Rust in je hoofd
Blog

Rust in je huis, ruimte in je hoofd

Nele Colle

Opruimcoach

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Dat gezegde kende je misschien al. Rust in je huis, ruimte in je hoofd – ook dat zou niet misstaan op een tegeltje in de keuken. Opruimcoach Nele Colle legt uit hoe een opgeruimd huis je op weg kan helpen naar meer mentale rust.

Nele Colle kreeg een paar jaar geleden te maken met een burn-out. Daar lag de kiem voor haar nieuwe job als opruimcoach. “Ik was altijd al vrij goed georganiseerd”, start ze haar verhaal. “Maar ik hield wel veel bij. Toen ik een burn-out kreeg, werd alles me te veel. We zaten dan ook nog eens midden in verbouwingen waardoor hier veel dozen en bakken stonden. Dus ben ik beginnen op te ruimen. Niet omdat ik per se wou dat mijn huis er spic en span bij lag. Ik wilde vooral nadenken over wat ik nodig had en wat ik belangrijk vond. Al de rest mocht weg. Bij opruimen gaat het over keuzes maken. Ik trok dat door naar de rest van mijn leven. Moest ik echt alle uitnodigingen in mijn sociaal leven aanvaarden? Ook als iets mijn ding niet was? Door na te denken en keuzes te maken, voelde ik dat mijn energie beetje bij beetje terugkwam.”

Dus als jij mensen helpt op te ruimen, ben je eigenlijk ook een beetje een mental coach.

“Een opgeruimd huis zal je geluk niet bepalen. Wel het feit dat je plaats maakt voor de dingen die je belangrijk vindt. Op die manier leer je ook relativeren. Want een goed gevulde kleerkast lijkt leuk, maar eigenlijk bezorgt je dat iedere dag keuzestress. Als je goed in je vel zit, is dat allemaal geen probleem. Maar als je al weinig energie hebt, kan je dat missen. En uiteindelijk doen we toch vaak dezelfde dingen aan, niet?”

Hoe beïnvloeden al die spullen onze mentale gezondheid?

“Alles wat je ziet liggen in je huis, vraagt aandacht en dus energie. Vergelijk het met een frigo die staat te zoemen. Je merkt dat niet, maar als dat gezoem plots weg is, denk je wel: ‘oh, het is hier zo rustig.’ Dingen die onnodig energie vragen, kan je missen wanneer het leven een beetje drukker wordt. Dan heb je je tijd en je energie nodig voor de juiste zaken. Iets nieuws kopen maakt je even blij. Dat heeft te maken met chemische stoffen in je hersenen. Maar dingen weggeven, maakt je langer gelukkig. Dat zijn ook zaken die helpen om je emmertje energie weer te vullen. Knopen doorhakken zorgt ervoor dat je balans kan terugkomen.”

Opruimcoaches zijn een nieuwe fenomeen. Waarom hebben we ze nu nodig en vroeger niet?

“Dat is een maatschappelijk gevolg van het feit dat we nog nooit zoveel spullen hebben gehad. Alles wordt steeds goedkoper en goedkoper. We krijgen overal gadgets gratis bij, maar eigenlijk is dat totaal niet duurzaam. Van zodra je kinderen hebt, komt er nog meer je huis binnen. Tot je op een bepaald moment zegt: wat is dat hier allemaal? En niet iedereen is even georganiseerd, dus soms wordt dat dan één grote chaos. Als je bewuster omgaat met spullen ga je ook bewuster kopen.”

Welke mensen komen bij jou aankloppen?

“Wel, toen ik begon, dacht ik dat het de jong gepensioneerden zouden zijn. Omdat zij plots veel tijd krijgen en geconfronteerd worden met een groot en vol huis waar nog allerlei spullen staan die hun kinderen niet meenamen of van erfenissen. Maar ik heb me daarin vergist. Zo help ik ook veel jonge gezinnen.”

En wat zijn de meest gehoorde excuses bij het opruimen?

