
Ontdek ons slaapadvies
Een goede nachtrust is belangrijk voor een goede gezondheid. Toch kampen heel wat Belgen met slaapproblemen. Gelukkig kan je zelf al met enkele praktische stappen jouw slaap verbeteren.
5 vragen en antwoorden over slaap
Iedereen heeft slaap nodig. En we doen het allemaal. Maar niet voor iedereen gaat dat zonder problemen. Een goede nachtrust hoort bij een gezonde leefstijl. Maar hoe ziet een gezonde slaap er uit?
Een volwassene heeft gemiddeld 7 à 9 uur slaap per nacht nodig. Slaap je minder, dan bouw je een slaaptekort op. Dit heeft op korte maar zeker ook op langere termijn nefaste gevolgen voor je gezondheid. Slaaptekort inhalen doe je best door ’s nachts langer te slapen.
Behoor je tot het kleine, maar zeer uitzonderlijke clubje dat met 5 tot 6 uur slaap perfect kan functioneren? Dat kan. Maar de kans is erg klein. Wist je dat voor de meeste mensen geldt dat na één nacht van te weinig slaap, er al schadelijke effecten worden gemeten in je lichaam.
Een herstellende slaap is belangrijk om de volgende dag optimaal te kunnen functioneren. Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich. Ontwaak je fris en fruitig? Dan heb je kunnen genieten van een herstellende slaap.
Word je moe wakker? Luister naar je lichaam. Apps en smartwatches kunnen je een mooi beeld geven van jouw slaapduurt, maar niet over je slaapkwaliteit.
Een niet herstellende slaap kan meerdere oorzaken hebben en zorgt voor een verminderd functioneren tijdens de dag. Blijf daar niet mee zitten. Consulteer jouw huisarts of een arts-slaapspecialist om een juiste diagnose te krijgen en een daaraan gekoppelde behandeling.
Uit een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat meer dan een derde van de vrouwen die met menopauzeklachten naar de huisarts stappen, buitenwandelen met een voorschrift voor antidepressiva.4 En hoewel er degelijke behandelingen bestaan die menopauzale klachten kunnen helpen verlichten, krijgt 85 procent van de vrouwen die behandelingen toch niet aangeboden, zo blijkt uit recent internationaal onderzoek.3
Het is belangrijk om een goed slaap-waakritme aan te houden. Dat wil zeggen: zo vaak als mogelijk op hetzelfde tijdstip gaan slapen én opstaan. Teveel verschuivingen in je ritme kan leiden tot moeheid, verminderde energie en gezondheidsproblemen.
Een keertje afwijken van je ritme kan geen kwaad. Kruip eens wat vroeger in bed of blijf lekker lang liggen om je slaaptekort in te halen. Maar te vaak je ritme omgooien is geen goed idee. Dat kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen en zelfs gezondheidsklachten. Voorkomen is beter dan genezen.
Zo hou je de beslommeringen van je dag en hersenspinsels weg uit je nachtrust en zorg je voor herstellende slaap. Als je holt en bezig blijft tot vlak voor het slapengaan, is het logisch dat je slecht slaapt.
Hoe je je hoofd kan leegmaken? Maak een avondwandeling. Leg een notitieboekje op je nachtkastje en noteer dat wat je doet piekeren. Stretchings- of yogasessies helpen ook je hoofd en lichaam te ontspannen. Of lees een boek. Mijd zwaar emotionele gesprekken vlak voor je in bed kruipt. Luister naar rustige muziek. Of een podcast met verhaaltjes voor het slapengaan.
Wie ligt er eens niet te woelen en draaien in bed? Het is normaal dat je af en toe eens minder hebt geslapen en ook overdag moe loopt. Heb je vaak last van slaapklachten? Heb je het gevoel dat je “overal” kan in slaap vallen, zeker als je niet geprikkeld wordt? Probeer je probleem niet op te lossen met cafeïne houdende dranken. Blijf er niet mee rondlopen, maar praat erover met je arts.
Of doe de Slaapscan van Helan, en we helpen je op weg.
Verbeter je slaap
Goed slapen maakt een groot verschil voor je mentale én fysieke gezondheid. Daarom is het de moeite waard om je slaapproblemen aan te pakken. Wist je dat Helan een gratis online Slaapscan heeft voor jou? Daarmee bepaal je je slaapprofiel en breng je eventueel slaapproblemen in kaart. Achteraf krijg je advies op maat van jouw profiel.
Waarom is slaap belangrijk?
Je slaap is belangrijk voor je mentale én fysieke gezondheid. Dr. Susie Klerkx van het Ziekenhuis Oost-Limburg geeft uitleg bij de voordelen van een deugddoende nachtrust.
Slaapproblemen oplossen
Er bestaan oplossingen voor slaapproblemen. Als je vier opeenvolgende weken slecht of weinig slaapt, is dat een goeie reden om hulp te zoeken. Er bestaan verschillende behandelingen tegen slapeloosheid en slaapproblemen.
Zoek je slaaptips?
Gelukkig zijn er heel wat dingen die je kan doen om sneller in slaap te vallen. Er bestaat een groot aanbod aan effectieve, wetenschappelijke technieken: van visualisatie-oefeningen tot 'piekerdozen'. Slaapexperten Dr. Inge Declerq (UZAntwerpen) en psycholoog en stressexpert Filip Raes (UAntwerpen) delen enkele tips.
Helan Hacks van onze gezondheidsexperten
Slaap wél, dankzij deze Helan-voordelen
Bij Helan geven we jouw gezonde nachtrust graag een financieel duwtje in de rug. Want net als gezond eten en genoeg bewegen is goed slapen een basisingrediënt van een goede gezondheid. Op lange termijn kan te weinig slaap hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas, een hoge bloeddruk en een verzwakt immuunsysteem in de hand werken. Ontdek wat Helan voor jouw slaap kan doen:
Online slaapprogramma
30 procent korting
Wil je professionele ondersteuning om je slaapprobleem aan te pakken? Met het online slaapprogramma SleepWise van slaapexperte dr. Inge Declercq bouw jij in 12 weken aan een herstellende slaap, en een beter functioneren overdag.
Slaaptherapie
100 euro
Bij chronische slapeloosheid kan een slaapbehandeling in een ziekenhuis of slaapcentrum helpen. Jouw Helan-voordeel: een terugbetaling van 100 euro.
Slaapmateriaal bij Helan Zorgwinkel
Tot 30 procent korting
Helan Zorgwinkel helpt je aan kwalitatief slaapmateriaal tegen een voordelige ledenprijs. Als klant van Helan ziekenfonds krijg je steeds 10% korting op het assortiment. Op een selectie van materiaal tegen rug- en nekklachten krijg je zelfs 30% korting.
Voor jouw mentaal welzijn
Kortingen en terugbetalingen
Mentale rust helpt je beter te slapen en beter slapen helpt je mentale gezondheid vooruit: jouw slaap en je mentale welzijn gaan dus hand in hand. Daarom ondersteunt Helan Ziekenfonds je met terugbetalingen en een aanbod op maat. Zodat je de steun krijgt die je verdient.
Voor sport en beweging
Tot 125 euro terugbetaald
Genoeg bewegen en elke dag een portie daglicht vangen: ook dat helpt om beter te slapen. Wist je dat Helan je tot 125 euro terugbetaalt voor je beweeg-initiatieven? Bekijk het in detail. En slaap lekker achteraf!