Mobiliteitshulpmiddelen

Heb je door een chronische ziekte, ouderdom of een beperking hulp nodig om je te verplaatsen? Dan kan je via de Vlaamse sociale bescherming (VSB) een permanent mobiliteitshulpmiddel aanvragen. De zorgkas komt geheel of gedeeltelijk tussen in de kosten.

Met een voorschrift van jouw behandelende arts vraag je via jouw erkende bandagist (een verstrekker van mobiliteitshulpmiddelen) de financiering van mobiliteitshulpmiddelen aan. 

Woon je niet in Vlaanderen en wens je een mobiliteitshulpmiddel, dan vraag je via jouw bandagist een tussenkomst aan bij Iriscare (Brussels hoofdstedelijke gewest) en AVIQ (Waals gewest).

Voorwaarden voor tegemoetkoming

 • Je hebt een permanent mobiliteitshulpmiddel nodig.
 • Je hebt een medisch voorschrift van je behandelende arts.
 • Je bent in orde met je jaarlijkse zorgpremie van de Vlaamse sociale bescherming.

Meer info? Neem een kijkje op website van de Vlaamse sociale bescherming. Of download de brochure van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Een mobiliteitshulpmiddel kopen of huren? Je leest er meer over in de brochure van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Download de brochure

Vraag een mobiliteitshulpmiddel aan

Laat een medisch voorschrift invullen.

Laat een medisch voorschrift invullen door je behandelende arts.

 • Digitaal

Bezorg ons je medisch voorschrift, dit kan makkelijk digitaal. De erkende verstrekkers van mobiliteitshulpmiddelen van Helan contacteren jou en helpen je graag verder om samen het beste hulpmiddel te kiezen.

 • Op papier

Je medisch voorschrift bezorg je ons bij voorkeur digitaal (zie hierboven). Toch op papier? Post je document in een Helan brievenbus, geef het af in een Helan ziekenfondskantoor of bij een winkelpunt van Helan Zorgwinkel.

Uiteraard ben je vrij om een andere bandagist te kiezen buiten Helan. Dan bezorg je je medisch voorschrift aan de organisatie van jouw keuze.

Je bandagist stuurt je aanvraag door naar je zorgkas. Je hoeft hiervoor zelf niets te doen.

De zorgkas laat je per brief weten of het aangevraagde mobiliteitshulpmiddel werd goedgekeurd of niet. Ook de bandagist wordt op de hoogte gebracht. 

Krijg je een positieve beslissing, dan bezorgt je bandagist jou het mobiliteitshulpmiddel.

Ga je niet akkoord met de beslissing van je zorgkas, dan kan je die betwisten bij het Agentschap Vlaamse sociale bescherming. Hoe je dat aanpakt, lees je op de website van de Vlaamse sociale bescherming.

Welke mobiliteitshulpmiddelen komen in aanmerking?

De Vlaamse sociale bescherming geeft een tegemoetkoming voor verschillende mobiliteitshulpmiddelen. Zo krijg je steeds de meest geschikte ondersteuning voor je specifieke situatie. Voor sommige mobiliteitshulpmiddelen kan je een budget krijgen voor de onderhouds- en herstellingskosten. Je moet ze wel laten uitvoeren door een erkende bandagist.

Er zijn standaard manuele rolstoelen, meer aanpasbare modulaire rolstoelen, ‘actief’ rolstoelen, verzorgingsrolstoelen, rolstoelonderstellen voor een zitschelp en types voor kinderen, zoals duwwandelwagens en kinderrolstoelen.

Rolstoelen met elektromotoren, te bedienen met een joystick en bedieningsknoppen.

Scootmobielen met 3 of 4 wielen, voor binnen en/of buiten.

Fietsen voor wie niet met een gewone tweewieler kan fietsen.

Looprekken of rollators geven ondersteuning bij het staan en stappen.

Een stasysteem zorgt ervoor dat mensen met een volledige verlamming van de onderste ledematen therapeutisch een staande houding aan kunnen nemen.

Mobiliteitshulpmiddelen

Advies van een ergotherapeut

Voor sommige mobiliteitshulpmiddelen zijn aanpassingen in of rond je woning nodig. Misschien heb je wel nog aanvullende hulpmiddelen of woningaanpassingen nodig. Onze ergotherapeuten geven je gratis deskundig advies. Vraag een adviesgesprek.

Mijn mobiliteitshulpmiddel moet hersteld worden.  

