Blog

Hoe regel je het ziekenfondsdossier van je kinderen bij een echtscheiding?

Een echtscheiding is geen vrolijke gebeurtenis. Bovendien komt daar ook nog eens heel wat papierwerk bij kijken. Niet alleen je algemene administratie, maar ook je ziekenfondsdossier, en dat van je kinderen, moet worden aangepast.

Wat zijn de gevolgen voor je ziekenfondsdossier bij een scheiding? 

Allereerst zijn de gevolgen afhankelijk of je wettelijk of feitelijk bent gescheiden. Wij lijsten het verschil even voor je op:  

  • Feitelijke scheiding

    Een feitelijke scheiding, of een scheiding ‘van tafel en bed’, betekent dat je als partners niet meer op dezelfde plek woont. Je blijft voor de rest wel (nog) officieel gehuwd. Is één van de partners ingeschreven als persoon ten laste bij de ex-partner? Dat kan zo blijven, onder bepaalde voorwaarden. Hiervoor contacteer je best je klantenadviseur bij je ziekenfonds, hij of zij zal dit dan in detail met jou bekijken. 
     
  • Wettelijke scheiding

    Zijn jullie uit elkaar, woon je niet meer op dezelfde plek, en is jullie huwelijk bij wet ontbonden, dan ben je wettelijk gescheiden. 
    • Ben je ingeschreven ten laste van je ex-partner, dan moet je nu een eigen dossier laten opmaken bij je ziekenfonds. 
    • Zijn jullie beiden als titularis ingeschreven, dan hoef je geen nieuw ziekenfondsdossier op te starten. 
    • Heb je kinderen? Lees dan vooral verder wat je daarvoor moet in orde maken.

Wat gebeurt er met het dossier van je kinderen?

Wanneer je gaat scheiden, moeten de kinderen bij één van de twee ouders ten laste worden ingeschreven. Dat bepaal je meestal onderling. Bij diegene bij wie het kind ten laste is, wordt ook het ziekenfondsdossier in orde gemaakt. Hieronder lijsten we even op hoe de ziektekosten van je kinderen kunnen worden terugbetaald:

  • Terugbetalingen gebeuren op de rekening van de ouder bij wie de kinderen ten laste staan bij het ziekenfonds.
     
  • Wordt een kind ziek bij de ouder bij wie het niet ten laste is? Dan kan de terugbetaling gestort worden op de rekening van de ouder die de kosten betaald heeft. Deze terugbetaling vraag je telkens schriftelijk aan. Je gebruikt hiervoor het document ‘Attest tijdelijke wijziging van het bankrekeningnummer voor terugbetalingen’ dat je bij ons kunt aanvragen of kunt downloaden in ons onlinekantoor
     
  • Je kunt er ook voor kiezen om een vast rekeningnummer op te geven dat enkel wordt gebruikt voor de terugbetalingen voor je kinderen. Dat heet dan een ‘kinderrekening’ waar beide ouders een volmacht op hebben. Alleen de ouder bij wie de kinderen ten laste zijn kan een ander permanent rekeningnummer voor terugbetaling aanvragen. 

Heb je hulp nodig?

Wanneer je hulp nodig hebt bij het in orde brengen van je ziekenfondsdossier kun jij altijd rekenen op één van onze klantenadviseurs uit jouw buurt. Zij loodsen jou snel en efficiënt door al dat papierwerk. Zo kun jij met die zorg alvast snel komaf maken. Naast de administratieve formaliteiten kan het zijn dat je kind ook emotionele ondersteuning heeft. 

Psychotherapie als luisterend oor 

Een echtscheiding kan een diepe indruk nalaten op je kind. Wanneer je kind met grote vragen kampt omtrent de echtscheiding en wanneer je merkt dat je als ouder moeilijk kan helpen, dan biedt psychotherapie een oplossing. Tijdens zo een sessie gaat de psychotherapeut aan de hand van bepaalde gespreksmethodes op zoek naar de onderliggende vragen en gevoelens van je kind. Een psychotherapeut biedt voor een kind een luisterend oor.
 

Helan voorziet terugbetalingen. Lees verder hoe je van dit voordeel geniet.

 

Hoe ga je om met de gevoelens van je kind?

Je kind heeft het moeilijk en je wil graag helpen. Lees er alles over in ons e-book.

Download het e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

buitenspelen
Blog

Buitenspelen stimuleert de ontwikkeling van je kind

De buitenlucht doet wonderen voor je kind. Zo is buitenspelen niet alleen gezond, maar stimuleert het ook de ontwikkeling van je kroost. Bovendien worden ze er nog vrolijk van ook. Hop, naar buiten dus!

Blog

Reflux bij je baby: hoe ga je ermee om?

Als jonge ouder is het niet eenvoudig om in te schatten wat normaal is bij je kind. En wanneer het tijd is om hulp in te roepen. Bijna elke baby ervaart een vorm van reflux, het is dus niet abnormaal. Maar wat houdt reflux precies in én wat kun je doen om het te verminderen?

Blog

Wat is het rotavirus?

Het rotavirus is niet zeldzaam. Bijna alle kinderen jonger dan 5 worden erdoor getroffen. Het is een besmettelijk virus, dat een infectie van maag en darm veroorzaakt, en koorts, diarree en braken geeft. Ook problemen met de vertering, en uitdroging komen voor.

Blog

Heleen en haar fiets

Heleen is een meisje van dertien, dat houdt van muziek en tv, maar bovenal haar mama, papa en broertje heel graag ziet. Heel af en toe laat ze zich ook van haar ondeugende kant zien. Heleen is echter niet zoals andere meisjes van haar leeftijd. Heleen heeft een ontwikkelingsachterstand, ASS en ernstige epilepsie.