News

Bescherm jezelf met een griepvaccinatie

Hoge koorts, koude rillingen, keelpijn, spierpijn, hoofdpijn,... Het zijn allemaal symptomen van de griep. Dat het griepvirus zich als een lopend vuurtje verspreidt, dat heb je waarschijnlijk al aan den lijve mogen ondervinden. Je kunt jezelf hiertegen beschermen met een griepprik, of een griepvaccinatie. Deze wordt door de wettelijke ziekteverzekering terugbetaald voor bepaalde risicogroepen. Wie die terugbetaling niet krijgt, kan op het Helan-voordeel rekenen.

Risicogroepen

De meeste mensen die griep hebben, blijven een week thuis uitzieken op doktersbevel. Als je griep hebt voel je je absoluut niet lekker maar gelukkig genees je na een tijdje vanzelf. Maar bij zo’n 10% van de bevolking is dit niet het geval. Bij die mensen kunnen ernstige complicaties optreden als ze besmet geraken met het griepvirus. Voor deze ‘risicogroepen’ is het uiterst belangrijk dat ze zich laten vaccineren met een griepprik. Want de bescherming neemt af na een paar maanden.

Deze risicogroepen kiezen best voor griepvaccinatie: 

  • 65-plussers
  • Zwangere vrouwen
  • Chronisch zieken: mensen met een hartziekte, een longziekte zoals ernstig astma of COPD, een lever- of nierziekte, of chronische spierziekte, met dementie, met obesitas (BMI>40) of met diabetes
  • Alle personen met immuunstoornissen en hun gezinsleden
  • Iedereen die langdurig verblijft in een zorgvoorziening, bijvoorbeeld in een woonzorgcentrum
  • Iedereen die werkt in de gezondheidssector.
  • Personen die samenwonen met kinderen jonger dan 6 maanden waarvan de moeder niet gevaccineerd is tijdens de zwangerschap

Natuurlijk hebben ook andere personen de keuze om zich te laten vaccineren.

Maak een afspraak bij je huisarts of apotheek voor vaccinatie.

Wanneer griepvaccin toedienen?

Griep doet meestal aan het eind van het jaar of aan het begin van het volgende jaar de ronde. Griepvaccinatie kan vanaf midden oktober (zodra de griepvaccins beschikbaar zijn), maar ook nog later.

Samen met Covid-vaccin? Dit najaar wordt ook aanbevolen aan de risicogroepen om zeker zich te laten vaccineren tegen covid. Er wordt een toename van covid besmettingen verwacht midden of eind oktober. Covid-vaccinatie gebeurt daarom best voor eind oktober. Lees meer over de Covid-19 herfstbooster.

Mag je griepvaccin krijgen als je zwanger bent?

Zeker en vast! Als je zwanger bent tijdens het griepseizoen, is het zelfs een must om je te laten vaccineren! Griep kan gevaarlijk zijn, zowel voor de zwangere vrouw als voor het kindje. De risico’s zijn: kans op vroeggeboorte, een miskraam en een laag geboortegewicht van de baby. Zwangere vrouwen die griep hebben, belanden ook sneller in het ziekenhuis.

Ben je zwanger tijdens het griepseizoen?  Het griepvaccin wordt aanbevolen voor zwangere vrouwen tijdens het griepseizoen (oktober tot en met april), ongeacht het stadium van de zwangerschap. Dus mogelijk vanaf het eerste zwangerschapstrimester. 

Zwangere vrouwen behoren tot de groep mensen die risico lopen op complicaties van het griepvirus, vooral aan het hart en de longen. In deze periode is de immuunrespons van zwangere vrouwen immers anders door de zwangerschapshormonen en is ook hun longcapaciteit minder. 

Het griepvaccin wordt voor zwangere vrouwen gedeeltelijk terugbetaald door het ziekenfonds. Bij het voorschrijven van het griepvaccin vermeldt de arts op het voorschrift dat de derdebetalingsregel van toepassing is. De apotheker verrekent dit dan aan de kassa voor jou.  

Ben je 100% beschermd met het griepvaccin?

Neen, ook al ben je ingeënt, dan nog kun je de griep krijgen. Maar de kans is veel kleiner. Nadat je een griepspuit kreeg, heeft je lichaam ongeveer twee weken nodig om je te beschermen. Indien je voor of tijdens die twee weken besmet wordt, kun je dus nog griep krijgen. Het vaccin beschermt ook slechts tegen een aantal griepvirussen. En je hebt ook altijd virussen die soortgelijke symptomen veroorzaken.

Terugbetaling

Een griepvaccin koop je zonder doktersvoorschrift bij de apotheker.

De wettelijke ziekteverzekering betaalt het vaccin grotendeels terug voor bepaalde risicogroepen, zodat zij maar een miniem bedrag uit eigen zak moeten betalen. Voor wie in een woonzorgcentrum woont in Vlaanderen, is het vaccin zelfs helemaal gratis. Behoor jij tot zo'n risicogroep? Dan kan je geen aanvraag voor een extra tegemoetkoming indienen.

Heb je geen recht op de wettelijke terugbetaling? Dan kan je als lid van Helan toch een terugbetaling krijgen dankzij het Helan-voordeel vaccins

#waaromvaccineren

Wat weet jij over vaccins?

Doe de test

Deel dit artikel

Verder lezen

Blog

Bescherm jezelf met een vaccin

Tegen sommige ziektes kun je je wapenen met een vaccin. Bij een vaccinatie wordt een virus of bacterie in verzwakte vorm toegediend. Het lichaam reageert daarop door beschermende antistoffen te produceren. Daardoor ben je minder vatbaar voor die ziektekiemen. Welke vaccinaties of inentingen laat je best opvolgen door je arts?

Blog

HPV-vaccinatie ook voor jongens

Niet enkel meisjes kunnen worden inge├źnt tegen het HPV-virus. Ook jongens kunnen in het eerste jaar secundair onderwijs een gratis vaccin tegen het Humaan Papillomavirus (HPV) krijgen.

dokter prikt arm
Blog

Bescherm je kinderen tegen kinkhoest en laat je vaccineren

Het kinkhoest vaccin wordt voor elke volwassene aanbevolen. Zeker als je in contact komt met pasgeboren baby's. Bovendien is het vaccin in de meeste gevallen gratis.

Blog

Raadpleeg je online gezondheidsgegevens op My Health Viewer

Welke vaccinaties heb je al gekregen? Welke medicatie moet je nemen? Wat is het resultaat van je laatste deelname aan een bevolkingsonderzoek? Je kan het allemaal nagaan op My Health Viewer, een online toepassing die de ziekenfondsen ontwikkelden op vraag van de Vlaamse overheid.