Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Heb jij het druk? Dat is geen probleem. Zo lang je maar alert blijft voor de signalen van mentale overbelasting. Merk je er een of meerdere van op bij jezelf of iemand in je omgeving, dan is het tijd om naar oplossingen te zoeken. Roep hulplijnen in of zoek naar manieren om de druk te verminderen.
Stress is niet altijd ongezond, maar vaak juist nuttig. Het is een manier van je lichaam om te zorgen voor meer focus en betere prestaties onder druk. Alleen mag die toestand niet blijven duren. Want hoewel stress op piekmomenten geen probleem is voor je lichaam en geest, is chronische stress dat wel. Hoe langer je stress-systeem overbelast blijft, hoe meer mentale en fysieke klachten je zal ontwikkelen.
De tolerantiedrempel voor stress is voor elk individu anders. Maar voor iedereen is er een punt waarop gezonde stress omslaat in ongezonde aanhoudende druk. Je lichaam en geest zullen je altijd laten weten dat de druk te hoog wordt. De kunst is alleen om die signalen te herkennen en ze tijdig op te pikken. Want signalen van ongezonde stress verschillen van persoon tot persoon. Al kan je ze bij jezelf wel goed leren herkennen. Ben jij bijvoorbeeld iemand die buikpijn krijgt van stress, dan is de kans groot dat dit gevoel altijd terugkomt als je over je gezonde stress-grenzen gaat.
Heb je het gevoel dat je te veel moet doen op te korte tijd? Dan is ontspanning en vrije tijd vaak het eerste dat van het lijstje geschrapt kan worden. Wegens optioneel. Maar dat werkt eigenlijk averechts: neem je nooit rustmomenten en ren je non-stop door om je to do-list af te werken, dan los je het stressprobleem niet op. Integendeel: je zet jezelf alleen maar meer onder druk. Betrap je jezelf op het schrappen van je ontspanningsmomenten, dan mag er een alarmbelletje gaan rinkelen.
Tip: Wie tijd neemt om te ontspannen, zal productiever zijn tijdens z’n werkmomenten. Vrije tijd serieus nemen is dus helemaal oké.
Soms heb je het zo druk, dat je nauwelijks nog tijd of ruimte hebt om iets te voelen. Het resultaat: de signalen die je lichaam uitstuurt om te laten weten dat je rust moet nemen, negeer je helemaal. Train jezelf daarom in het herkennen van de stress-signalen van jouw lichaam, want die zijn voor iedereen anders.
Let bijvoorbeeld op deze zaken:
Praat er ook over met je omgeving: wie die signalen bij jou oppikt, mag jou dat altijd melden.
Heb je het druk dan draait je brein overuren. Soms gaat dat zelfs naadloos door tot ’s nachts, en blijft je hoofd maar scenario’s overlopen voor problemen en mogelijke oplossingen, gevolgd door nieuwe problemen. Resultaat: je voelt je nog meer opgejaagd en vindt geen rust. Betrap je jezelf op eindeloos en oeverloos denkwerk, probeer dan je aandacht even te verleggen naar je lijf. Bewegen, sporten, buiten komen, mediteren, een bad nemen: het kan je helpen om je hoofd wat minder aandacht te geven en het gepieker te stoppen.
Natuurlijk weet je eigenlijk wel wat goed voor je is. Genoeg slapen, gezond eten en voldoende bewegen. Maar hoe drukker je het hebt, hoe verder je levensstijl van die leuze kan afdrijven. Voel je dat je sneller ongezonde keuzes maakt, zoals naar ongezonde snacks, sigaretten of alcohol grijpen, dan mag je dat zeker als een alarmsignaal zien. En weet dat je net in stresserende tijden meer nood hebt aan een gezonde levensstijl. Investeren in een gezonde levensstijl zal je op termijn helpen om beter te presteren.
Als het niet goed met je gaat, of je bent oververmoeid, dan heb je minder controle over je emoties. Merk je dat je emotioneler reageert dan normaal in een bepaalde situatie, ben je bv. sneller boos, verdrietig of gefrustreerd? Dan weet je dat je mentale druk te hoog oploopt.
Merk je aan jezelf dat je niet goed weet hoe te antwoorden op de vraag 'hoe gaat het', check dan even heel eerlijk bij jezelf of je niet over je grenzen bent gegaan.
Als je er even door zit, krijg je plots minder plezier in dingen die je anders wel leuk vindt. Dat wil zeggen dat je mentaal onder druk staat. Wat je anders graag doet in je vrije tijd vind je nu een opgave. Of je hebt geen zin om mensen te zien, of ziet snel tegen dingen op. Het zijn allemaal signalen dat het even ‘te veel’ is.
Omdat praten helpt, biedt Helan je een luisterend oor, en gratis psychologische hulp.
Omdat praten helpt, biedt Helan je een luisterend oor, en gratis psychologische hulp.
Verder lezen
De juiste balans vinden tussen werk en privé, tussen me-time en je gezin, tussen ontspanning en uitdaging: hoe doe je dat? Hoe leer jezelf te om positief te denken, stress te verminderen, nee te zeggen en regelmatig een moment voor jezelf te nemen? Deze 11 tips helpen je om jouw leven meer in balans te brengen.
Een burn-out is geen ziekte, maar een syndroom. Toch blijft een burn-out voor artsen en onderzoekers moeilijk terrein. Wat is een burn-out precies? Wat zijn de symptomen van een burn-out? En wat kan je eraan doen?
Het coronavirus is een onzichtbare vijand die ons ongelooflijk veel stress en angst bezorgt. Angst om ziek te worden. Maar ook om onze job of onze relatie te verliezen. Koen Lowet, hoofd van de Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen, maakt zich dan ook zorgen over de weerslag van die stress op onze mentale gezondheid.
De meest voorkomende psychosociale aandoening is een burn-out. En die steekt steeds vaker de kop op bij een grote groep mensen.