Blog

Hoe pak je een slaapprobleem aan?

Wil je niet langer wakker liggen van een verstoorde nachtrust? Wacht dan niet te lang om professionele hulp te zoeken. Als je gedurende vier opeenvolgende weken met slaapproblemen kampt, is het tijd om een arts op te zoeken. Er bestaan verschillende behandelingen voor slaapproblemen. Ontdek hier hoe je iets kunt doen aan je slaapprobleem.

Je slaapprobleem aanpakken is zeker de moeite waard voor je gezondheid. Praat erover met je huisarts en hou vooraf eventueel een slaapdagboekje bij.  

Slaaptherapie

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat cognitieve gedragstherapie een effectieve methode is om slapeloosheid te bestrijden. Daarbij brengt een therapeut je slaap-waakschema, je slaapgewoonten en je slaapprobleem in kaart. Daarna leert hij of zij je technieken aan om zelf tot een betere slaapkwaliteit te komen.

Slaaptherapie is er voor iedereen die moeilijk inslaapt en 's nachts of 's morgens te vroeg wakker wordt. Ook als je een slechte slaapkwaliteit hebt, of je neemt slaapmedicatie en wilt die afbouwen, is slaaptherapie een goed idee.

Je kunt slaaptherapie volgen in een slaapkliniek of slaapcentrum, of via een online begeleidingstraject. Vraag aan je huisarts om je door te verwijzen of contacteer zelf een slaapcentrum en vraag advies. Als lid van Helan krijg je een terugbetaling voor slaaptherapie in een slaapcentrum of slaapkliniek. 

Sarah volgde slaaptherapie. Lees hier haar verhaal.

Slaapkliniek

Blijft je slapeloosheid duren, en vind je maar geen oplossing? Of kan er eventueel een medische of lichamelijke oorzaak voor bestaan (zoals bv. slaapapneu)? Dan kan je huisarts je doorverwijzen naar een gespecialiseerd centrum, of ‘slaaplabo’ voor een slaaponderzoek. Tijdens een nachthospitalisatie worden dan verschillende onderzoeken en metingen uitgevoerd om de oorzaak van je probleem te achterhalen. Nadien bekijkt de arts de resultaten en stelt je een passende behandeling voor.

Ilse hielp haar partner om iets te doen aan zijn snurkprobleem. Lees hier haar verhaal.

Slaapmedicatie

Slaapmedicatie is alleen in een beperkt aantal gevallen de oplossing voor chronische slapeloosheid. In 80% van de gevallen is slaaptherapie of een andere oplossing aangewezen. Heb je last van chronische slapeloosheid, bespreek dat dan zeker met je arts.   

Doe de slaaptest en ontdek de slaaptips van onze slaapexperten.

Slaap je slecht? Pak de verborgen oorzaken aan!

Lees er alles over in ons handig e-book

Download ons e-book

Deel dit artikel

Tags
Slapen

Verder lezen

Blog

Sarah legde de slaappillen aan de kant en testte slaaptherapie

Wat doe je als je niet vlot in slaap valt en uren ligt te piekeren? Sarah testte slaaptherapie uit en ontdekte zo een heel andere kijk op slapen.

Blog

Claudine testte uit of meer beweging haar beter doet slapen

Claudine heeft een zittende job en gaat te laat slapen. Ze probeert nu meer te bewegen overdag in de hoop dat dit helpt om ’s avonds sneller haar bed op te zoeken.

Blog

Sophie probeerde 's avonds weg te blijven van haar smartphone

Sophie is een slechte slaper. Ze test of ze beter slaapt als ze 1 à 2 uur voor het slapengaan geen tablet, smartphone of computer meer gebruikt.

Blog

Ben jij een ochtend- of een avondmens?

Je beeldt het je niet in: ochtend- en avondmensen bestaan echt. Niki Antypa, docent Klinische psychologie aan de universiteit van Leiden legt uit wat dat nu precies wil zeggen.