Dementie

In Vlaanderen hebben zo'n 100.000 mensen dementie. Maar wat is dementie nu precies? Hoe ga je ermee om en hoe kan je het best helpen? Ontdek hier wat Helan kan betekenen voor jou en je naasten.

Wat is dementie?

Dementie is geen op zichzelf staande ziekte. Het is een geleidelijk proces waarbij de hersenen langzaam aftakelen. Doordat je brein niet goed meer functioneert, gaat je levenskwaliteit achteruit.

Dementie kent verschillende vormen en er zijn tientallen ziekten waarbij dementie kan optreden. In 70% van de gevallen gaat het om de ziekte van Alzheimer.

Vandaag heeft 1 op 5 Belgen kans op dementie. Tot op vandaag bestaat er helaas geen geneesmiddel. En omdat we met z'n allen langer leven, neemt het aantal personen met de diagnose toe. Dementie vormt dan ook een ferme uitdaging voor onze samenleving.

Symptomen van dementie

Dementie ontwikkelt zich in verschillende fases en verloopt bij iedereen anders. Afhankelijk van de fase, steken andere symptomen de kop op. De belangrijkste symptomen zijn:

  • Geheugen- en taalproblemen
  • Gedragsveranderingen
  • Oriëntatiemoeilijkheden
  • Stemmingswisselingen
  • Vermindering van het intellectuele vermogen

Wil je zeker zijn dat het om dementie gaat? Maak een afspraak met een dementiedeskundige. Duidelijkheid helpt. Altijd.

Hoe dementie voorkomen?

Je kan dementie niet helemaal voorkomen. Je kan wel je levensstijl aanpassen om dementie op een afstand te houden. Deze tips houden je brein in vorm:

1. Beweeg voldoende

Trainen voor een halve marathon. Een deugddoende wandeling maken. Baantjes trekken in het zwembad. Welke activiteit je ook kiest, regelmatig bewegen verlaagt je kans op dementie.

2. Rook niet

Roken is een risico. Dat het je kans op kanker, hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen verhoogt, dat is al langer bekend. Sinds kort weten we ook dat rokers dubbel zoveel kans hebben om dementie te ontwikkelen. Rook om je hoofd is dus geen goed idee. 

4. Bescherm je hoofd

Draag zorg voor je hoofd. Letterlijk en figuurlijk. Een hersenletsel verhoogt de kans op dementie. Maak er dus een hoofdzaak van om op de fiets een helm te dragen. En vermijd stress of kopzorgen. Als je je hoofd leegmaakt, komt er ruimte vrij voor welzijn.

5. Eet gezond

Gezonde voeding speelt een belangrijke rol in de preventie van dementie. Extra vitamine E werkt beschermend, dus zet eens wat vaker spinazie, boerenkool, amandelen en rode peper op het menu. En hou je weegschaal in de gaten. Een gezond gewicht is beter voor je brein.

Meer weten over omgaan met dementie? Lees er alles over in ons e-book.

Download het e-book

Webinar 'Vroegtijdige zorgplanning'

Volg het gratis webinar gegeven door expert Wim Distelmans en kom meer te weten hoe je aan voorafgaande zorgplanning kan doen.

Schrijf je in

Een greep uit ons zorgaanbod

Tijdelijke opvangmogelijkheden

Tijdelijke opvang voor zorgbehoevenden die thuis wonen. Een ruim aanbod aan kortverblijven, zorgverblijven en dag- of nachtopvang. Inclusief advies voor de juiste keuze.

Meer over tijdelijke opvangmogelijkheden

Personenalarmsysteem

Een extra veiligheid om zo lang mogelijk thuis te wonen. Met keuze uit verschillende opties, zodat je systeem maximaal aansluit bij je actuele noden en je levensstijl.

Meer over personenalarm

Zorg aan huis

Onze professionele verzorgenden komen bij je langs en helpen een handje. Bij persoonlijke verzorging, maar ook bij huishoudelijke en administratieve taken. Voor een korte of langere periode.

Meer over zorg aan huis

 

Begeleiding bij dementie

Onze dementiekundigen helpen mensen met dementie zolang mogelijk zelfredzaam te blijven. Ze geven informatie en advies, en bekijken samen met jou de financiële, administratieve en praktische mogelijkheden.

