Afgestudeerd of je eerste job

Ben je afgestudeerd? Of heeft jouw zoon of dochter dat felbegeerde diploma op zak? Proficiat! Dat is een mijlpaal, en de eerste stap naar een leven op eigen benen. Helan ondersteunt je plannen met diensten en voordelen op maat. In slechts enkele klikken heb je toegang tot heel wat voordelen en een expertenteam dat je graag verder helpt.

Wanneer moet je aansluiten?

Wie studeert, blijft - tot zijn 25ste - aangesloten bij het ziekenfonds van de ouders. Maar zodra je een job te pakken hebt of afstudeert, word je niet langer als kind ten laste beschouwd. En moet je dus ook in eigen naam bij je ziekenfonds aansluiten.  Het moment waarop je dat doet, hangt van jouw persoonlijke situatie af. Bekijk hieronder welke situatie op jou van toepassing is.

  1. Zolang je geen 25 bent, ben je kind ten laste. Tenzij je werkstudent bent en meer dan een bepaald bedrag per jaar verdient. Meer info hierover vind je op de website van de student@work.
  2. Ben je 25 geworden of verdien je meer dan het wettelijke plafond voor werkstudenten? Dan moet je in je eigen naam aansluiten bij je ziekenfonds.
  1. Afgestudeerd en klaar om een job te zoeken? Je schrijft je best zo snel mogelijk in als werkzoekende bij de VDAB of Actiris.
  2. Doorloop de wachttijd. Vanaf het moment van inschrijving begint je beroepsinschakelingstijd te lopen. Dat is een wachttijd van 12 maanden die elke schoolverlater moet doorlopen voor hij/zij als -25 jarige recht heeft op een werkloosheidsuitkering.
  3. Is je wachttijd afgelopen, heb je inmiddels een job, of ontvang je een uitkering als werkzoekende? Dan ben je geen kind ten laste meer. Sluit in eigen naam aan bij je ziekenfonds.

 

Al direct een job te pakken? Of aan de slag als zelfstandige? Zodra je werkt, sluit je aan in eigen naam bij je ziekenfonds.

Wanneer moet je (nog) niet aansluiten?

Sluit je eenvoudig online aan

Regel je graag alles zelf? Dan voel je je vast thuis bij ons. Niet alleen je ziekenfondszaken regel je snel en eenvoudig online, ook aansluiten is kinderspel.

Vul het online formulier in.

Regel je graag alles digitaal? Sluit dan volledig online aan.

Sluit je online aan

Vanaf we je aanvraag ontvangen, gaan we aan de slag. Zodra je dossier geopend is, krijg je daar een bevestiging van.

Heb je de bevestiging van aansluiting ontvangen? Dan is alles in kannen en kruiken. Je geniet nu van onze voordelen en diensten.

Welkom bij Helan!

ziekenhuisopname

Waarom aansluiten bij Helan?

Ziekenfondsen zijn er genoeg. Maar je wil natuurlijk meer dan vlotte terugbetalingen na een bezoek aan je huisarts. En dat hebben we bij Helan helemaal begrepen. Als onafhankelijk ziekenfonds met een frisse kijk op gezondheid maken we het verschil. Terugbetalingen voor sportclubs, sauna, medische apps en zoveel meer. Je kan rekenen op vele voordelen waar je echt iets aan hebt.

Ontdek deze 7 vliegende-start-voordelen

Vragen of advies nodig?

Heb je kosten voor medische zorg bij een dokter, kinesist of tandarts, dan bepaalt de wettelijke ziekteverzekering hoeveel je terugkrijgt. Die terugbetaling regelen wij voor jou. Wij verwerken je doktersbriefjes snel en storten jou het wettelijke bedrag terug. Op Mijn Helan, je online ziekenfonds, volg je alles makkelijk zelf op. Dit kan op je computer, of nog makkelijker: op je smartphone met de app.

Ben je ziek of kom je iets tegen en kan je even niet werken? Of ben je net bevallen? Dan regelen wij een vervangingsinkomen of een uitkering, voor je. Tot je weer aan het werk kan. Je vraagt die uitkering makkelijk digitaal aan. En je dossier volg je op via Mijn Helan.

