News

Gezondheidszorg 2023: wat verandert er voor jou?

In 2023 verandert er heel wat. Van extra terugbetalingen vanuit de overheid tot meer verlof voor aanstaande vaders of meeouders. Ook jouw Helan-voordelen blijven groeien in 2023. We lijsten de belangrijkste wijzigingen voor je op.


1. Terugbetalingen vanuit de overheid

De overheid gaf groen licht voor enkele gunstige aanpassingen aan de Belgische ziekteverzekering in 2023. De exacte invoeringsdata zijn nog niet gekend, want hiervoor moeten de verschillende maatregelen eerst in reglementering worden gegoten. Maar dit zijn alvast de meest opvallende aanpassingen:

  • Gratis tandzorg tot 19 in plaats van tot 18 jaar

    Jongeren kunnen een jaar langer gratis naar de tandarts gaan. De leeftijdsgrens voor gratis tandzorg wordt opgetrokken van 18 naar 19 jaar. Tegelijk wordt de leeftijdsgrens voor de terugbetaling van het jaarlijkse preventieve mondonderzoek afgeschaft. Tot nu gold die terugbetaling niet voor 80-plussers.
     
  • Hoofdbedekking kankerpatiënten terugbetaald

    Behalve de terugbetaling van de kankerbehandeling gaat er nu ook aandacht naar maatregelen die de levenskwaliteit van kankerpatiënten verbeteren.

    Het gaat bijvoorbeeld om de terugbetaling van huidkoeling voor het hoofd, de handen en voeten, wat onder meer helpt tegen tintelingen, branderig gevoel en om haaruitval bij chemotherapie te beperken.

    Niet alleen de kosten voor pruiken maar ook voor andere alternatieven bij haaruitval, zoals bepaalde hoofdbedekking, zullen terugbetaald worden. Er komt ook extra begeleiding voor jonge kankerpatiënten, zoals door psychologen of sociaal werkers.
     
  • Geen indexering eigen inbreng maximumfactuur

    De remgeldplafonds van de maximumfactuur worden eenmalig niet geïndexeerd. Dat betekent dat het bedrag dat patiënten met een laag inkomen zelf moeten ophoesten, volgend jaar niet wordt opgetrokken.

    Voor de allerlaagste inkomens betekent dat bijvoorbeeld dat de zorgfacturen nog altijd worden terugbetaald zodra ze boven de 250 euro uitstijgen. Met een indexatie zou dat volgend jaar pas vanaf 276,03 euro zijn.


2. Jouw Helan-voordelen

Om jou een sterk pakket aan voordelen te kunnen blijven aanbieden, en je voordelen in 2023 zelfs uit te breiden, stijgt in 2023 je ledenbijdrage voor Helan Ziekenfonds van 8,75 euro naar 9,50 euro per maand. We hebben bewust niet de volledige indexering doorgevoerd. Zo blijft je ziekenfonds betaalbaar.

De samenleving staat niet stil en Helan volgt de innovaties op de voet. Jaarlijks nemen wij onze voordelen onder de loep en kijken we waar de wettelijke verzekering nog onvoldoende tussenkomt. Zo steunen we jou om bewust te kiezen voor je gezondheid, met voordelen waar je echt iets aan hebt.

Ons voordelenpakket groeit:

  • Uitbreiding van het ziekenvervoer
  • Verhoging van de tussenkomst voor kraamzorg
  • Uitbreiding van het voordeel voor kampen
  • Gratis abonnement op de FibriCheck-app
  • Voordelige samenwerking met The Pelvic Floor

Ontdek alle voordelen voor 2023


3. Uitbreiding verlof vanaf 1 januari 2023

  • Geboorteverlof: Voor geboortes vanaf 1 januari 2023 krijg je als vader of meeouder 20 dagen geboorteverlof. 3 dagen worden door je werkgever betaald, en 17 door je ziekenfonds. Dit geldt voor voltijdse én deeltijdse werknemers.
  • Pleegouderverlof: Het pleegouderverlof is een facultatief verlof voor wie als pleegouder langdurig minderjarige kinderen opvangt. Vanaf 1 januari 2023 kan je bovenop op je basisrecht van 6 weken nog 3 extra weken aanvragen, te verdelen onder de pleegouders.
  • Adoptieverlof: Elke werknemer heeft het recht om afwezig te zijn van het werk voor het onthaal van een kind in het gezin in het kader van een adoptie. Voor adopties vanaf 1 januari 2023 kan je bovenop je basisrecht van 6 weken nog 3 extra weken aanvragen, te verdelen onder de adoptieouders.
    Adopteer je een kind met een handicap, dan heb je een basisrecht van 12 weken, aangevuld met 6 extra weken


4. Vlaamse sociale bescherming

  • Zorgpremie:
    De Vlaamse sociale bescherming is er dankzij jouw solidaire zorgpremie. Je betaalt die zorgpremie elk jaar aan je zorgkas. Helan kan dit voor je regelen. Vanaf 2023 bedraagt de zorgpremie 58 euro (29 euro voor mensen met verhoogde tegemoetkoming). Dit bedrag is wettelijk bepaald en is bij alle zorgkassen hetzelfde. Je ontvangt deze factuur in maart.

    Dankzij je bijdrage krijgen meer dan 300.000 zorgbehoevenden een betere ondersteuning. En heb ook jij recht op een zorgbudget, als je dit ooit zou nodig hebben.
     
  • Zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden:
    Dit zorgbudget krijg je als je veel zorg nodig hebt. Zoals ouderen die in een woonzorgcentrum verblijven of mensen die thuis veel ondersteuning nodig hebben.

    Het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden werd sinds 2009 niet geïndexeerd. Om tegemoet te komen aan de stijgende kosten voor personen met hoge zorgnoden wordt het zorgbudget opgetrokken naar 135 euro per maand vanaf 1 januari 2023.
     
  • Basisondersteuningsbudget (BOB): 
    Vanaf 1 januari 2023 wordt het basisondersteuningsbudget (BOB) voor een grote groep kinderen en jongeren tot 21 jaar omgevormd tot de ondersteuningstoeslag. Het bedrag wordt vanaf dan verhoogd naar 324,73 euro per maand in plaats van 300 euro. De uitbetaling van deze ondersteuningstoeslag gebeurt door de uitbetaler van het Groeipakket, en dit telkens op de achtste dag van de volgende maand. Meer info
     


5. Terug-naar-werkcoördinator

Niet alleen werknemers en werkzoekenden kunnen instappen in het traject. Vanaf 1 januari 2023 kunnen zelfstandigen die langdurig ziek zijn, of hun meewerkende partner, beroep doen op het terug-naar-werktraject. Het traject verloopt gelijk aan dat van werknemers en werkzoekenden.

Meer info

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober
Blog

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober
Blog

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar.

25 april
Blog

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Help jij vluchtelingen uit Oekraïne om wegwijs te raken na aankomst in België? Je staat er niet alleen voor! Weet dat je ook op Helan kan rekenen.

04 januari
Blog

Op een gezond nieuw jaar

2021 was best een pittig jaar, ook voor onze dienst Helan Kinderopvang. Begin 2021 bundelden we de krachten tussen de voormalige Partena en OZ-kinderdagverblijven tot een kinderopvangdienst met 51 kinderdagverblijven, actief in 4 Vlaamse provincies en Brussel.