Blog

Verminder spanning dankzij een bewuste ademhaling

Heb je soms last van angst of stress? Slaap je daardoor ook slecht? Stress vraagt veel energie van je lichaam. Energie die je anders kunt gebruiken voor het afweersysteem van je lichaam te versterken. Een bewuste, juiste ademhaling kan verlichting brengen! Daarom delen we nuttige informatie en enkele ademhalingsoefeningen.

Oefen een bewuste ademhaling

Als we drie weken niet eten, zouden we in een rare staat verkeren, maar we kunnen wel overleven. Als we drie dagen niet drinken, wordt het een stuk moeilijker. Als we drie minuten niet ademen, is de kans groot - tenzij we een bekwame vrijduiker zijn - dat we flauwvallen.

Waarom is dat? Omdat ons brein, ons meest veeleisende orgaan, het orgaan is dat het snelst reageert op energiedalingen. Nadien reageert ons immuunsysteem. Verkeerd ademenen heeft eerst effect op onze reactiviteit, ons beslissingsvermogen en onze stemming. Nadien slaat ook de vermoeidheid toe en verzwakt onze weerstand tegen infecties.

Hoe voorzien we ons afweersysteem van zuurstof (en dus ook onze hersenen en andere organen)? 

Met een paar minuten bewuste ademhaling per uur, kom je al een stuk beter de dag door. Als we automatisch ademen, blazen we onze longen op en laten ze leeglopen als een accordeon. In deze oefening gebruiken we het middenrif, de grote spier die de ribbenkast (borst) en de maag (buik) scheidt. Het middenrif is de grootste en belangrijkste van de ademhalingsspieren. Stress en gepieker zorgen voor een gespannen middenrif.

Hoe pas je de middenrifademhaling toe? 

 1. Laat je middenrif zoveel mogelijk zakken terwijl je door jouw neus inademt (terwijl je je buik gespierd houdt).
   
 2. Blaas je longen op door je recht te zetten en je schouders naar achter te plaatsen.
   
 3. Hou je ademhaling voor een paar seconden vast.
   
 4. Blaas uit door je neus, waarbij je buik zich vernauwt.
   
 5. Herhaal dit minstens 12 keer en pauzeer je ademhaling steeds langer: de eerste keer 5 seconden, daarna 10 seconden, 15 seconden, 20 seconden, 25 seconden, 30 seconden, met een normale cyclus tussen elke gepauzeerde ademhaling. 

Deel dit artikel

Tags
Stress

Verder lezen

gestreste man
Blog

Hoe ga je om met stress en angst? Klinisch psycholoog geeft tips

Het coronavirus is een onzichtbare vijand die ons ongelooflijk veel stress en angst bezorgt. Angst om ziek te worden. Maar ook om onze job of onze relatie te verliezen. Koen Lowet, hoofd van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen, maakt zich dan ook zorgen over de weerslag van die stress op onze mentale gezondheid.

balans mentale gezondheid
Blog

11 tips voor een betere balans in je leven

De juiste balans vinden tussen werk en privé, tussen me-time en je gezin, tussen ontspanning en uitdaging: hoe doe je dat? Hoe leer je jezelf om positief te denken, stress te verminderen, nee te zeggen en regelmatig een moment voor jezelf te nemen? Deze 11 tips helpen je om je leven meer in balans te brengen.

Blog

Stress, het overkomt ons allemaal

Stress is niet altijd negatief. Een gezonde portie stress hebben we net nodig om te overleven. Maar wat als de stress je te veel wordt en te lang aanhoudt? Ontdek hoe je stress proactief kunt aanpakken.

Blog

Invloed van stress op je spijsvertering

Plankenkoorts, een knappe vrouw of man die je pad kruist, verdriet om een overlijden van een goede vriend(in) … Stress, verliefdheid en intens verdriet zijn totaal verschillende emoties, maar toch hebben ze een gelijkaardig effect op ons maag-darmsysteem. Hoe komt het toch dat onze hersenen zo’n indrukwekkend effect nalaten op onze darmen en vice versa: hoe beïnvloedt de spijsvertering de manier waarop we ons voelen?