Wij regelen voor jou de terugbetalingen die wettelijk vastliggen. Maar wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom krijg jij er als klant bij Helan een reeks extra voordelen en terugbetalingen bovenop.

Als je voor het eerst aansluit in eigen naam is er geen wachttijd en kan je meteen van de voordelen van Helan genieten.

Ben je al aangesloten bij een ander ziekenfonds en wil je klant worden bij Helan? Je kan op elk moment beslissen om te veranderen. Wel is het zo dat je aansluiting wettelijk pas aan het begin van elk kwartaal mag ingaan. Dus telkens op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober.

De inschrijving moet worden opgemaakt uiterlijk de vijfde van de maand die voorafgaat aan het nieuwe kwartaal. Als je bijvoorbeeld wil overstappen op 1 april, moet de inschrijving ten laatste op 5 maart in ons bezit zijn.

Terugbetalingen via de wettelijke ziekteverzekering verlopen grotendeels automatisch en worden meteen verrekend zodra je arts de consultatie doorgeeft. Rekent de arts je nog een deel rechtstreeks aan dat je van een andere verzekering terugkrijgt? Dan kan je via de Mijn Helan app (mobiel) of via Mijn Helan, je online ziekenfonds, makkelijk opvolgen hoeveel je terugkrijgt en wanneer je de terugbetaling mag verwachten.

Onze klantenadviseurs overlopen graag met jou de mogelijkheden voor je persoonlijke situatie.

Maak een afspraak

Ben je afgestudeerd of heb je je studies vroegtijdig beëindigd? Je hebt als schoolverlater ook nog twaalf maanden recht op het Groeipakket. Informeer je hierover bij een uitbetaler, zoals bijvoorbeeld My Family.

Bezoek de vacatures op onze jobsite en solliciteer meteen!

Betaalbare verzekeringen

Reken op onze betaalbare verzekeringen

Van ziekenhuiskosten hoef je niet wakker te liggen. Ben je verzekerd via je werkgever? Overweeg dan de wachtpolis Hospitalia Continuïteit, zodat je altijd verzekerd blijft. Ook als je van werk verandert. Nog niet verzekerd? De hospitalisatieverzekeringen via Helan zijn betaalbaar, en beschermen je tegen torenhoge kosten. Voor, tijdens en na je opname.

Dat ook mooie tanden veel geld kunnen kosten, weet iedereen. Denk daarom ook aan een solide tandverzekering. Zo blijf je breed glimlachen.

Al deze verzekeringen zijn het voordeligst als je vroeg instapt. Hoe jonger je bent, hoe minder bijdragen je betaalt.

Ontdek onze verzekeringen
 

Klant worden

Word jij graag helemaal Helan? Aansluiten bij Helan Ziekenfonds en extra verzekeringen is makkelijk. Sluit makkelijk online aan, of vraag advies op maat van jouw situatie.

Voordelen en terugbetalingen

Wie gezond en in balans wil blijven, verdient net dat tikkeltje meer. Daarom hebben wij een hele reeks extra voordelen en terugbetalingen voor jou.

Dentalia Up

Bescherm je gezin tegen hoge tandzorgkosten. Krijg tot 4.000 euro terug voor tandverzorging, beugels, kronen, implantaten en meer.

Een brede kijk op jouw welzijn

Blog

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland is een ervaring om naar uit te kijken, maar voordat je vertrekt zijn er ook een aantal praktische zaken die je moet regelen. Wat doe je bijvoorbeeld met je ziekteverzekering? Moet je een ziekteverzekering afsluiten in het land waar je studeert of ben je tijdens je studie in het buitenland ook verzekerd met je Belgische verzekering?

25 juni
News

Kleine groep Belgen draagt grootste deel gezondheidsuitgaven

Voor 10 % van de Belgen lopen de gezondheidsuitgaven ten laste van de verplichte ziekteverzekering op tot 16.071 euro per jaar. Voor 1 % van onze landgenoten gaat het zelfs om 62.582 euro per jaar. Deze concentratie toont aan dat het solidariteitsprincipe van onze gezondheidszorg noodzakelijk is. Wie zijn deze ‘grote gebruikers’ en wat betekent het voor hun eigen uitgaven? Dat onderzochten de Onafhankelijke Ziekenfondsen in een nieuwe studie.