“Ik heb dat gekregen van iemand of dat heeft veel geld gekost, dus dat kan ik toch niet weg doen? Of daar heb ik goede herinneringen aan. Of ik ga dat nog gebruiken. Of het is toch nog goed? Dus in mijn lezingen en in mijn boek vertel ik hoe ik daar mee omga, want ik herken dat natuurlijk allemaal. En je hoeft niet alles door deuren en ramen weg te gooien. Het belangrijkste is dat je overzicht hebt. Dat je weet wat je hebt, de dingen gebruikt en ervan geniet. Van zodra dat niet meer het geval is: doe het weg. Ik ben spullen veel tijdelijker gaan bekijken. Je haalt ze in huis voor een bepaalde periode. Liefst zo lang mogelijk natuurlijk. En wil je veel geld betalen voor die tijd, dan doe je dat. Maar dat geld krijg je niet terug door dingen te laten liggen.”

Spullen langs deuren en vensters weg gooien is niet echt duurzaam, dus wat moeten we ermee doen?

“Op mijn website staat een kaart waarop ik alle initiatieven verzameld heb die spullen inzamelen, ruilen of verkopen. Je kan dan kijken waar je in jouw buurt terecht kan. Besef dat spullen veel beter af zijn als ze gebruikt worden en ze een nieuwe thuis zullen vinden bij mensen die ze nodig hebben. Zo krijgen ze een tweede of een derde leven en moeten er minder dingen geproduceerd worden. Dus koop geen brol, wel iets wat je kan doorgeven of verkopen. En koop ook eens tweedehands. Op die manier maak je een verschil voor het milieu en in je portemonnee.”

Nele Colle Opruimcoach

Ik dacht vroeger ook vaak: dat is nog goed, dat kan ik toch niet weg doen. Wel, net omdat het nog goed is, zou je het moeten weg doen. Dan maak je er nog iemand blij mee.”

Wat als mensen er wel van overtuigd zijn dat ze willen ontrommelen, maar ze weten totaal niet hoe eraan te beginnen? Welke tips kan je hen geven?

“Begin niet zomaar. Veel mensen trekken een kast open en leggen recht wat scheef ligt en hebben opgeruimd. Maar op die manier moet je telkens opnieuw beginnen. Denk op voorhand na: wat hoort hier thuis en wat niet? Wat is de functie van deze kast of deze kamer. Hoe duidelijker dat is, hoe kleiner de kans dat er in ieder kamer of kast vanalles en nog wat ligt. In de loop van de jaren kunnen functies van een kamer of kast natuurlijk wisselen, dus je hoeft je daar niet blind op te staren. Hou ook zoveel mogelijk samen wat samen hoort, zodat je ziet wat je hebt, en weet dat je genoeg hebt. Het perfecte opruimsysteem bestaat trouwens niet. Je beslist best wat de vaste plaats is en die moet je inoefenen. En werkt het niet, verander die plaats dan. Maar geef het tijd, want het duurt ongeveer zestig dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren.”

Je poets en strijk door een professional?

Tijd maken voor je nieuwe doel? Besteed het poetsen uit aan een professionele poetshulp. En betaal met voordelige dienstencheques.

Zelf aan de slag

Maak meer rust in je hoofd dankzij de 10 opruimtips van Nele Colle.

Ontdek de tips

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Heb jij last van het imposter syndroom?

Heel wat mensen hebben er last van, en je hoort de term regelmatig vallen. Maar wat is het oplichters- of bedriegerssyndroom?

meisje met migraine
Blog

Migraine: meer dan hoofdpijn alleen

Bij migraine denk je waarschijnlijk meteen aan hoofdpijn, maar het is veel meer dan dat. Neuroloog Koen Paemeleire van het UZ in Gent legt uit.

Factcheck smartwatches
Blog

5 x de vinger aan de pols

Smartwatches vandaag zijn best indrukwekkend. Ze meten je hartslag, je stappen en soms zelfs je zuurstofsaturatie. Maar word je nu echt gezonder van zo'n slim horloge?

robots-geneeskunde
Blog

Gaan we straks bij Dokter Robot op consultatie?

Robotica en artificiële intelligentie zijn niet meer weg te denken uit de moderne wereld. Niet voor niets, want ze kunnen heel wat zaken vereenvoudigen, versnellen en verbeteren. Ook in de geneeskunde.