Blog

Hoe word je gelukkiger?

Wat is geluk en kun je er zelf voor zorgen? Helan trok op onderzoek en laat enkele specialisten aan het woord. Ontdek een hoop handige tips, weetjes en zelfs een praktische oefening die stuk voor stuk bijdragen tot een zalige gemoedstoestand.

Geluk ligt soms gewoon voor het grijpen

Wat is geluk eigenlijk? Wel, het is niet alleen iets dat je zomaar kan overvallen, je kunt er vaak gewoon zelf voor zorgen! Bekijk hiervoor alvast de handige tips en weetjes van Helan, Mieke Mievis (seksuologe - relatietherapeute) en Hilde Martinez (sportjournaliste - blogster). En om nu al te onthouden: de definitie van geluk is voor iedereen anders ...

Mieke (M) en Hilde (H) delen graag hun bevindingen over de zoektocht naar geluk. In hun boek ‘Geluk gezocht’ vind je alvast herkenbare verhalen, handige tips, praktische oefeningen en wetenschappelijk onderbouwde uitleg over geluk en de kracht ervan.

Hilde Martinez Auteur Geluk Gezocht

Ik ontdekte het concept positieve psychologie en was er meteen helemaal voor gewonnen.

Vraag van Helan: is er volgens jullie meer nood aan positiviteit? 

(M): “Ja, absoluut! Zonder daar naïef in te zijn of zweverig over te doen. Ik denk dat we ons vooral veel bewuster moeten worden van alle positieve dingen rondom ons. Kleine zaken die wij eigenlijk als vanzelfsprekend beschouwen: het feit dat je partner 's avonds dicht tegen je aan komt liggen in bed, de zon op je gezicht, een simpele ‘goeiedag’ in de winkel, een complimentje van een collega … 

(H): “Helemaal mee eens. Ik sta zelf best optimistisch in het leven, maar durf al eens te zeuren over dingen waar ik weinig aan kan veranderen. Mieke vertelde me over positieve psychologie en ik was meteen helemaal gewonnen.” 

Positieve psychologie: wat is dat precies?

Deze term is vrij nieuw en ontstond op het einde van de jaren negentig. Positieve psychologie werd ontwikkeld door Amerikaanse psychologen en kende al snel een grote aanhang. Niet vreemd, want tot dan werden psychologen voornamelijk getraind om problemen op te lossen en zich te focussen op alles wat mensen ongelukkig maakt. Door deze focus te verleggen, en dus te onderzoeken wat mensen net wél gelukkig maakt (én daarop uiteraard ook in te zetten), doken plots heel andere inzichten op. 

(M): “Positieve psychologie is eigenlijk heel erg makkelijk toepasbaar in je dagelijkse leven. Het enige nadeel is dat je het ook effectief moet DOEN. Door er enkel maar een boek over te lezen, word je niet meteen gelukkiger. Je moet ook effectief in actie schieten. Complimenten gaf ik al vaak, maar doe ik nu nog bewuster. Ik bedank iedereen uitvoerig na een geslaagde avond, gebruik positief taalgebruik, vraag naar noden en behoeftes ... Ik roep niet tegen mijn kinderen, maar ga tot bij hen om iets te vragen."

Mieke Mievis Auteur Geluk Gezocht

Een boek over geluk lezen zal je niet gelukkig(er) maken. Je moet er ook effectief iets aan DOEN.

"Daarnaast beleg ik ‘Algemene Vergaderingen’ met hen en heb ik huisregels opgesteld waaraan we ons allemaal houden. Mijn vriendschappen onderhoud ik nog bewuster dan ervoor en ik schrijf af en toe een brief of uitgebreide mail naar een vriendin om haar te zeggen hoe belangrijk ze voor me is (zie verder: oefening). Andere relaties heb ik in vraag durven stellen en zelfs beëindigd. Hulp vragen moest ik dan weer leren. Nu vind ik het geweldig om zien hoe ik kan en mag rekenen op de mensen rondom mij. En ook al valt het soms allemaal tegen, ik neem de tijd om de goede dingen te willen zien.” 

Vraag van Helan: als je één gouden tip voor meer geluk mag geven, welke zou dat zijn?

(H): “Aangezien ik twee tieners in huis heb, kom ik al snel bij mijn volgende twee favorieten uit: gedraag je niet als een journalist! Tieners zijn allergisch voor zinnen die beginnen met wie, wat, waar, waarom of hoe: “waar ben je naartoe geweest?”, “wie was er allemaal op dat feestje?”, “waarom antwoord je niet op mijn WhatsApp-berichten?”… Toon interesse zonder de pieren uit hun neus te halen. Ten tweede, vraag hen of je je mening mag meedelen. Op die manier bied je een keuze. Als je je mening zomaar geeft, luisteren je tieners toch niet. Met die keuze is de kans meteen veel groter dat ze bereid zijn om even stil te staan bij wat je zegt.”

Iedereen weer wat liever

Met hun boek hopen Mieke en Hilde dat iedereen opnieuw wat liever wordt, goeiedag zegt tegen elkaar, zich wat empathischer opstelt en zich dus probeert in te leven in de ander. En dat geldt overal, ook thuis.

“We hopen dat mensen meer en beter met elkaar praten als er hen iets dwars zit in plaats van te roepen of zich in stilte te hullen. En gewoon dankbaar zijn voor alles wat er wél is: als de trein wél op tijd is, dat de koffie wél lekker smaakt, dat je hebt genoten van die leuke stand-upcomedian op de radio in de file ..."

