Andere

Gebruik antibiotica verstandig

België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen onderzochten de evolutie van het antibioticagebruik in de open officina bij hun leden.

Enkele resultaten

 • Tussen 2015 en 2019 is het aantal gebruikers van antibiotica licht gedaald: een daling van 11,7%.
   
 • Tussen 2015 en 2019 daalde het aantal voorschriften licht met 15,8%.
   
 • Er bestaan verschillende soorten antibiotica. Sommige antibiotica worden over het algemeen nog steeds te veel voorgeschreven in vergelijking met andere (vb. de combinatie  amoxicilline + clavulaanzuur in vergelijking met alleen amoxicilline).
   
 • Voor wat betreft de 2delijns antibiotica (die gebruikt worden wanneer de standaardbehandeling niet of onvoldoende werkt) daalt het gebruik maar weinig.

Maar het antibioticagebruik blijft hoog ten opzichte van andere landen.

Goed om te weten

 • Antibiotica worden gebruikt om bacteriële infecties te behandelen. Ze helpen dus niet tegen infecties die zijn veroorzaakt door virussen, zoals de griep of een verkoudheid.
   
 • Wanneer te vaak antibiotica worden gebruikt als het eigenlijk niet nodig is, kunnen bacteriën resistent worden en zijn ze niet meer gevoelig voor het antibioticum. Neem ze daarom enkel wanneer ze je werden voorgeschreven en volg strikt je behandeling.
   
 • Volg altijd het advies van je arts over wanneer en hoe je antibiotica op verantwoorde wijze kunt gebruiken, om ervoor te zorgen dat ze ook in de toekomst nog effectief zijn.
   
 • Heb je je verpakking niet volledig moeten uitnemen? Houd het niet bij voor een volgende keer. Je brengt ze best binnen bij jouw apotheker.

Word Antibiotic Guardian

Om de resistentie af te remmen, moet het onnodig gebruik van antibiotica drastisch verminderen. Via de website www.antibioticguardian.com/dutch/ kan je Antibiotic Guardian worden. Je kiest een belofte over hoe je je wil inzetten voor een beter gebruik van antibiotica. Op die manier zal je mee helpen om deze levensreddende medicijnen te behouden voor de toekomst.

Deel dit artikel

Tags

Verder lezen

16 juli

Alles wat je moet weten over het medische akkoord

Je hebt een medische behandeling, een duur geneesmiddel, een orthopedisch apparaat of een speciale chirurgische ingreep nodig. Maar wordt hier ook een terugbetaling door het ziekenfonds voorzien?

17 januari

Is een geneesmiddel beschikbaar of niet? Check het met FarmaStatus

Wil je nagaan of een bepaald geneesmiddel beschikbaar is of niet? Dat kan met FarmaStatus, een nieuwe online app van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Deze toepassing toont je actuele, volledige informatie voor alle vergunde geneesmiddelen in ons land.

14 november

Alles wat je moet weten over het elektronisch geneesmiddelenvoorschrift

Het elektronische geneesmiddelenvoorschrift is verplicht, en het biedt alleen maar voordelen. Zo hebben je zorgverleners een correct beeld van je medicatie en je apotheker hoeft niet langer moeilijke handschriften te ontcijferen … En aangezien alles via de beveiligde toepassing Recip-e gebeurt, is vervalsing onmogelijk. We geven je graag nog alle andere belangrijke info mee in onderstaande overzicht.

28 maart

Geen toeslag meer bij apothekers van wacht

Moet je ’s avonds of in het weekend nog naar de apotheker van wacht met een voorschrift? Dat betaal je daar binnenkort geen toeslag meer voor. In de plaats komt er een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.