Ziekenfonds

Partena Ziekenfonds en OZ plaatsen 25 SMOTspots tegen huidkanker in Vlaanderen

‘Skin Matters Over Tan’ of kortweg SMOT, dat is het idee achter de 25 ‘SMOTspots’ of de gratis verdeelpunten van zonnecrème die Partena Ziekenfonds en OZ (die vanaf september verdergaan onder de naam ‘Helan’) en de start-up Sundo deze zomer in Vlaamse steden plaatsen. Met deze slimme spots kan je je niet alleen gratis beschermen tegen de zon, ze vertellen je ook wat de uv-index is. De bedoeling is om meer bewustzijn te creëren rond huidkanker en mensen aan het smeren te zetten, ook wanneer ze niet op vakantie zijn.

Een op de vijf: zo veel Belgen krijgen vroeg of laat met huidkanker te maken.  Met bijna 39.000 nieuwe patiënten per jaar is het in ons land zelfs de meest voorkomende en snelst aan terrein winnende vorm van kanker.  In 90% van de gevallen vindt de ziekte zijn oorsprong in de blootstelling aan schadelijke uv-straling, die veelal van de zon afkomstig is.  Vaak gaat het om schade die tijdens de jeugdjaren opgelopen werd en zich pas vele jaren later wreekt. Dermatologen stellen vast dat mensen de risico’s van de zon wel kennen, maar hun huid toch onvoldoende beschermen. Zo weet 93% van de Belgen dat te veel zon schadelijk is voor de gezondheid, maar beschermt amper 6% zich het hele jaar door tegen de zon. 


25 SMOTspots op 10 locaties in Vlaanderen

De SMOTspots worden geplaatst op 25 locaties in 10 Vlaamse steden (Antwerpen, Brugge, Genk, Gent, Halle, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen en Oudenaarde). De slimme verdeelpunten voorzien voorbijgangers niet enkel (coronaproof) van zonnecrème (factor 30 met UVA- en UVB-bescherming, hypoallergeen en waterproof), de technologie erachter maakt het ook mogelijk de temperatuur en uv-index op dat moment af te lezen. Ook zaken als temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid worden gemeten. “De SMOTspots maken deel uit van een breder onderzoek van de KU Leuven en de Universiteit Maastricht naar wanneer we huidschade oplopen. Aan de hand van alle geanonimiseerde data willen we zo veel mogelijk relevante parameters, maar ook het smeergedrag van mensen in kaart te brengen. We hopen zo het aantal huidkankers terug te dringen”, verklaart Jacob Leysen van Sundo.

Nood aan verdere sensibilisering

“Op vakantie in het buitenland beschermen we ons een stuk beter tegen de zon dan wanneer we thuis zijn, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting tegen Kanker. Tekenend is dat de verkoop van zonnecrème een heel stuk lager lag wanneer de reisbeperkingen golden. Met de SMOTspots willen we mensen aanmoedigen om zich ook op al die andere momenten thuis – wanneer ze naar de speeltuin gaan, een terrasje doen of gaan winkelen – goed in te smeren”, stelt Ariane Collard van Partena Ziekenfonds en OZ. “De jongste jaren mag er op het vlak van bewustzijn dan al veel veranderd zijn, het snelgroeiende en aanhoudende aantal huidkankers bewijst dat er absoluut nood is aan verdere sensibilisering. Als zonnecrème smeren een tweede natuur wordt, kunnen we veilig van de zon genieten.” 

De campagne wil daarom nog eens extra wijzen op het belang van verantwoord omgaan met de zon. Daarvoor gelden de volgende drie regels:
1.    Zoek de schaduw op wanneer mogelijk en blijf bij voorkeur uit de zon tussen 11 en 15u
2.    Draag beschermende kledij zoals een pet of hoedje
3.    Smeer regelmatig voldoende zonnecrème
Eerder ging Partena Ziekenfonds al een samenwerking aan met SkinVision, een revolutionaire smartphone-app waarmee huidkanker vroegtijdig kan worden opgespoord. Want naast je huid beschermen tegen de schadelijke zonnestralen, is ook je huid controleren op verdachte huidvlekjes heel belangrijk.
 

Over Sundo

Sundo is een Belgische Health-Tech start-up van 3 jonge ondernemers met als doel om zon-veilig gedrag te promoten. Hiervoor gebruiken ze IoT om mensen meer te laten smeren en ondertussen inzichten te vergaren in het smeerpatroon van de bevolking. Dankzij duurzame samenwerkingen met partners zoals de ziekenfondsen Partena en OZ kunnen ze SMOTspots neerplanten in heel Vlaanderen en later in heel de wereld. Naast de 25 SMOTspots die Sundo en Partena Ziekenfonds en OZ vanaf 21 juni in 10 Vlaamse steden plaatsen, installeert Sundo er ook in verschillende andere Vlaamse steden, sportclubs en beachbars. Meer info vind je op: www.sundo.be. 


Over Helan

Helan is ontstaan uit OZ Groep en Partena Ziekenfonds, Kinderopvang en Hulp in huis.  Zo’n 5.000 werknemers werken voor de groep, die hoofdzetels heeft in Wilrijk, Gent en Brugge. Helan Onafhankelijk Ziekenfonds is het op twee na grootste ziekenfonds van Vlaanderen en biedt eveneens betaalbare tand- en hospitalisatieverzekeringen aan. Helan Kinderopvang heeft51 kinderdagverblijven en 90 onthaalhouders onder zijn hoede, en vangt meer dan 2000 kinderen op.  Bij Helan Huishoudhulp werken meer dan 3.500 huishoudhulpen met dienstencheques.  Helan Thuiszorg en Helan Kraamzorg bieden zorg thuis voor wie ziek, ouder of revaliderend is. Ook Heyo, een fusie van Idee Kids en Kriebels en Kuren van OZ,  behoort tot de Helan groep. Heyo biedt jaarlijks aan zo’n 36.000 deelnemers overal in Vlaanderen kampen met en zonder overnachting aan. Het kan daarvoor beroep doen op 3.500 monitoren.  

Meer info over de samenwerking met Sundo kan je terugvinden op www.partena-ziekenfonds.be/sundo of op social media via de hashtag #geZONd.

Contact

Sarah Masschelein
Woordvoerster Helan
sarah.masschelein@partena-ziekenfonds.be
0474/87 43 86

Of contacteer ons via deze link.
 

Deel dit artikel

Over Helan Onafhankelijk Ziekenfonds

Helan Onafhankelijk Ziekenfonds is het op twee na grootste ziekenfonds van Vlaanderen In totaal werken 5.000 werknemers voor de sociale ondernemer, die hoofdzetels heeft in Wilrijk, Gent en Brugge. Helan heeft eeneigen betaalbare tand- en hospitalisatieverzekeringen. Bij de vzw Helan Huishoudhulp werken meer dan 3.500 huishoudhulpen met dienstencheques. Helan Thuiszorg en Helan Kraamzorg bieden zorg thuis voor wie ziek, ouder of revaliderend is. Ook Heyo, behoort tot de Helan-groep. Bij Heyo nemen jaarlijks zo’n 36.000 kinderen en jongeren, van overal in Vlaanderen, deel aan vakantiekampen met en zonder overnachting. Het kan daarvoor beroep doen op 3.500 monitoren.

Ga voor meer informatie naar www.helan.be.