Handige tips, plus een leuke oefening!

 • Maak afspraken met ... jezelf: hou wekelijks tijd vrij om leuke dingen in te plannen in je agenda voor de komende weken. Schenk hierbij extra aandacht aan je zelfzorg.
   
 • ‘Ik ben trots op’: stel een lijst samen met dingen waarop je best trots bent. Doelen die je hebt bereikt, successen die je hebt geboekt. Ook dat je bijvoorbeeld mooi haar hebt. Gebruik letterlijk de woorden 'Ik ben trots op mezelf want ...'. Een variant is deze oefening uit de psychotherapie: schrijf elke dag 1 tot 3 redenen op waarom je trots bent op jezelf.
   
 • Organiseer een date voor: je partner, familielid, een vriend(in), collega ... Plan beurtelings iets in om samen te doen. Zoals een verwendagje in de sauna, maar evengoed een leuke kunstwandeling in Brussel, een fietstocht langs de Dijle ... Er zijn voldoende gratis uitstapjes die zeer de moeite waard zijn!
   
 • Spiegel je niet aan anderen: leef je leven zoals jij dat wil en laat je niet afleiden door hoe anderen vertellen hoe het zou moeten zijn. Sta gerust open voor advies en goede raad, maar doe vooral je eigen zin.
   
 • Werk met kortere aandachtsperiodes: Francesco Cirillo, een Italiaanse expert in timemanagment, bedacht ooit de eenvoudige Pomodoro-techniek: kies een taak uit, werk geconcentreerd voor zo’n 25 min., ontspan vervolgens 3 min. en begin daarna aan het volgende blok van 25 min. Na vier blokken mag je een pauze nemen van een halfuurtje.

De Helan Luisterlijn

Nood aan een goede babbel? De psychologen van de Helan Luisterlijn helpen je om je veerkracht te vergroten. Ze gaan samen met jou op zoek naar manieren om met moeilijkheden om te gaan. Elk traject bij de Luisterlijn is uniek en hoogst persoonlijk. 

Oefening voor een stukje geluk te capteren: schrijf een mooie, handgeschreven brief!

Een brief krijgen, is nog betekenisvoller als er geen concrete aanleiding (ziekte, verjaardag, huwelijk…) is. Het zijn échte cadeautjes die je voor de rest van je leven koestert! In zo’n brief zitten dus voldoende fijne ervaringen voor de ontvanger verborgen. Maar ook voor jou, als schrijver, is zo’n brief erg waardevol.

Zo ga je te werk:

 • Noteer eerst voor jezelf waarom de ontvanger van je brief zo belangrijk voor je is. Welke invloed heeft zij of hij op je leven? Waarvoor wil je hem of haar eens oprecht bedanken? Wat doet die persoon nog steeds voor jou, en waar ben je blij om? Wat maakt dat deze relatie zo vanzelfsprekend lijkt? Wat waren de meest waardevolle momenten van jullie samen? Allemaal vragen waar je best vooraf even bij stilstaat ...
   
 • Neem vervolgens pen en papier (een handgeschreven brief is immers nóg mooier) en begin te schrijven. Misschien kun je je brief beginnen met een citaat, een strofe van een lied dat jullie bindt, een paragraaf van een boek …? Want dat raakt de lezer meteen.
   
 • Hoe lang de brief is, maakt eigenlijk niet uit (maar een A4’tje moet volstaan). Zorg er gewoon voor dat het geen eindeloze opsomming wordt van alle fijne momenten die jullie beleefden (pik er liever eentje uit). Bedank je ontvanger vooral voor wat hij/zij betekent voor jou.
   
 • Stel meteen een nieuw ontmoetingsmoment voor, en vergeet niet de afspreekdatum op de brief te zetten. 

Veel schrijfzin gewenst en geluk toegewenst! En vergeet het niet: geluk begint in de kleine dingen ...

Deel dit artikel

Tags
Veerkracht

Verder lezen

Blog

Want zo belangrijk is zelfzorg

In januari worden er traditiegewijs heel wat lijstjes met goede voornemens gemaakt. Een van de voornemens die hier vaak op verschijnen, is om meer tijd te nemen voor zichzelf, ook wel 'zelfzorg' genoemd. Maar wat is zelfzorg juist? En hoe doe je dat nu eigenlijk?

Blog

Buikademhaling

Ademen via de buik is de meest eenvoudige en doeltreffende ontspanningsoefening. Je hebt er niets voor nodig en je kunt het op ieder moment van de dag toepassen, waar je ook bent.

Blog

Geef je geluksgevoel een boost met deze 3 tips

Hoe word je gelukkig? Natuurlijk is er geen eenvoudig antwoord op deze vraag, toch zijn er een aantal dingen die kunnen bijdragen aan een gelukkig gevoel. In deze blog geven we 3 tips die je kunnen helpen om je gelukkig te voelen.

Blog

Wat een ‘goed’ gesprek in tijden van isolatie voor je kan doen

Wanneer je je even niet zo goed voelt, kan een 'goed' gesprek wonderen doen. Natuurlijk heeft niet iedereen iemand waar je je hart bij kan luchten. Heb je het moeilijk? Dan kan ook de Helan Luisterlijn je helpen.