar
 • in een woonzorgcentrum woont
 • lijdt aan een snel degeneratieve aandoening
 • net uit revalidatie komt

Op de site van de Vlaamse sociale bescherming vind je een overzicht van erkende verstrekkers. Of neem contact op met Helan om je naar een verstrekker door te verwijzen. Tijdens een thuisbezoek geeft de verstrekker je uitleg en extra tips over het hulpmiddel dat voor jou geschikt is. Hij of zij dient ook de aanvraag in bij de zorgkas.

De Vlaamse sociale bescherming zorgt ervoor dat een mobiliteitshulpmiddel voor iedereen betaalbaar is. Ze vergoedt:

 • Een vast bedrag voor een mobiliteitshulpmiddel dat je koopt. Dat bedrag is afhankelijk van het type hulpmiddel. Je kan er altijd voor kiezen een hulpmiddel te kopen dat volledig door dat bedrag gedekt wordt. Vraag zeker de volledige informatie aan je verstrekker zodat je de juiste keuze kan maken.
 • De volledige huurprijs als je een mobiliteitsmiddel huurt.
 • Een bedrag voor de kosten van onderhoud en herstellingen.

Je betaalt zelf:

 • Eventueel een supplement voor bepaalde duurdere producten of uitvoeringen van een mobiliteitshulpmiddel
 • De meerprijs als je voor een geavanceerder hulpmiddel kiest dan waarvoor je in aanmerking komt
 • De aanpassingen aan jouw hulpmiddel waarvoor je niet in aanmerking komt of die niet vergoedbaar zijn
 • De kosten voor onderhoud en herstellingen boven je vast bedrag
 • De eventuele aankoop van meerdere mobiliteitshulpmiddelen
 • Eventueel een waarborg, transportkosten en schade bij verhuur

Voor bepaalde supplementen kan nog altijd een dossier ingediend worden bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Vraag in dat geval na bij jouw verstrekker of onze sociale dienst of er supplementen zijn die voor terugbetaling via het VAPH in aanmerking komen.

Zorgt een partner, een familielid of een buur voor jouw administratie? Of ben je zorgbehoevend en regelt een mantelzorger alles voor jou? Laat je contactpersoon registreren in jouw dossier, zodat we hem of haar vlot kunnen bereiken bij vragen.

Dienst Maatschappelijk Werk

Onafhankelijk leven met een beperking, optimaal helpen als mantelzorger: reken op onze Dienst maatschappelijk werk voor advies, bemiddeling of ondersteuning.

Thuiszorg

Als je ouder wordt, ziek bent, of tijdelijk zorg nodig hebt, kunnen wij helpen. Met thuiszorg, zorgmateriaal, administratieve hulp en advies waar je wat aan hebt.

Huishoudhulp

Druk thuis? Onze goed opgeleide huishoudhulpen nemen je graag wat werk uit handen. Voor strijkhulp kan je ook terecht in onze Strijkshops of Strijkpunten in je buurt.

Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.