Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Het massaal googelen naar gezondheidsinformatie maakt van ‘Dokter Google’ de meest bezochte dokter ter wereld. Toch is het belangrijk om zijn betrouwbaarheid in vraag te stellen, want in een fractie van een seconde geeft hij je bijna 3 miljoen adviezen voor hoofdpijn. Welk advies is relevant? En is het wel zo slim om Dokter Google te raadplegen?
Googel jij wel eens je ziektesymptomen? Je bent niet de enige. Zo blijkt dat 9 op de 10 Vlamingen googelt naar gezondheidsinformatie. Dat kan gaan over iets waarover je je schaamt wanneer je bij een echte dokter zou langsgaan (aambeien bijvoorbeeld), het coronavirus of gewoon de nieuwste dieettrend.
Een consultatie bij Dokter Google kan relevant zijn, maar hij kan je ook nodeloos ongerust maken.
Je voelt een pijntje en al googelend verandert het in een levensbedreigende zieke. Je lacht, maar het fenomeen heeft zelfs een naam: cyberchondrie.
Cyberchonders zijn angstige mensen die overdreven googelen op gezondheidsinformatie, geneigd zijn om te klikken op het ergste en zo ten onrechte denken dat ze allerlei ziektes hebben. Hun angst wordt als het ware opgeklopt door het googelen en ze slagen er maar niet in om het los te laten.
Hoe vatbaar je bent voor cyberchondrie heeft te maken met je gezondheidsgeletterdheid. Dat is het vermogen van een persoon om gezondheidsinformatie te begrijpen, zodat hij of zij de juiste keuze kan maken om zijn of haar gezondheid te behouden of verbeteren. Mensen met een lage gezondheidsgeletterdheid vinden bijvoorbeeld moeilijk hun weg naar de huisarts.
Dokter Marleen Finoulst, Coördinator van Gezondheid en Wetenschap erkent de problematiek. Op zich is er niets mis met het zoeken naar gezondheidsinformatie op het internet, zolang je een betrouwbare bron consulteert. Meestal klikken we op de eerste drie links die in een zoekmachine verschijnen. Wat we dikwijls vergeten, is dat zoekresultaten gesorteerd worden op populariteit, en niet op kwaliteit. Je wilt natuurlijk vermijden dat je een foutieve diagnose stelt en vervolgens geen echte dokter meer raadpleegt.
Daarom deelt Finoulst in haar boek ‘Dokter Google, vriend en vijand’ enkele tips om betrouwbare informatie te vinden:
Deze vier vragen dienen als handvat en stellen je in staat om zelf te oordelen of een bron betrouwbaar is of niet.
Artsen en wetenschappers hebben een gratis app gelanceerd waar je makkelijk betrouwbare gezondheidsinformatie kan raadplegen: ZoekGezond. De app wil een tegengewicht zijn voor "dokter Google", die je soms ongeruster maakt dan nodig.
Zit je met een kwaaltje? Via ZoekGezond lees je wat je zelf kan doen, wat je beter niet doet en wanneer je je huisarts moet contacteren. Wat als je bijvoorbeeld een zwangere mama bent en je krijgt te horen dat er een bepaalde kinderziekte rondgaat in de crèche? Je kan dan eenvoudig opzoeken of dat kwaad kan voor jou.
Verder zijn ook de websites van mutualiteiten, medische beroepsverenigingen, patiëntenverenigingen, federale en regionale volksgezondheidsdiensten … betrouwbaar.
Deel dit artikel
Verder lezen
We gaan allemaal graag op zoek naar dat speciale ‘vakantiegevoel’. Maar wat als je je plannen moet bijsturen? Of wat als je een beetje bang geworden bent om te reizen?
Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.
In de zomer zweet je wat af. Gezond denkt de één, vies denkt de ander. Maar waar komt al dat zweet eigenlijk vandaag? We helderen het voor je op!
Genoeg van die saaie sandwich met kaas of salami? Tijd om jouw lunch te verrijken met gezonde(re) kost. Onderstaande tips & inspiratie helpen je alvast op weg.