Minder risico op vallen? Jezelf slim en veilig organiseren bij jou thuis? We delen de tips van onze ergotherapeuten stelselmatig met jou per ruimte, in en rond je huis. Zo kan je stap voor stap werken aan een nog veiligere thuis.
Tips om valpartijen bij ouderen te vermijden
55% van de valpartijen gebeurt in huis. Het meeste risico loop je in de slaapkamer, de badkamer, de keuken en de hal. 23% van de ongevallen gebeurt rondom je huis.
De ene persoon valt al sneller dan de ander. En dat heeft niet altijd met stom toeval te maken. Je leeftijd, mobiliteit, spierkracht en algemene gezondheid spelen een grote rol. Ook je niveau van lichaamsbeweging maakt veel verschil. Beweeg dus zeker voldoende.
Wist je trouwens dat ook de inrichting van je huis het risico op vallen kan verminderen?
Valpartijen in huis vermijden? Wees aandachtig voor:
- losliggende draden
- tapijten en gladde vloeren
- onvoldoende verlichting
- te weinig steunpunten in je woning
- een te laag toilet, stoel of zetel
Is jouw thuis een plek om oud te worden?
Ontdek of jouw woonplaats klaar is voor de volgende fase in je leven met de Woonwijzer. We brengen je woon- en leefomgeving helemaal in kaart en geven helder advies op basis van jouw woning, fysieke gezondheid, sociale omgeving en financieel welzijn.
Tips om je thuis slim en veilig te organiseren
Je weet zelf het best op welke vlakken je ondersteuning kan gebruiken. Ergotherapeut Annelies geeft enkele tips.
1. Je veilig verplaatsen in en rond je huis
Ben je iets minder goed te been? Dan komen wandelstokken, rollators of zelfs elektrische scooters goed van pas. Ze bieden je de juiste steun en zorgen ervoor dat je je makkelijk kan verplaatsen in en rondom je huis. Maar hoe kies je het juiste hulpmiddel voor jouw situatie?
Hulpmiddelen voor je mobiliteit
2. Je slim organiseren volgens je eigen noden
Of je nu moeite hebt met eten, steunkousen of ondergoed aantrekken of koken, er bestaan heel wat handige hulpmiddelen om die kleine taakjes een stuk makkelijker te maken. Ook andere zaken zoals wandbeugels, toiletverhogers, trapliften of een douchestoel komen vaak van pas.
3. Je laten ondersteunen door de juiste zorgverstrekkers
Sommige zaken lukken je misschien echt niet meer alleen. Schakel daarom hulp in. Thuisverpleegkundigen helpen je graag met alle medische zorgen. Maar ook iemand die boodschappen doet, kan een grote hulp zijn.
Wat kan een ergotherapeut voor jou betekenen?
Onze ergotherapeuten geven je gratis en deskundig advies om zo zelfstandig mogelijk in je eigen huis te blijven wonen. Ze bekijken samen met jou welke uitdagingen je ondervindt en zoeken een gepaste oplossing. Inclusief informatie over de kostprijs, het opmaken van een offerte en in sommige gevallen zelfs de bestelling van de materialen.
Helan-voordelen
Via Helan Ziekenfonds geniet je heel wat voordelen op hulpmiddelen om langer zelfstandig thuis te wonen:
*de situatie moet uiteraard veilig blijven. In sommige gevallen is een serviceflat of een rusthuis de enige veilige optie.