Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Niet zo lang geleden onthulde een Frans tijdschrift dat de producten die we dagelijks gebruiken voor onze persoonlijke hygiëne, bol staan van allergenen, irriterende substanties en hormoonverstoorders. Er is maar één manier om ze op te sporen: lees het etiket!
Verzorgingsproducten (douchegel, zeep, deodorant, …) en cosmetica (make-up, haarkleuringen, …) zijn producten met een complexe samenstelling. Een eenvoudige shampoo bijvoorbeeld bevat 25 tot 40 bestanddelen. Sommige daarvan zijn chemische componenten die een licht, maar toch reëel, risico voor de gezondheid kunnen vormen, vooral voor kinderen en zwangere vrouwen, of wanneer ze vermengd worden met andere ingrediënten (cocktail-effect).
Daarom heeft de Franse consumentenorganisatie ‘Que Choisir’ begin 2016 beslist om aan de alarmbel te trekken: ze heeft een lijst van 185 cosmeticaproducten gepubliceerd die verontrustende bestanddelen bevatten. Ze hebben ook allergenen, irriterende substanties of hormoonverstoorders ontdekt in producten zoals tandpasta, shampoo, natte doekjes voor baby’s, enz.
Trek je badkamerkastjes open en lees de etiketten op de flacons. Ter info: de ingrediënten staan altijd opgesomd in afnemende volgorde van hoeveelheid.
Let op: deze substanties zijn nog schadelijker wanneer ze niet afgespoeld worden!
Parabenen worden gebruikt om cosmetische producten te bewaren. Fabrikanten zoeken (en vinden) vaak een achterdeurtje voor parabenen door ze te vervangen door minder gekende maar even verdachte bewaarmiddelen, bijvoorbeeld methylisothiazolinon.
Deel dit artikel
Verder lezen
Eindelijk vakantie… Een tijd waarin niets moet en veel mag. We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?
Het begint met een verkoudheid, een lichte hoest, een loopneus, een beetje koorts en kan fatale gevolgen hebben. Kinkhoest is een lelijk beestje dat ernstige gevolgen kan veroorzaken bij de allerkleinsten.
In de zomer zweet je wat af. Gezond denkt de één, vies denkt de ander. Onze perceptie over zweten – of de gevolgen daarvan – verschilt sterk van persoon tot persoon. Maar waar komt al dat zweet eigenlijk vandaag? We helderen het voor je op!
Genoeg van die saaie sandwich met kaas of salami? Jaloers op de frisse, kleurrijke, goed gevulde brooddoos van je buur? Tijd om jouw lunch te verrijken met gezonde(re) kost. Maar hoe zorg je nu precies voor een brooddoos die tegelijk gezond en lekker is? Onderstaande tips & inspiratie helpen je alvast op weg.