Prikkelbaredarmsyndroom
Blog

Het prikkelbaredarmsyndroom: interview met professor Guy Boeckxstaens

Het onderzoeksteam van professor Guy Boeckxstaens van de KU Leuven pakte een tijd geleden uit met een primeur. Ze ontdekten immers wat er precies gebeurt in de darmen van mensen met het prikkelbaredarmsyndroom – een verschijnsel waarbij dokters tot voor kort voor een raadsel stonden. Meer nog: het team achterhaalde waarom darmen plots ‘prikkelbaar’ worden en zijn erg hoopvol over de behandeling. Professor Boeckxstaens gaf ons met plezier tekst en uitleg.

Professor Boeckxstaens, wat is het verschil tussen voedselintolerantie en voedselallergie?

Men spreekt van intolerantie wanneer het eten van bepaalde voedingsstoffen klachten geeft. Een persoon met lactose-intolerantie bijvoorbeeld, kan de suiker die in melk zit (lactose) niet goed verteren. In dit geval komt lactose onverteerd in de dikke darm terecht. Daar gaat dat vergisten, wat klachten doet ontstaan zoals diarree en winderigheid.”

Bij voedselallergie komt het immuunsysteem van het lichaam in actie tegen een bepaalde voedingsstof. Ons afweersysteem beschouwt de voedingsstof onterecht als vijandig en gaat hard in het verweer. Wanneer je huidpriktesten afneemt, dan zie je een overduidelijke zwelling. Ook kan je antistoffen tegen voedingsstoffen meten in het bloed. Vanaf het moment dat zo’n patiënt een kleine portie van die voedingsstof inneemt, krijgt die een ernstige allergische reactie waarvoor hij snel naar het ziekenhuis moet.” lactose-intolerantie bijvoorbeeld, kan de suiker die in melk zit (lactose) niet goed verteren. In dit geval komt lactose onverteerd in de dikke darm terecht. Daar gaat dat vergisten, wat klachten doet ontstaan zoals diarree en winderigheid.”

Is het prikkelbaredarmsyndroom een intolerantie of een allergie?

“Het prikkelbaredarmsyndroom is een term die artsen plakken op een reeks symptomen waar ze geen oorzaak voor kunnen vinden. Het gaat altijd om buikpijn, in combinatie met diarree of constipatie. Onderzoeken bij deze patiënten leveren niets op. Endoscopie, CT-scan, echo, bloedtesten, … niets wijst op een ontsteking, tumor, voedselintolerantie of allergie. We begrepen tot voor kort dus niet waar die klachten vandaan kwamen, en dat terwijl heel veel patiënten de symptomen vertonen. Afhankelijk van de criteria kampt 10 tot 15 % van de Belgen met het prikkelbaredarmsyndroom.”

Inmiddels hebben jullie het raadsel achter het prikkelbaredarmsyndroom kunnen ontrafelen!

“We hebben inderdaad een interessant mechanisme ontdekt dat zich in de darmen afspeelt. Er werd altijd aangenomen dat het prikkelbaredarmsyndroom niets te maken had met het immuunsysteem. Wij hebben nu aanwijzingen dat de darmen heel lokaal toch een afweer kunnen ontwikkelen tegen bepaalde voedingsstoffen.”

“Enkel in de darmen gaan de mestcellen dan in het verweer. Ze reageren onder andere met histamine tegen die voedingsstof. Het gaat dus om een zeer milde, plaatselijke reactie van ons immuunsysteem, en geen allergie die op volle kracht toeslaat. We kunnen die antistoffen niet opsporen in het bloed, maar de reactie veroorzaakt wel buikpijn en andere darmklachten. Dit wijst erop dat voedselallergie misschien eerder een spectrum is, waarbij we het prikkelbaredarmsyndroom als een heel milde vorm van allergie zouden kunnen beschouwen.”

Wat zijn mestcellen?

Het immuunsysteem verdedigt ons lichaam tegen indringers. Het zorgt ervoor dat we niet ziek worden of dat we genezen als we toch een virusje te pakken hebben. Mestcellen zijn een onderdeel van ons immuunsysteem. Ze behoren tot de witte bloedcellen en komen in actie als ze ‘vijanden’ opmerken. Dan geven ze onder andere de stof histamine af. Maar soms schieten mestcellen ook onterecht in gevechtsmodus. Ze reageren dan op voedings- en andere stoffen die eigenlijk geen kwaad kunnen. Die reactie veroorzaakt klachten: van lokaal tot zeer ernstig. 

Hoe ontstaat zo’n lokale afweer tegen bepaalde voeding?

“Bij proeven op muizen vonden we alvast een verband met darminfecties. Wanneer je op het moment van een infectie nét een bepaalde voedingsstof in je darmen hebt, gaat het lokale immuunsysteem die voedingsstof voortaan blijvend als vijandig beschouwen. Daarnaast zien we dat patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom vaak stressgevoelig zijn. We vermoeden dat er ook een verband kan zijn tussen het ontwikkelen van een immuunrespons tegen voedingsstoffen en stress. We zijn deze theorieën volop verder aan het onderzoeken. Bij muizen, maar ook met grotere groepen proefpersonen.”

Hoe snel mogen we een doeltreffendere behandeling verwachten?

“Ons eerder onderzoek had al gewezen op een link tussen het prikkelbaredarmsyndroom en histamine. Onze onderzoeksresultaten hebben dit nu nogmaals bevestigd en legden ook het mechanisme bloot dat de mestcellen activeert. In onderzoeksverband behandelden we patiënten al succesvol met antihistaminica, dus we gaan verder op dit elan. Uiteraard is het wel belangrijk de resultaten van ons onderzoek af te wachten vooraleer patiënten in de dagelijkse praktijk al te gaan behandelen met deze medicatie. Maar het zal geen jaren meer duren voor er nieuwe, gerichte behandelingen komen op basis van ons onderzoek. Elke patiënt is natuurlijk anders, dus een heel gedegen onderzoek van elk individueel geval is belangrijk.”

Deel dit artikel

Verder lezen

bloemen
Blog

De beste zorg bij dementie

Ken jij iemand met dementie of ben je mantelzorger? Onze Dienst Maatschappelijk Werk kan heel wat voor je doen. Wij volgen ergotherapeute Katja de Cordt terwijl ze een zorgplan maakt voor Jossé en Maurice.

Testimony

Het verhaal van Pilar

Via grootvaders kant is Pilar drager van een BRCA2-genmutatie. Een erfelijk foutje dat borstkanker veroorzaakt. Alle vrouwen in haar familie ontwikkelden de ziekte. Pilar had zelf ook 91% kans om op jonge leeftijd ziek te worden.

Testimony

Gastblogger Pilar: Gedeelde smart is halve smart

Toen ik aan de start van mijn brca-avontuur enkele maanden moest wachten op de resultaten van het genetisch onderzoek heb ik nagedacht over of- en hoe ik alles zou communiceren naar mijn omgeving. Het is één iets om je dichte vrienden en familie in vertrouwen te nemen, maar het is iets anders om echt naar buiten te komen en je verhaal te delen met kennissen en wildvreemden.

Testimony

Een weeffout in mijn DNA

Al op jonge leeftijd hoorde ik over het genetisch defect dat mijn familie ziek maakte. Mijn mama is er altijd open en eerlijk over geweest. Dat was haar manier om mij te wapenen tegen wat mij onvermijdelijk te wachten stond. Na alle andere vrouwen in onze familie, was het op mijn 21ste mijn beurt om me te laten testen...