Blog

Perfectionisme bij je kind, hoe ga je daar mee om?

Kinderen en jongeren met een lage zelfwaardering zijn kwetsbaarder voor perfectionisme. Ze leggen de lat hoog en zijn vaak zeer gevoelig voor kritiek, hebben schrik om beoordeeld te worden en vergelijken zichzelf met anderen.

Perfect, perfecter, perfectst, ...

Hoe ga je om met een perfectionistisch kind? We geven enkele tips voor ouders:

  • Neem voorbeeldige kinderen niet als voorbeeld tegenover je eigen kind. Dat bevestigt het idee dat je kind perfectie moeten nastreven om gewaardeerd te worden. Focus daarentegen eerder op de persoonlijke vooruitgang die je kind gemaakt heeft: “Ik zie dat het oplossen van sommetjes al veel sneller gaat dan in het begin van het jaar”.
     
  • Probeer niet verbaasd of ontgoocheld te reageren als je kind eens wat minder presteert. Dat kan het idee bevestigen dat het geen fouten mag maken. Vraag je kind liever of het de volgende keer voor een andere aanpak zal kiezen en wat het eruit geleerd heeft.
     
  • Leer je kind naar zichzelf te kijken in plaats van zich constant te vergelijken met anderen. Iedereen heeft een andere geschiedenis en andere talenten. De enige juiste vergelijking is dus die met zichzelf. Bekijk samen met je kind welke ontwikkeling het al doorgemaakt heeft.
     
  • Relativeer prestaties. Leg de nadruk niet op het resultaat van een activiteit, maar eerder op het proces en het plezier van de activiteit. Stimuleer je kind om nieuwe dingen te ontdekken en uit te proberen.
     
  • Durf ook jezelf onder de loep te nemen als ouder. Hoe zit het met je eigen perfectionisme? Ligt de lat steeds hoog? Probeer dan ook wat minder streng voor jezelf te zijn!

Geef goede feedback

We hebben vaak de neiging, zeker bij kinderen met een lage zelfwaardering, om persoonsgerichte complimenten of feedback te geven. We zeggen dan zaken zoals “jij bent slim”. Deze schouderklopjes benadrukken de stabiele eigenschappen van het kind. 

Daarbovenop geven we onze kinderen dikwijls opgeblazen complimenten zoals “wat een ongelooflijk prachtige toren heb jij gemaakt!”. Die hebben meestal niet het gewenste effect. Kinderen die vaak een opgeblazen compliment krijgen, gaan meer uitdagingen uit de weg of leggen de lat onnodig hoog als het gaat om presteren.

Heb je inspiratie nodig? Op www.noknok.be kun je heel wat tips en informatie terugvinden, op maat van jongeren.

Hé, ik ben helemaal oké!

Met het spelboekje Hé, ik ben helemaal oké kun je samen met je kind (vanaf 8 jaar) aan de slag gaan rond het thema zelfwaardering. Op een speelse manier leert je kind zichzelf kennen, inschatten en in dialoog gaan met zijn omgeving. Dit versterkt het idee dat hij mag zijn zoals hij is: met zijn sterktes en zwaktes. Op deze manier wordt een gezonde zelfwaardering gestimuleerd en leren kinderen zich beter beschermen tegen toekomstige gebeurtenissen en eventuele tegenslagen.

Alles wat je moet weten over kinderdepressies

Gaat je kind door een moeilijke periode of heeft het last van een depressie? In ons e-book geven we wat meer informatie over kinderdepressies en hoe je ze kan herkennen.

Hoe herken je een kinderdepressie?

Lees er alles over in ons e-book.

Download het e-book

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Gezond de examens door

Tijdens de examens zitten studenten constant met de neus in de boeken. Voor een optimale blok- en examenperiode mag het belang van gezonde voeding en beweging niet onderschat worden.

Dankbaar voor onze vrijwilligers in de kinderopvang
Blog

Dankbaar voor onze vrijwilligers in de kinderopvang

Onze vrijwilligers maken het verschill. En daar zijn we dankbaar voor. Ontdek snel hoe we hen daarvoor in de watten hebben gelegd.

Blog

Zo bereid jij je kleintje voor op warme zomerdagen

Warme dagen vragen om meer dan enkel wat zonnecrème en veel drinken. Zeker met kinderen want zij hebben naast verzorging ook entertainment nodig. Gelukkig weten Amelie en Sarah, twee collega’s van Helan Kinderopvang, raad.