Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Gezond ouder worden, hoe doe je dat? Een gegarandeerde succesformule voor een lang en gezond leven bestaat niet. Er zijn echter wel een aantal zaken die zeker bijdragen aan een gezond lichaam en een gezonde geest. Lees hier onze tips om gezond oud te worden.
Bij het ouder worden neemt je spierkracht af en dit proces begint al rond je dertigste. Hierdoor verlies je elke tien jaar gemiddeld 2,27 kg aan spieren. Gelukkig kan je dit proces grotendeels tegengaan door regelmatig te bewegen. Denk aan krachttraining, maar ook aan sporten zoals zwemmen, NIA en fietsen.
Regelmatig bewegen helpt bovendien om de kans op hart- en vaatziekten, kanker en osteoporose te verkleinen. En onthoud: het is beter om dagelijks een half uur matig intensief te bewegen dan om jezelf één keer per week volledig uit te putten.
Ben je van nature niet zo sportief ingesteld? Probeer het sporten dan leuker te maken door bijvoorbeeld een vriend of vriendin mee te vragen of bij een sportclub te gaan. Zo wordt het sporten veel gezelliger en merk je bijna niet meer dat je aan het zweten bent.
Ook gezonde voeding helpt je om vitaal ouder te worden. Probeer daarom elke dag minstens 200 gram groenten en 2 stuks fruit te eten. Kies daarnaast voor vezelrijke producten zoals volkoren pasta en zilvervliesrijst en eet regelmatig vette vis en noten.
Meer tips voor gezonde voeding vind je in de nieuwe voedingsdriehoek.Natuurlijk wil jij niet alleen je lichaam, maar ook je brein jong houden. Daag jezelf daarom regelmatig mentaal uit. Dit kan door middel van geheugenspelletjes, door je sociale contacten uit te breiden of door het leren van een nieuwe taal of vaardigheid.
Ook een gezonde voeding helpt om je brein jong te houden. Zo zijn vette vis, noten en oliën een bron van omega 3-vetzuren en deze zijn goed voor je hersenen.Hoor- een oogproblemen steken vaak de kop op bij het ouder worden. Hoe eerder je deze problemen signaleert, hoe beter. Uit onderzoek blijkt dat een gehoorapparaat de achteruitgang van je gehoor kan vertragen. Laat daarom regelmatig een preventieve hoor- en oogtest doen, zodat je er op tijd bij bent.
Beweeg jij voldoende? In ons e-book kom je te weten of je wel voldoende beweegt en hoe je dat zo gezond mogelijk kan doen.
Deel dit artikel
Verder lezen
Na een lange, intensieve loopbaan is je pensioen aangebroken. Niets moet, je kunt andere aspecten van jezelf ontdekken, oude dromen realiseren, tijd besteden aan je gezondheid en je hobby's. Hoe begin je eraan? We geven je een aantal tips om je voor te bereiden op deze nieuwe levensfase.
Eric had een hospitalisatieverzekering via het werk, maar die zou plots veel duurder worden eens hij de pensioenleeftijd bereikte. Via een wachtpolis kon hij voordelig instappen in een eigen hospitalisatieverzekering. Zo genieten Eric en zijn vrouw Monique nu van de betaalbare en betrouwbare bescherming van Hospitalia Medium.
Hoe wil ik op mijn 'oude dagen' leven? Een vraag die we ons vaak te laat stellen. Het is belangrijk om erover te durven praten wanneer we nog kunnen, zowel mentaal als fysiek.
De maatregelen die werden genomen om kwetsbare personen zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus zorgen voor minder sociale contacten en een beperking in activiteiten. Zo gaat de wekelijkse afspraak met de kinesist niet meer door, wordt er voor de oudere naar de winkel gegaan, kappersafspraken worden afgezegd, … Kortweg blijven ze nog meer in hun ‘kot’ dan de jongere generatie. Doordat ze minder bewegen is er ook een hoger risico om te vallen.