News

Bewegen Op Verwijzing breidt uit

Tot voor kort kon enkel de arts een verwijsbrief geven voor een Bewegen Op Verwijzing-coach. Maar dit systeem wordt uitgebreid: vanaf nu kunnen ook andere hulpverleners, zoals psychologen, maatschappelijk werkers, diëtisten, verpleegkundigen, ... hun patiënten doorsturen. “Op die manier willen we nog meer mensen in beweging krijgen en de drempel verlagen om te starten met een actiever leven”, zegt minister Hilde Crevits.

Meer willen bewegen is één ding, het ook effectief doén een ander. Soms is een klein duwtje in de rug nodig om in actie te schieten. Bewegen Op Verwijzing helpt mensen op weg naar een actieve(re) leefstijl. Het project, dat gecoördineerd wordt door het Vlaams Institituut Gezond Leven vzw in opdracht van het Departement Zorg, is bedoeld voor iedereen die moeilijk in beweging komt én blijft.


Een beweegplan op maat

Een Bewegen Op Verwijzing-coach zorgt voor professionele begeleiding en een beweegplan op maat. De coach motiveert, ondersteunt en helpt waar nodig. Daarna is het aan de cliënt om te gaan bewegen. En dat kan soms simpel zijn: door al fietsend naar het werk te gaan, bijvoorbeeld. Of door een wekelijkse wandeling te maken met familie of vrienden. De coach weet ook welke activiteiten en sporten gemeenten en verenigingen aanbieden. Want ook zij doen mee aan Bewegen Op Verwijzing: in 82% van de Vlaamse en Brusselse gemeenten vind je deze begeleiding al.


Waarom een uitbreiding?

Wie een beroep wil doen op een Bewegen Op Verwijzing-coach, heeft een verwijsbrief nodig. In eerste instantie werd die gegeven door de huisarts. Maar omdat het voor een goede preventieve gezondheidszorg essentieel is om zoveel mogelijk mensen in beweging te zetten, krijgen nu ook andere hulpverleners de kans om door te verwijzen. Dit zijn: podologen, ergo- en kinesitherapeuten, maatschappelijk en sociaal werkers, apothekers, diëtisten, psychologen, vroedkundigen en verpleegkundigen.

“Door deze verbreding kunnen we een multidisciplinaire aanpak creëren en een groter aantal mensen helpen. Hulpverleners kunnen gemakkelijk doorverwijzen via de website van Gezond Leven of met een papieren verwijsbrief”, zegt Luc Lipkens, expert beweging bij Gezond Leven.


Campagne met bekende gezichten

De uitbreiding van de beroepsgroepen wordt bekendgemaakt met een campagne waaraan ook heel wat bekende gezichten meewerken, zoals kinesist Lieven Maesschalck, diëtist Michaël Sels, psychiater dr. Dirk De Wachter en maatschappelijk werker Joost Bonte.

“Dankzij Bewegen Op Verwijzing kunnen sociaal werkers aan de slag op elk levensdomein: fysisch én psychisch”, aldus maatschappelijk werker Joost Bonte.

De campagne, die start op 10 januari, loopt op sociale media en op de VRT, waar een tv-spot zal te zien zijn.


Bewegen Op Verwijzing werkt

Bewegen Op Verwijzing is geleidelijk aan gestart in 2017. Ook in het buitenland zijn er soortgelijke initiatieven, onder meer in Zweden. In de periode 2018 tot en met 2023 schakelden al meer dan 12.500 Vlamingen een Bewegen Op Verwijzing-coach in. In 2023 waren 6 op de 10 gesprekken met een deelnemer die recht had op een verhoogde tegemoetkoming.

Het project werd vorig jaar met de nieuwe beroepsgroepen uitgetest in 12 pilootregio’s. 92% van de deelnemers was tevreden met hun beslissing om deel te nemen. En de aanpak van de coaches wérkt: 75% van de participanten had op het einde van het traject de beweegdoelstelling volledig behaald en 17% gedeeltelijk. Die positieve cijfers worden nog eens weerspiegeld in het feit dat 8 op de 10 van de potentiële verwijzers in de toekomst gebruik willen maken van Bewegen Op Verwijzing.

Bewegen op Verwijzing is een initiatief van het Departement Zorg, dat gecoördineerd wordt door het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw in samenwerking met de Vlaamse stuurgroep (Vlaamse Logo’s, VIVEL, Sport Vlaanderen, Domus Medica, VVSG, netwerk lokaal sportbeleid, mutualiteiten, Vereniging voor wijkgezondheidscentra en universiteiten met opleiding bewegingswetenschappen.


Doe je voordeel

Wist je dat je als klant van Helan Ziekenfonds een terugbetaling krijgt voor je eigen bijdrage voor een Bewegen Op Verwijzing-coach? Lees er alles over op deze pagina.

Check het Helan-voordeel

Deel dit artikel

Tags
Bewegen

Verder lezen

vrouw aan het yogaën
Blog

Ken jij de bewegingsdriehoek al?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven helpt ons al jaren om gezonder te worden en te blijven. En dat doet ze nu opnieuw, met de bewegingsdriehoek.

peuter aan het spelen
Blog

Beweegadvies voor je peuter en kleuter

Voldoende bewegen is gezond, ook voor de allerkleinsten. Van goed groeien tot de ontwikkeling stimuleren, er zijn redenen in overvloed om je peuter of kleuter meer te laten bewegen.

kind aan het skaten
Blog

Beweegadvies voor je kinderen en tieners

Voldoende bewegen is gezond, en des te meer voor kinderen en tieners die volop groeien. Van sterke botten tot betere resultaten op school, er zijn redenen in overvloed om je kinderen uit de zetel te jagen. Bovendien kunnen bepaalde (team)sporten ook andere belangrijke vaardigheden helpen ontwikkelen.

volwassenen aan het sporten
Blog

Beweegadvies voor volwassenen

Een gezond en lang leven, daar zit beweging in. Wie voldoende beweegt ondervindt daar veel gezondheidsvoordelen van. Van ontspannen met yoga tot je grenzen verleggen met een looptraining. Welke activiteit kies jij?