Ziekenfonds

Ziekenfonds Helan en app SkinVision strijden samen tegen huidkanker (en da’s een groot succes!)

Deze zomervakantie roept Helan Belgen op om thuis en op vakantie verstandig om te gaan met de zon en vlekjes regelmatig te controleren. Al sinds 2019 werkt het onafhankelijk ziekenfonds samen met SkinVision, een smartphone-app waarmee iedereen makkelijk zijn of haar vlekjes kan scannen. Klanten van Helan krijgen deze app volledig terugbetaald. En dat loont, want sinds de lente bracht de app bij Helan-leden al elf melanomen – de meest agressieve vorm van huidkanker – en 80 andere vlekjes aan het licht die door de dermatologen van SkinVision aangeduid werden als vermoedelijk huidkanker.

Jaarlijks komen er in België bijna 46.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Daarmee is huidkanker de meest voorkomende én snelst stijgende vorm van kanker in ons land. In 90% van de gevallen vindt de ziekte zijn oorsprong in de blootstelling aan schadelijke UV-stralen, die voornamelijk afkomstig zijn van de zon. Vaak gaat het om schade die tijdens de jeugdjaren opgelopen werd en zich pas vele jaren later wreekt.

Meer dan 6.700 huidkanker-checks op 3 maanden tijd

Helan was een van de eerste ziekenfondsen die sterk inzette op de digitalisering van de gezondheidszorg. In 2019 lanceerde het SkinVision mee op de Belgische markt. Samen met de app wil het ziekenfonds mensen bewuster maken van de noodzaak van een regelmatige check en de drempel om de huid op verdachte vlekjes te scannen verlagen. Helan biedt de app – die normaal 50 euro per jaar kost – gratis aan haar leden aan.

Sinds de lancering van de gratis toegang tot de SkinVision-app deze lente, voerden meer dan 4.000 Helan-leden al iets meer dan 6.700 checks uit. 84% van die leden bevindt zich op basis van zijn of haar voorgeschiedenis en huidtype in de ‘hoog risico’-categorie. De app detecteerde intussen al 91 vlekjes die door de dermatologen van SkinVision aangeduid werden als vermoedelijk huidkanker, waarvan elf melanomen, de meest agressieve vorm van huidkanker, 73 basaalcelcarcinomen en zeven plaveiselcelcarcinomen.

De SkinVision-app analyseert de huid met behulp van machine learning-getrainde algoritmes, die klinisch gevalideerd worden. Gebruikers ontvangen binnen de 30 seconden een risico-indicatie: laag, laag (met symptomen) of hoog. Daarnaast krijgen ze een aanbeveling voor verdere stappen, zoals een bezoek aan een dokter voor een definitieve diagnose.

Mensen wachten 3 tot 6 maanden voor ze gespecialiseerde hulp zoeken

‘Een verdacht vlekje opsporen is een eerste cruciale stap in de strijd tegen huidkanker’, zegt Lynn Pellens, experte gezondheid bij Helan. ‘Het zou eigenlijk altijd en overal moeten kunnen gebeuren. Maar een zelfonderzoek is niet makkelijk en naar een dermatoloog stappen voor een controle is vaak een te grote stap. Anderen worden dan weer afgeschrikt door de lange wachttijden. Met een innovatieve app zoals die van SkinVision maakt Helan een correcte controle mogelijk en krijg je sneller zicht op je eigen gezondheid.’

Zoals bij alle vormen van kanker geldt: hoe vroeger de diagnose gesteld wordt, hoe groter de kans op genezing. Maar ruim de helft van de mensen met een verdachte vlek wacht drie tot zelfs zes maanden vooraleer ze gespecialiseerde hulp zoeken. Preventie kan niet alleen heel wat menselijk leed besparen, maar ook aanzienlijke kosten. Onderzoek toont aan dat voor elke euro die geïnvesteerd wordt in preventie, 5,7 euro bespaard wordt op lange termijn.

 

Contact

Neem voor meer contact op met:
Sarah Masschelein, woordvoerster Helan. 

Of contacteer ons via deze link.

Deel dit artikel

Over Helan Onafhankelijk Ziekenfonds

Helan Onafhankelijk Ziekenfonds is het op twee na grootste ziekenfonds van Vlaanderen In totaal werken 5.700 werknemers voor de sociale ondernemer, die hoofdzetels heeft in Wilrijk, Gent en Brugge. Helan heeft eeneigen betaalbare tand- en hospitalisatieverzekeringen. Bij de vzw Helan Huishoudhulp werken meer dan 4.200 huishoudhulpen met dienstencheques. Helan Thuiszorg en Helan Kraamzorg bieden zorg thuis voor wie ziek, ouder of revaliderend is. Ook Heyo, behoort tot de Helan-groep. Bij Heyo nemen jaarlijks zo’n 36.000 kinderen en jongeren, van overal in Vlaanderen, deel aan vakantiekampen met en zonder overnachting. Het kan daarvoor beroep doen op 3.500 monitoren.

Ga voor meer informatie naar www.helan.be.