Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Als je hardnekkige slaapproblemen hebt, en daar graag zonder slaapmedicatie een oplossing voor vindt, kan slaaptherapie een oplossing zijn. Sarah testte slaaptherapie uit en ontdekte zo een heel andere kijk op slapen.
“Als jongere had ik al last om in slaap te raken. Ik lag vaak lang wakker, en was bang dat ik daardoor niet goed zou presteren op school. Ook elders slapen was een probleem: ik was altijd bang dat ik er niet zou kunnen slapen. Slaapproblemen waren bij ons thuis heel normaal, wij waren allemaal ‘slechte slapers’ en een slaappilletje nemen was niks ongewoons.”
“Toen ik op kot ging, begonnen de échte slaapproblemen. Tijdens de blokperiode zat ik de hele dag alleen te studeren en werkte ik tot laat in de avond door. Ik had last van faalangst en projecteerde dat op mijn slapen: ik moést onmiddellijk in slaap vallen, of anders zou ik al mijn leerstof vergeten zijn. Natuurlijk lag ik dan uren wakker… Uiteindelijk schreef de huisarts mij kalmeerpillen voor.
Het werd een gewoonte in mijn studententijd: tijdens de blok nam ik een pilletje om te slapen. Als ik heel nerveus was voor een examen, nam ik er zelfs twee. Ik zag er geen graten in, en mijn ouders ook niet. Ook toen ik afgestudeerd was bleven de pilletjes een vaste waarde. Gaan kamperen? Presentatie op het werk? Een nacht op het vliegtuig? Ik nam voor de zekerheid mijn pilletjes mee.”
“Toen ik mijn man leerde kennen en we gingen samenwonen veranderden er twee dingen. Ten eerste vond mijn man die kalmeerpilletjes niet zo normaal. Ik zag die gewoonte zelf plots ook met andere ogen… Ik heb nooit meer een nieuw voorschrift gevraagd.
Maar ook mijn slaapgewoonten veranderden. Mijn man is een goede slaper en kan lang opblijven. Ik paste mij aan zijn ritme aan: samen gezellig film kijken, uitgaan met vrienden en ‘blijven plakken’… Als ik moe werd, negeerde ik dat gewoon. Toen we een huis kochten en gingen verbouwen, ging het weer goed mis.
Door de combinatie van een pittige job, elk weekend verbouwen, en een druk sociaal leven, raakte ik weer gefixeerd op het belang van een goede nachtrust. Met hetzelfde resultaat: ik lag elke nacht úren wakker. Ik had nu geen pilletjes meer, dus ik probeerde vanalles uit: gaan sporten, avond- en nachtwandelingen maken, opstaan en televisie kijken tot ik in slaap viel, lezen, middagdutjes … Maar niks hielp. Elke morgen droomde ik ervan om weer te mogen gaan slapen. En naarmate de dag vorderde, werd ik nerveuzer dat het slapen wéér niet ging lukken. Ik was uitgeput, en niet meer te genieten.”
“Het was mijn schoonmoeder die me op een dag een foldertje meebracht over slaaptherapie in het Maria Middelaresziekenhuis in Gent. Ik kan het in 1 zin samenvatten: die therapie heeft mijn leven veranderd. Ik ging eerst bij een neuroloog om te kijken of er geen fysieke oorzaken waren voor mijn slapeloosheid. Toen dat niet het geval bleek, volgde ik een cursus van 10 weken.
Ik leerde er heel wat over mezelf, over een goede slaaphygiëne, over ontspanningsoefeningen en mindfulness… Het belangrijkste inzicht voor mij? Iedereen heeft een ander slaapritme: ik moest stoppen met het ritme van mijn man te volgen.
Slapen is als een trein: als die langskomt is, moet je erop springen. Doe je dat niet, dan moet je 1,5 uur wachten op de volgende. En in tegenstelling tot mijn man heb ik slaaprituelen nodig. Zo telefoneer ik niet ’s avonds laat en zit ik niet te surfen op internet. Ik lees altijd nog even in mijn bed voor ik ga slapen, zelfs als ik laat thuis ben na een feest. De 20 minuten slaaptijd die ik ‘verlies’, verdien ik dubbel terug door rustig in slaap te vallen.
Mijn angstige gedachten over niet kunnen slapen leerde ik af met mindfulness. Sinds de therapie heb ik nog maar zelden wakker gelegen. En als dat gebeurt, maakt het mij niet meer bang. Dan denk ik: morgen slaap ik wel weer beter. En meestal is dat ook echt zo.”
Praat erover met je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerd centrum in je buurt voor een slaaponderzoek. Je slaappatroon en -problemen worden er in kaart gebracht. Hieruit kan blijken dat slaaptherapie aangewezen is.
Iets doen aan je slaapproblemen is een goed idee. Vraag advies aan je huisarts of ga langs in een slaapcentrum of slaapkliniek voor slaaptherapie of een slaaponderzoek.
Slaaptherapie is bedoeld voor iedereen die moeilijk inslaapt, te vroeg ontwaakt, ’s nachts vaak wakker wordt, slaapmedicatie wil afbouwen, of een slechte slaapkwaliteit heeft. Om slaaptherapie te volgen is een slaaponderzoek niet altijd nodig. Wel is er meestal een intake door een neuroloog en een gesprek met een psycholoog nodig. Informeer je bij je huisarts of vraag advies in een slaapcentrum of slaapkliniek.
Een slaaponderzoek in een slaapcentrum kan nodig zijn als je chronische slapeloosheid hebt, en als er een medische, of lichamelijke, oorzaak kan zijn, zoals bv slaapapneu. Je huisarts kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerd centrum, of ‘slaaplabo’.
Je slaappatroon en -problemen worden er in kaart gebracht. Als dat aangewezen is, kun je daarna ook slaaptherapie volgen.
Volg je een slaaponderzoek of een behandeling tegen je slaapproblemen in een ziekenhuis of een slaapcentrum, dan betaalt Helan je een deel terug via het voordeel slaaptherapie.
Wil je meer weten over slaap, slaapproblemen en hoe je dat aanpakt? Je leest er alles over in het e-book over slaap.
Ken jij alle feiten en fabels over slaap?
Deel dit artikel
Verder lezen
Wil je niet langer wakker liggen door een verstoorde nachtrust? Ontdek hier hoe je jouw slaapprobleem kan opplossen.
Slapen is voor de mens onontbeerlijk voor een goede gezondheid. Een nachtje slecht slapen kan een negatief effect op je concentratie en reactievermogen hebben. Op lange termijn kan slaaptekort slaapproblemen in de hand werken. Enkele tips voor een zalige nachtrust!
Nachtrust is een van de belangrijkste pijlers voor een goede gezondheid. Toch grijpen velen naar slaappillen en dat is niet zonder gevaar.
Kan je de slaap niet vatten, zelfs als je doodmoe bent? Lig je klaarwakker zodra je in bed stapt? Ontdek hier diverse tips om beter te slapen.