Blog

Ontlast spanning met een bewuste ademhaling

Voel je je soms angstig of gestresseerd? Slaap je slecht? Stress verbruikt energie. Energie die we niet kunnen gebruiken voor de afweersystemen van ons lichaam. Het evacueren van stress zal je dus in staat stellen om je immuunsysteem te versterken. Ademen op een bewuste, correcte manier kan verlichting brengen. We geven je graag enkele tips rond ademhalingsoefening.

Oefen een bewuste ademhaling

Als we drie weken niet eten, gaan we in een rare staat verkeren, maar we kunnen wel overleven. Als we drie dagen niet drinken, wordt het een stuk moeilijker. Als we drie minuten niet ademen, is de kans groot - tenzij we een bekwame vrijduiker zijn - dat we flauwvallen.

Waarom is dat? Omdat ons brein, dat ons meest veeleisende orgaan is, het orgaan is dat het snelst reageert op energiedalingen. Op de tweede plaats komt het immuunsysteem. Eerst heeft dit effect op onze reactiviteit, ons beslissingsvermogen en onze stemming. Nadien slaat de vermoeidheid toe en verzwakt onze weerstand tegen infecties.

Hoe voorzien we ons afweersysteem van zuurstof (en dus ook onze hersenen en andere organen) ? 

Met een paar minuten bewuste ademhaling per uur,. kom je al een stuk beter de dag door. Als we automatisch ademen, blazen we onze longen op en laten ze leeglopen als een accordeon. In deze oefening gebruiken we het middenrif, de grote spier die de ribbenkast (borst) en de maag (buik) scheidt. Het middenrif is de grootste en belangrijkste van de ademhalingsspieren. Stress en gepieker zorgen voor een gespannen middenrif.

Hoe pas je de middenrifademhaling toe? 

 1. Laat je middenrif zoveel mogelijk zakken terwijl jedoor uw neus inademt (terwijl je je buik gespierd houdt).
   
 2. Blaas je longen op door je recht te zetten en je schouders naar achter te plaatsen.
   
 3. Blokkeer je ademhaling voor een paar seconden.
   
 4. Blaas "full blast" uit door je neus totdat je buik zich vernauwt tot het smalste punt
   
 5. Herhaal dit minstens 12 keer en blokkeer je ademhaling steeds langer: de eerste keer 5 seconden, daarna 10 seconden, 15 seconden, 20 seconden, 25 seconden, 30 seconden, met een niet-blokkerende cyclus tussen elke geblokkeerde ademhaling. 

Deel dit artikel

Tags
Stress

Verder lezen

gestreste man
Blog

Hoe ga je om met stress en angst? Klinisch psycholoog geeft tips

Het coronavirus is een onzichtbare vijand die ons ongelooflijk veel stress en angst bezorgt. Angst om ziek te worden. Maar ook om onze job of onze relatie te verliezen. Koen Lowet, hoofd van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen, maakt zich dan ook zorgen over de weerslag van die stress op onze mentale gezondheid.

Blog

11 tips voor een betere balans in jouw leven

De juiste balans vinden tussen werk en privé, tussen me-time en je gezin, tussen ontspanning en uitdaging: hoe doe je dat? Hoe leer jezelf te om positief te denken, stress te verminderen, nee te zeggen en regelmatig een moment voor jezelf te nemen? Deze 11 tips helpen je om jouw leven meer in balans te brengen.

Blog

Stress, het overkomt ons allemaal

Stress is niet altijd negatief. Een gezonde portie stress hebben we net nodig om te overleven. Maar wat als de stress je te veel wordt en te lang aanhoudt? Ontdek hoe je stress proactief kunt aanpakken.

Blog

Invloed van stress op je spijsvertering

Plankenkoorts, een knappe vrouw of man die je pad kruist, verdriet om een overlijden van een goede vriend(in) … Stress, verliefdheid en intens verdriet zijn totaal verschillende emoties, maar toch hebben ze een gelijkaardig effect op ons maag-darmsysteem. Hoe komt het toch dat onze hersenen zo’n indrukwekkend effect nalaten op onze darmen en vice versa: hoe beïnvloedt de spijsvertering de manier waarop we ons voelen?