Blog

Preventief onderzoek naar kanker: wat moet je weten?

Volgens de Stichting tegen Kanker is ongeveer 1 op de 3 gevallen van kanker te voorkomen door een gezonde levensstijl. Door onder andere voldoende te bewegen, niet te roken, gezond te eten en voorzichtig te zijn in de zon kun je de kans verkleinen dat je kanker krijgt.

In het onderzoek naar kanker spelen de preventieve bevolkingsonderzoeken die de overheid organiseert een belangrijke rol. Hoe eerder bepaalde types van kanker opgespoord worden, hoe groter de kans op genezing. Help mee in de strijd tegen kanker en neem deel aan deze onderzoeken.

Bevolkingsonderzoeken naar kanker

De Vlaamse overheid organiseert en financiert drie bevolkingsonderzoeken: een preventief onderzoek naar baarmoederhalskanker, dikkedarmkanker en borstkanker. Voor deze drie types kanker is wetenschappelijk bewezen dat vroegtijdige opsporing bij bepaalde bevolkingsgroepen de kans op genezing aanzienlijk vergroot. We raden je dus aan om zeker deel te nemen aan een preventief onderzoek als je daar een uitnodiging voor ontvangt.

  • Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker: dit onderzoek is voor alle vrouwen van 25 tot en met 64 jaar. Een keer per jaar krijgen deze vrouwen een uitnodiging om een uitstrijkje te laten nemen.
     
  • Het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker: voor mannen en vrouwen van 50 tot en met 74 jaar. Deze doelgroep krijgt om de twee jaar een uitnodiging om met een afnameset een staal van hun stoelgang op te sturen naar een labo.
     
  • Het bevolkingsonderzoek borstkanker: een onderzoek voor vrouwen van 50 tot 69 jaar. Ze krijgen om de twee jaar een uitnodiging om een screeningsmammografie te laten nemen.

Terugbetaling preventieve onderzoeken naar kanker

Het is ook belangrijk dat je je eigen gezondheid goed in de gaten houdt. Herken je alarmsignalen voor kanker, zoals problemen bij het slikken, het opduiken van nieuwe huidvlekjes of abnormaal bloedverlies, die er op zouden kunnen duiden dat je kanker hebt? Vraag je arts dan om een opsporing of preventief onderzoek naar kanker.

Als lid van Helan krijg je een aantal keer per jaar een tegemoetkoming per raadpleging voor een opsporing of preventief onderzoek naar kanker. Deze tegemoetkoming geldt onder andere voor een mammografie, een spirometrietest, een endoscopie, een bloedonderzoek en een uitstrijkje. Lees meer over onze terugbetaling voor preventieve onderzoeken.

My Health Viewer: een overzicht van je preventieve onderzoeken

My HealthViewer is een digitaal platform van de Vlaamse overheid. Hier vind je een overzicht van medische gegevens zoals je vaccinatiegegevens en je geneesmiddelenverbruik. Sinds kort kan je hier ook je deelnames aan de preventieve bevolkingsonderzoeken naar kanker raadplegen.  

In My Health Viewer kan je zelf nakijken wanneer je je best nog eens laat onderzoeken en wat de resultaten waren van eerdere onderzoeken. Je gegevens worden alleen gedeeld op My HealthViewer als je daar toestemming voor gegeven hebt. My HealthViewer wordt bovendien enkel onder strikte voorwaarden geraadpleegd door artsen, je hoeft dus niet bang te zijn voor je privacy.

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Spoor borstkanker tijdig op door zelfonderzoek en het bevolkingsonderzoek voor borstkanker

De Vlaamse overheid organiseert en financiert drie bevolkingsonderzoeken. Een daarvan is het preventief onderzoek borstkanker. Voor dit type kanker is wetenschappelijk bewezen dat vroegtijdige opsporing bij bepaalde bevolkingsgroepen de kans op genezing aanzienlijk vergroot. Draag zorg voor jezelf en doe af en toe een zelfonderzoek.

Blog

Goede voornemens, ook voor je gezondheid

Hoe vroeger een ziekte opgespoord en behandeld wordt, hoe makkelijker ze kan verholpen worden. Stel preventieve onderzoeken niet uit, maar plan ze vooruit in je agenda.

Testimony

About yesterday

Ik had er een helse nacht op zitten zonder slaap. Ik kon me amper bewegen en vond geen houding die de pijn wat dragelijker maakte. Op mijn rug blijven liggen lukte niet aangezien ik dan door de druk op mijn borstbeen het gevoel kreeg dat ik niet kon ademen...

Blog

Verdacht vlekje gespot op je huid? Absoluut het bekijken waard

Genieten van het zonnetje? Jazeker! Zonnige dagen zorgen niet alleen voor een goed humeur en de nodige energie, ze houden ook je vitamine D-voorraad op peil. Alleen, gezond genieten van de zon doe je met mate: dus goed beschermd én juist gedoseerd. Wist je dat jaarlijks ongeveer 2.200 Belgen te maken krijgen met een melanoom, een zeer agressieve vorm van huidkanker. Hou dus regelmatig je huid in de gaten en wees waakzaam voor verdachte vlekjes ...