Meer over begeleiding bij dementie

Zorgwinkel

Alles om dementie leefbaar te maken, vind je in onze Zorgwinkel. Van boeken tot aangepaste klokken. Klanten van Helan Ziekenfonds krijgen mooie kortingen en voordelen.

Bekijk ons assortiment

Praktische vragen en antwoorden

Tot voor kort baseerden deskundigen zich vooral op veranderingen in gedrag om dementie vast te stellen. De symptomen van dementie kunnen echter heel subtiel zijn. En ze lijken vaak op normale veranderingen bij het ouder worden. Om de juiste diagnose te stellen, maakt men vandaag gebruik van medische beeldvorming en biomarkers. Die wijzen op veranderingen in het hersenvocht of het bloed. Dat leidt tot een duidelijker beeld.

Behandel de persoon met dementie altijd als een volwaardig mens. Spreek langzaam, op een rustige toon, en hou de boodschap eenvoudig. Wijs niet op fouten of mankementen, maar probeer je in te leven in de wereld van de ander. Reageert de persoon met dementie agressief of achterdochtig? Of lijken bepaalde handelingen niet meteen te lukken? Blijf rustig, toon begrip en pak de zaken samen aan. Want samen sta je sterker. Met vallen en opstaan.

Ontdek meer tips

Afhankelijk van de fase waarin de persoon met dementie zit, kan hij of zij steeds moeilijker voor zichzelf zorgen. Daarom is de steun van mantelzorgers broodnodig. Familie, vrienden, vrijwilligers. Zij kunnen samen met maatschappelijk werkers praten met de persoon met dementie. Over vandaag en morgen. Over de gewenste zorg en hulp op maat. Ook Helan biedt ondersteuning voor personen met dementie en de mensen die hen omringen. Zo zorgen we er samen voor dat het dragelijk wordt of blijft.

Al onze maatschappelijk werkers zijn opgeleide dementiedeskundigen. Kreeg je zelf de diagnose of draag je zorg voor iemand met dementie? Je kan gratis bij ons terecht voor advies, ondersteuning en dienstverlening op maat. Dat kan gaan van zorg aan huis, een thuisoppas en praktische hulpmiddelen tot het aanvragen van premies en tegemoetkomingen. Trek gerust aan onze mouw. Je staat er niet alleen voor.

Dementie is een proces dat zich langzaam maar zeker ontwikkelt. De aandoening veroorzaakt onomkeerbare schade in de hersenen. Tot op vandaag bestaat er helaas geen geneesmiddel. Beter wordt het dus niet, maar er zijn wel behandelingen die het proces kunnen afremmen. Die zijn enkel werkzaam bij het begin van de symptomen. Daarom is een tijdige diagnose zo belangrijk.

De kans dat je ouders vroeg of laat met dementie te maken krijgen, is groot. Als zoon of dochter wil je hen helpen. Maar daar staan ze niet altijd voor te springen! 

Bekijk onze tips

Voordelen en terugbetalingen

Helan ondersteunt je met interessante voordelen en terugbetalingen. Een greep uit ons aanbod:

Alle voordelen ontdekken

Dienst Maatschappelijk Werk

Informatie, ondersteuning en advies over zorgoplossingen en financiële steun. Reken op de experts van de Dienst maatschappelijk werk van Helan.

Helpper

Vergoed je familie en mantelzorger(s) met je PVB/PAB

Thuisoppas zorgbehoevende

Gezelschap in je vertrouwde omgeving door een vrijwilliger. Ook ter ondersteuning van mantelzorgers.

Zorg en ondersteuning

Kraamzorg, thuiszorg, thuisverpleging, zorgmateriaal, financiële steun of persoonlijk advies. Reken op het zorgaanbod van Helan en vind de ondersteuning die je zoekt.

Thuiszorg nodig?

Verzorgende, administratieve en huishoudelijke hulp door professionele verzorgenden voor jou en je omgeving. Voor een korte of langdurige periode.

Vraag je huishoudhulp aan

Druk thuis? De goed opgeleide huishoudhulpen van Helan nemen je graag wat werk uit handen.

Helan Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.