Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Wat is geluk en kun je er zelf voor zorgen? Helan trok op onderzoek en laat enkele specialisten aan het woord. Ontdek een hoop handige tips, weetjes en zelfs een praktische oefening die stuk voor stuk bijdragen tot een zalige gemoedstoestand.
Wat is geluk eigenlijk? Wel, het is niet alleen iets dat je zomaar kan overvallen, je kunt er vaak gewoon zelf voor zorgen! Bekijk hiervoor alvast de handige tips en weetjes van Helan, Mieke Mievis (seksuologe - relatietherapeute) en Hilde Martinez (sportjournaliste - blogster). En om nu al te onthouden: de definitie van geluk is voor iedereen anders ...
Mieke (M) en Hilde (H) delen graag hun bevindingen over de zoektocht naar geluk. In hun boek ‘Geluk gezocht’ vind je alvast herkenbare verhalen, handige tips, praktische oefeningen en wetenschappelijk onderbouwde uitleg over geluk en de kracht ervan.
Ik ontdekte het concept positieve psychologie en was er meteen helemaal voor gewonnen.
(M): “Ja, absoluut! Zonder daar naïef in te zijn of zweverig over te doen. Ik denk dat we ons vooral veel bewuster moeten worden van alle positieve dingen rondom ons. Kleine zaken die wij eigenlijk als vanzelfsprekend beschouwen: het feit dat je partner 's avonds dicht tegen je aan komt liggen in bed, de zon op je gezicht, een simpele ‘goeiedag’ in de winkel, een complimentje van een collega …
(H): “Helemaal mee eens. Ik sta zelf best optimistisch in het leven, maar durf al eens te zeuren over dingen waar ik weinig aan kan veranderen. Mieke vertelde me over positieve psychologie en ik was meteen helemaal gewonnen.”
Deze term is vrij nieuw en ontstond op het einde van de jaren negentig. Positieve psychologie werd ontwikkeld door Amerikaanse psychologen en kende al snel een grote aanhang. Niet vreemd, want tot dan werden psychologen voornamelijk getraind om problemen op te lossen en zich te focussen op alles wat mensen ongelukkig maakt. Door deze focus te verleggen, en dus te onderzoeken wat mensen net wél gelukkig maakt (én daarop uiteraard ook in te zetten), doken plots heel andere inzichten op.
(M): “Positieve psychologie is eigenlijk heel erg makkelijk toepasbaar in je dagelijkse leven. Het enige nadeel is dat je het ook effectief moet DOEN. Door er enkel maar een boek over te lezen, word je niet meteen gelukkiger. Je moet ook effectief in actie schieten. Complimenten gaf ik al vaak, maar doe ik nu nog bewuster. Ik bedank iedereen uitvoerig na een geslaagde avond, gebruik positief taalgebruik, vraag naar noden en behoeftes ... Ik roep niet tegen mijn kinderen, maar ga tot bij hen om iets te vragen."
Een boek over geluk lezen zal je niet gelukkig(er) maken. Je moet er ook effectief iets aan DOEN.
"Daarnaast beleg ik ‘Algemene Vergaderingen’ met hen en heb ik huisregels opgesteld waaraan we ons allemaal houden. Mijn vriendschappen onderhoud ik nog bewuster dan ervoor en ik schrijf af en toe een brief of uitgebreide mail naar een vriendin om haar te zeggen hoe belangrijk ze voor me is (zie verder: oefening). Andere relaties heb ik in vraag durven stellen en zelfs beëindigd. Hulp vragen moest ik dan weer leren. Nu vind ik het geweldig om zien hoe ik kan en mag rekenen op de mensen rondom mij. En ook al valt het soms allemaal tegen, ik neem de tijd om de goede dingen te willen zien.”
(H): “Aangezien ik twee tieners in huis heb, kom ik al snel bij mijn volgende twee favorieten uit: gedraag je niet als een journalist! Tieners zijn allergisch voor zinnen die beginnen met wie, wat, waar, waarom of hoe: “waar ben je naartoe geweest?”, “wie was er allemaal op dat feestje?”, “waarom antwoord je niet op mijn WhatsApp-berichten?”… Toon interesse zonder de pieren uit hun neus te halen. Ten tweede, vraag hen of je je mening mag meedelen. Op die manier bied je een keuze. Als je je mening zomaar geeft, luisteren je tieners toch niet. Met die keuze is de kans meteen veel groter dat ze bereid zijn om even stil te staan bij wat je zegt.”
Met hun boek hopen Mieke en Hilde dat iedereen opnieuw wat liever wordt, goeiedag zegt tegen elkaar, zich wat empathischer opstelt en zich dus probeert in te leven in de ander. En dat geldt overal, ook thuis.
“We hopen dat mensen meer en beter met elkaar praten als er hen iets dwars zit in plaats van te roepen of zich in stilte te hullen. En gewoon dankbaar zijn voor alles wat er wél is: als de trein wél op tijd is, dat de koffie wél lekker smaakt, dat je hebt genoten van die leuke stand-upcomedian op de radio in de file ..."
Nood aan een goede babbel? De psychologen van de Helan Luisterlijn helpen je om je veerkracht te vergroten. Ze gaan samen met jou op zoek naar manieren om met moeilijkheden om te gaan. Elk traject bij de Luisterlijn is uniek en hoogst persoonlijk.
Een brief krijgen, is nog betekenisvoller als er geen concrete aanleiding (ziekte, verjaardag, huwelijk…) is. Het zijn échte cadeautjes die je voor de rest van je leven koestert! In zo’n brief zitten dus voldoende fijne ervaringen voor de ontvanger verborgen. Maar ook voor jou, als schrijver, is zo’n brief erg waardevol.
Veel schrijfzin gewenst en geluk toegewenst! En vergeet het niet: geluk begint in de kleine dingen ...
Deel dit artikel
Verder lezen
Ademen via de buik is de meest eenvoudige en doeltreffende ontspanningsoefening. Je hebt er niets voor nodig en je kunt het op ieder moment van de dag toepassen, waar je ook bent.
Hoe word je gelukkig? In deze blog geven we 3 tips die je kunnen helpen om je gelukkig te voelen.
Wanneer je je even niet zo goed voelt, kan een 'goed' gesprek wonderen doen. Heb je het moeilijk? Dan kan de Helan Luisterlijn je helpen.