Langer zelfstandig thuis wonen

Verminderde mobiliteit, een valpartij,… Dat hoeft niet per se te betekenen dat je niet meer zelfstandig thuis kan wonen.* Want er bestaan handige hulpmiddelen om je veilig te verplaatsen en je dagelijkse activiteiten uit te oefenen. 

langer thuis wonen

Minder risico op vallen? Jezelf slim en veilig organiseren bij jou thuis? We delen de tips van onze ergotherapeuten stelselmatig met jou per ruimte, in en rond je huis. Zo kan je stap voor stap werken aan een nog veiligere thuis.

Tips om valpartijen bij ouderen te vermijden

55% van de valpartijen gebeurt in huis. Het meeste risico loop je in de slaapkamer, de badkamer, de keuken en de hal. 23% van de ongevallen gebeurt rondom je huis

De ene persoon valt al sneller dan de ander. En dat heeft niet altijd met stom toeval te maken. Je leeftijd, mobiliteit, spierkracht en algemene gezondheid spelen een grote rol. Ook je niveau van lichaamsbeweging maakt veel verschil. Beweeg dus zeker voldoende. 

Wist je trouwens dat ook de inrichting van je huis het risico op vallen kan verminderen?

Valpartijen in huis vermijden? Wees aandachtig voor:

  • losliggende draden
  • tapijten en gladde vloeren
  • onvoldoende verlichting
  • te weinig steunpunten in je woning
  • een te laag toilet, stoel of zetel

Concrete valpreventietips


Tips om je thuis slim en veilig te organiseren

Je weet zelf het best op welke vlakken je ondersteuning kan gebruiken. Ergotherapeut Annelies geeft enkele tips.

1. Je veilig verplaatsen in en rond je huis

Ben je iets minder goed te been? Dan komen wandelstokken, rollators of zelfs elektrische scooters goed van pas. Ze bieden je de juiste steun en zorgen ervoor dat je je makkelijk kan verplaatsen in en rondom je huis. Maar hoe kies je het juiste hulpmiddel voor jouw situatie?

Hulpmiddelen voor je mobiliteit


2. Je slim organiseren volgens je eigen noden

Of je nu moeite hebt met eten, steunkousen of ondergoed aantrekken of koken, er bestaan heel wat handige hulpmiddelen om die kleine taakjes een stuk makkelijker te maken. Ook andere zaken zoals wandbeugels, toiletverhogers, trapliften of een douchestoel komen vaak van pas.

Ontdek alle hulpmiddelen 
 

3. Je laten ondersteunen door de juiste zorgverstrekkers

Sommige zaken lukken je misschien echt niet meer alleen. Schakel daarom hulp in. Thuisverpleegkundigen helpen je graag met alle medische zorgen. Maar ook iemand die boodschappen doet, kan een grote hulp zijn.

Ons volledig zorgaanbod

 

“Aangezien Denise slecht te been is, hebben we advies gevraagd van een ergotherapeute bij Helan. Ze was geen fan van de staande kapstok in de hal. Die kapstok met uitstaande pootjes hebben we vervangen door enkele kapstokken aan de muur.”

Michel (81)

“Ik besef nu pas hoe belangrijk goede verlichting is. Ik stak nooit veel licht aan, maar dan zag ik de tapijtranden niet. Ondertussen heb ik overal automatische verlichting laten installeren.”

Rita (67)

Meer getuigenissen

Michel
Rita

Wat kan een ergotherapeut voor jou betekenen?

Onze ergotherapeuten geven je gratis en deskundig advies om zo zelfstandig mogelijk in je eigen huis te blijven wonen. Ze bekijken samen met jou welke uitdagingen je ondervindt en zoeken een gepaste oplossing. Inclusief informatie over de kostprijs, het opmaken van een offerte en in sommige gevallen zelfs de bestelling van de materialen.

Vraag vrijblijvend advies

Helan-voordelen

Via Helan Ziekenfonds geniet je heel wat voordelen op hulpmiddelen om langer zelfstandig thuis te wonen:

  • 30% korting op hulpmiddelen tegen nek- en rugklachten zoals relaxzetels
  • 5% korting op trapliften
  • 30% korting op incontinentiemateriaal
  • altijd 10% klantenkorting
  • voordeeltarief voor een personenalarmsysteem

Ontdek alle voordelen

Woningaanpassing

Comfortabel wonen met een optimale levenskwaliteit, dankzij gratis advies op maat van onze ergotherapeuten.

Mobiliteitshulpmiddelen

De zorgkas betaalt de factuur van medische mobiliteitshulpmiddelen op voorschrift bij een bandagist.

Personenalarm

Een extra veiligheid om zo lang mogelijk thuis te wonen, met de alarmcentrale op amper 1 druk op de knop van je verwijderd.

Thuiszorg nodig?

Verzorgende, administratieve en huishoudelijke hulp door professionele verzorgenden voor jou en je omgeving. Voor een korte of langdurige periode.

Thuisverpleging

Professionele hulp van verpleegkundigen voor medische verzorging bij je thuis, voor korte of lange tijd.

Helan Zorgwinkel

Of je nu op zoek bent naar artikelen waar je gezond en fit mee blijft of een rolstoel om te revalideren, op Helan Zorgwinkel vind je medisch- en gezondheidsmateriaal van hoogwaardige kwaliteit.

*de situatie moet uiteraard veilig blijven. In sommige gevallen is een serviceflat of een rusthuis de enige veilige optie.