Blog

Welk beestje is dat, een SOA?

Seksueel overdraagbare aandoeningen of SOA's zijn besmettelijke ziektes die worden overgedragen via virussen, bacteriën, ... Het is belangrijk om dergelijke aandoeningen zo snel mogelijk op te sporen, om overdracht te vermijden en de behandeling op tijd te starten.

SOA's

Seksueel overdraagbare aandoeningen of SOA's zijn besmettelijke ziektes die worden overgedragen via virussen, bacteriën, ... Ze worden doorgaans overgedragen via seksuele betrekkingen, maar kunnen ook overgedragen worden via het bloed en contact tussen moeder en foetus. 

SOA’s komen vaak voor, hoofdzakelijk bij jongeren tussen 15 en 24 jaar. Ook al hoor je meestal spreken over aids en HIV, toch zijn dat niet de enige SOA’s. Er bestaat ook nog een heel resem andere seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals herpes, chlamydia, syfilis, ... Sommige zijn ernstig, andere minder.

Drager van een SOA

Vaak ben je drager van een SOA zonder het zelf te beseffen. Als je geïnfecteerd bent met een virus, wil dit natuurlijk ook zeggen dat jij het op jouw beurt kunt doorgeven! Soms zonder het zelf te voelen of zonder de eerste symptomen op te merken. Symptomen van een SOA zijn vaak zaken als een branderig gevoel en jeuk in de genitale zones, pijn bij het plassen, ongewoon vaginaal vochtverlies, ...

Vrees je dat je een SOA hebt opgelopen? Raadpleeg dan je arts! Het is enkel na controle dat je er zeker van kan zijn of je drager bent van een SOA of niet.

Het is belangrijk om dergelijke aandoeningen zo snel mogelijk op te sporen om overdracht te vermijden en de SOA op tijd te behandelen, zodat die geen grote gevolgen heeft voor je gezondheid. Vooral als je betrekkingen of relaties hebt die een risico kunnen inhouden, is een jaarlijkse controle noodzakelijk.

Bescherm jezelf

Als je van seks wilt genieten, doe het dan veilig! Het consequente en correcte gebruik van een condoom verlaagt de kans op besmetting aanzienlijk. Als je het condoom in je relatie wilt weglaten, laat je best samen met je partner een SOA check-up uitvoeren bij je arts. Daarnaast kun je je ook laten vaccineren tegen HPV en Hepatitis B.

Deel dit artikel

Tags
Preventie

Verder lezen

Blog

Alles wat je moet weten over tekenbeten

Ze houden zich schuil in het hoge gras of struikgewas én lusten wel een druppeltje bloed: teken! In deze blogpost vertellen we je meer over deze spinachtige ‘beestjes’. Waar vind je ze? Hoe herken je tekenbeten en hoe behandel je ze? En hoe zit het precies met de ziekte van Lyme?

Blog

Doe de test: heb jij gehoorschade?

Beter voorkomen dan genezen, ook op gehoorschade is het van toepassing. Online kun je testen of jij je oren goed beschermt en of je risico loopt op schade aan je oren. De tests zijn niet sluitend, dus heb je een vermoeden van gehoorschade, ga dan zeker langs bij de dokter.

Blog

Alles wat je moet weten over zonnecrème

Waarom moet je zonnecrème gebruiken als je de deur uitgaat? En welke beschermingsfactor kies je best? We zetten dat en veel meer voor je op een rijtje.

Blog

Veilig zonnen: 3 tips

Om zonnebrand en andere negatieve gevolgen te voorkomen, is het belangrijk om jezelf en je gezin voldoende te beschermen tegen de zon. Geniet van de zon met onze tips!