Gezondheidszorg 2023: wat verandert er voor u?

De Belgische ziekteverzekering zette het licht op groen voor aanpassingen in 2023. Het budget bedraagt 35,3 miljard euro. Dit zijn de meest opvallende gevolgen voor patiënten:

 1. Gratis tandzorg tot 19 in plaats van tot 18 jaar

  Jongeren kunnen een jaar langer gratis naar de tandarts gaan. De leeftijdsgrens voor gratis tandzorg wordt opgetrokken van 18 naar 19 jaar. Tegelijk wordt de leeftijdsgrens voor de terugbetaling van het jaarlijkse preventieve mondonderzoek afgeschaft. Tot nu gold die terugbetaling niet voor 80-plussers.
   
 2. Terugbetaling brilglazen

  De regering verlaagt nogmaals de drempels om brilglazen terugbetaald te krijgen. Eind vorig jaar verlaagde ze die drempel al naar een afwijkend zicht (dioptrie, red.) van 7,75 in plaats van 8,25 voor mensen tussen 18 tot 65 jaar. Dat wordt verder verlaagd naar dioptrie 6.
   
 3. Hoofdbedekking kankerpatiënten terugbetaald

  Behalve de terugbetaling van de kankerbehandeling gaat er nu ook aandacht naar maatregelen die de levenskwaliteit van kankerpatiënten verbeteren.

  Het gaat bijvoorbeeld om de terugbetaling van huidkoeling voor het hoofd, de handen en voeten, wat onder meer helpt tegen tintelingen, branderig gevoel en om haaruitval bij chemotherapie te beperken.

  Niet alleen de kosten voor pruiken maar ook voor andere alternatieven bij haaruitval, zoals bepaalde hoofdbedekking, zullen terugbetaald worden. Er komt ook extra begeleiding voor jonge kankerpatiënten, zoals door psychologen of sociaal werkers.
  ​​​​​​​
 4. Geen indexering eigen inbreng maximumfactuur

  De remgeldplafonds van de maximumfactuur worden eenmalig niet geïndexeerd. Dat betekent dat het bedrag dat patiënten met een laag inkomen zelf moeten ophoesten, volgend jaar niet wordt opgetrokken.

  ​​​​​​​Voor de allerlaagste inkomens betekent dat bijvoorbeeld dat de zorgfacturen nog altijd worden terugbetaald zodra ze boven de 250 euro uitstijgen. Met een indexatie zou dat volgend jaar pas vanaf 276,03 euro zijn.​​​​​​​

Deel dit artikel

Verder lezen

12 oktober

Gratis webinar: Digitaal bewust opvoeden

Hoe moet je als ouder omgaan met het overdreven GSM-gebruik van je kind/jongere, het continu actief zijn op sociale media of het voortdurende gamen? Wat maakt games en sociale media zo aantrekkelijk? Wat moet je er zelf van kennen, waar moet je op letten en hoe hou je het binnen de perken?

10 oktober

‘Zie mijn pijn’ maakt mentale pijn zichtbaar met artificiële intelligentie

Psychisch lijden is vaak onzichtbaar en moeilijk onder woorden te brengen. Maar mentale pijn is écht. Via artificiële intelligentie maakte Helan Ziekenfonds de pijn van drie mensen zichtbaar én bespreekbaar. Niet toevallig op 10 oktober, of de Dag van de geestelijke gezondheid. Want ook al beweegt er op dat vlak al heel wat, toch is meer begrip voor psychische problemen en een bredere toegang tot geestelijke gezondheidzorg nog altijd broodnodig.

25 april

Vluchtelingen uit Oekraïne helpen? Helan helpt graag mee

Sinds februari zijn 5 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht, waaronder bijna 30.000 die zich hebben aangemeld op Belgische bodem. Tal van initiatieven werden al op poten gezet om hen te verwelkomen en te helpen met hun administratie. Ook op het vlak van preventie, welzijn en zorg.

Sneeuwpret in Wiebelwijs
19 januari

Sneeuwpret bij Wiebelwijs

Wat is het toppunt van wintermagie voor onze kindjes? Juist, een wit tapijt van donzige sneeuwvlokken. Een witte winter was er dit jaar helaas nog niet bij. Maar als de sneeuw vanzelf niet naar onze kapoentjes komt, dan zorgen wij er wel voor!