Wat doet Helan Zorgkas?

De dagelijkse werking van de Vlaamse sociale bescherming is in handen van een zorgkas. Er zijn 6 erkende zorgkassen, waaronder de Zorgkas van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Deze heeft het statuut van Maatschappij van Onderlinge Bijstand (MOB) en is er voor leden van Helan Ziekenfonds.

Wat doet de zorgkas?

Een zorgkas staat in voor de realisatie van de Vlaamse sociale bescherming. Ze heeft dus verschillende taken:

Je aansluiting regelen…

… in Vlaanderen

Als Vlaming ben je verplicht tot aansluiting bij de zorgkas zodra je 26 jaar bent. Bij welke zorgkas je precies aansluit kan je zelf kiezen.

Icon

… in Brussel

Inwoners van Brussel-hoofdstad die 26 jaar of ouder zijn kiezen zelf of ze zich willen aansluiten bij een zorgkas. Sluit je vrijwillig aan, dan gelden dezelfde regels en richtlijnen als Vlaanderen.

Icon

... als je woont of werkt in het buitenland

Woon of werk je in het buitenland, en ben je 26 jaar of ouder, dan heb je de keuze om je aan te sluiten bij de zorgkas. Sluit je vrijwillig aan, dan gelden dezelfde regels en richtlijnen als in Vlaanderen.

Icon
Helan Zorgkas

Goed om te weten

De Vlaamse sociale bescherming is er dankzij jouw solidariteit. Ruim 4,5 miljoen mensen betalen elk jaar de zorgpremie. De Vlaamse sociale bescherming gebruikt die zorgpremies om meer dan 300.000 zorgbehoevende mensen elke maand te steunen met een zorgbudget.

Aansluiten bij Helan Zorgkas

Hou je zorgkas op de hoogte

Om je dossier zo goed mogelijk te kunnen beheren, moet je zorgkas enkele gegevens hebben.

Breng de Helan Zorgkas schriftelijk op de hoogte als:

  • je niet langer in Vlaanderen of Brussel woont
  • je in Brussel woont of verhuist naar Brussel en niet wil aangesloten blijven
  • je toegelaten bent tot collectieve schuldenregeling of een persoonlijk faillissement: bezorg het vonnis van de rechtbankt zodat je kan vrijgesteld worden van de betaling van bijdrages
  • de collectieve schuldenregeling of het faillissement beëindigd wordt: bezorg ons de officiële einddatum van het vonnis
  • je van thuis of van een thuissituatie naar een residentiële voorziening gaat
  • je (ook) een andere tegemoetkoming ontvangt, zoals het persoonlijk assistentiebudget of een integratietegemoetkoming

Praktische vragen en antwoorden

De aansluiting bij een zorgkas is verplicht in Vlaanderen en facultatief in Brussel. Het is dus belangrijk om je zorgkas in te lichten als je woonplaats wijzigt.

In deze gevallen breng je je zorgkas schriftelijk op de hoogte, zodat je dossier wordt afgesloten:

  • Woon je in Brussel-Hoofdstad of ben je buitenlands verzekerd, dan is je aansluiting facultatief en kan je ze dus vrijwillig opzeggen. Daarvoor bezorg je het formulier vrijwillig ontslag aan Helan.
  • Woon je niet meer in Vlaanderen of Brussel dan vervalt je aansluiting automatisch op het einde van het lopende jaar.
  • Bij overlijden vervalt de aansluiting meteen en moet de ledenbijdrage dus niet meer betaald worden.

In Vlaanderen is de aansluiting bij een zorgkas verplicht. Je kan niet opzeggen.

Als je aangesloten bent bij de zorgkas betaal je 58 euro per jaar. Voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming bedraagt dit 29 euro per jaar. Lees alles over de zorgpremie.

Zorgt een partner, een familielid of een buur voor jouw administratie? Of ben je zorgbehoevend en regelt een mantelzorger alles voor jou? Laat je contactpersoon registreren in jouw dossier, zodat we hem of haar vlot kunnen bereiken bij vragen.

Kies voor Helan Zorgkas

Ben je aangesloten bij een andere zorgkas maar wil je het voordeel van alles onder 1 dak? Overstappen naar de Helan Zorgkas is een fluitje van een cent.

Dankzij Helan Zorgkas heb je één aanspreekpunt voor zowel je ziekenfonds als de Vlaamse sociale bescherming. 

Stap over naar Helan Zorgkas

 

Dienst Maatschappelijk Werk

Onafhankelijk leven met een beperking, optimaal helpen als mantelzorger: reken op onze maatschappelijk werkers voor advies, bemiddeling of ondersteuning.

Thuiszorg

Vertrouw op Helan als je ouder wordt, ziek bent, of tijdelijk zorg nodig hebt. Wij helpen met thuiszorg, zorgmateriaal, administratieve hulp en helder advies.

Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.