Kocht u uw mobiliteitshulpmiddel bij de Helan Zorgwinkel? De hersteldienst van Helan Zorgwinkel staat voor u klaar.

Wat moet ik betalen voor een herstelling? Tarieven (2024) 

 • Werktarief: 17€/kwartier 
 • Vervoerskost: 60€  
 • Inclusief btw 
 • Exclusief prijs te vervangen onderdelen (hierop krijgt u als klant van Helan 10% korting!)

Hebt u een goedgekeurd budget voor herstelkosten van de Vlaamse Sociale Bescherming? Dan worden uw kosten voor een herstelling terugbetaald door VSB zolang uw goedgekeurde budget dit toelaat. U dient de herstelling te laten uitvoeren door een hersteldienst met een erkende verstrekker voor mobiliteitshulpmiddelen. Ook dat regelen wij graag voor u.

 

Kan ik een onderhoud aanvragen? 

Wilt u een grondige check-up van uw scooter of elektrische rolstoel die u via Helan Zorgwinkel aankocht? De onderhoudsdienst van Helan Zorgwinkel staat voor u klaar en komt dit ter plaatse bij u uitvoeren. 

Het tarief (2023):  

 • Forfaitair bedrag: 98€ voor een onderhoud van 1u incl btw en vervoerskost 
 • Vervanging van onderdelen nodig? Deze worden apart gefactureerd. Hierop krijgt u als klant van Helan 10% korting! 
 • Duurt het onderhoud langer dan 1u? Per begonnen kwartier komt er 17€ (incl btw) bij. 

Wenst u een herstelling of onderhoud aan te vragen? Neem contact op met ons, kies voor de afdeling "Mobiliteit" en "Ik wil een herstelling of onderhoud van mijn mobiliteitshulpmiddel".

Praktische vragen en antwoorden

Je hebt niet echt de keuze: het is de overheid die bepaalt in welke gevallen er gehuurd moet worden in plaats van te kopen.

Je valt onder het verplichte huursysteem als je:

 • thuis woont en ouder bent dan 85 jaar
 • in een woonzorgcentrum woont
 • lijdt aan een snel degeneratieve aandoening
 • net uit revalidatie komt
 • een palliatief statuut hebt

Op de website van de Vlaamse sociale bescherming vind je een overzicht van erkende bandagisten. Of neem contact op met Helan om je naar een bandagist door te verwijzen. Tijdens een thuisbezoek geeft de bandagist je uitleg en extra tips over het mobiliteitshulpmiddel dat voor jou geschikt is. Hij of zij dient ook de aanvraag in bij de zorgkas.

De Vlaamse sociale bescherming zorgt ervoor dat een mobiliteitshulpmiddel voor iedereen betaalbaar is. Ze vergoedt:

 • Een vaste tussenkomst per type mobiliteitshulpmiddel dat je aanvraagt. In de meeste gevallen kan je kiezen voor een model zonder opleg. Je bandagist informeert je hierover. 
 • De volledige huurprijs als je onder het verplichte huursysteem valt.
 • Een bedrag voor de onderhouds- en herstellingskosten bij bepaalde mobiliteitshulpmiddelen.

Neen, een tussenkomst is enkel mogelijk door een aanvraag via een erkende bandagist.

Zorgt een partner, een familielid of een buur voor jouw administratie? Of ben je zorgbehoevend en regelt een mantelzorger alles voor jou? Laat je contactpersoon registreren in jouw dossier, zodat we hem of haar vlot kunnen bereiken bij vragen.

shopavita

Op zoek naar een bandagist?

Helan Zorgwinkel werkt samen met erkende bandagisten om de aanvraag voor jouw mobiliteitshulpmiddel te vereenvoudigen. Tijdens een thuisbezoek geeft de bandagist je uitleg en extra tips over het mobiliteitshulpmiddel dat voor jou geschikt is. Hij of zij dient ook de aanvraag in bij de zorgkas.

Naar Helan Zorgwinkel

Dienst Maatschappelijk Werk

Onafhankelijk leven met een beperking, optimaal helpen als mantelzorger: reken op onze maatschappelijk werkers voor advies, bemiddeling of ondersteuning.

Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.

Zorg en ondersteuning

Kraamzorg, thuiszorg, thuisverpleging, zorgmateriaal, financiƫle steun of persoonlijk advies. Reken op het zorgaanbod van Helan en vind de ondersteuning die je zoekt.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.