Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Voel je je niet uitgerust ’s ochtends? Pieker je ‘s nachts door over je dierbaren of nemen je angsten grotere proporties aan in het donker? Wie vlot uiltjes wilt vangen, moet een paar voorschriften ter harte nemen. Wil je niet onnodig lang liggen woelen onder het dons? Houd dan rekening met de volgende slaaptips!
Gelukkig zijn er heel wat dingen die men kan doen om sneller in slaap te vallen. Er bestaat een groot aanbod aan effectieve, wetenschappelijke technieken: van visualisatie-oefeningen tot “piekerdozen”. We laten ons inspireren door slaapexperten Inge Declercq en Filip Raes (Uantwerpen).
Het positieve is dat deze tijden van stilstand ons misschien meer kunnen toelaten om te werken aan ons bioritme. “Er zijn veel soorten slapeloosheid”, zegt Inge Declercq. “De één heeft moeite om in te slapen, de ander slaapt onrustig of wordt te vroeg wakker. Daarom zal er nooit één techniek zijn, die voor iedereen werkt.” Probeer het dus te zien als een experiment en leer jezelf kennen als slaper of piekeraar.
Goed slapen begint lang voor je naar bed gaat. Het is belangrijk om je hoofd leeg te maken en te ontspannen: een serie kijken, boek lezen, dansen, vrijen, joggen, yoga, wandelen, een warm bad, met je huisdier spelen, of lichaamsoefeningen.
Ons brein heeft de neiging om plaatsen te associëren met plezier, werk, rust of stress. Het is belangrijk dat we het nieuws bekijken, piekeren én (ontspannings)activiteiten buiten de slaapkamer doen. Dit zodat we de slaapkamer enkel associëren met rust. Het is verleidelijk om bv een serie in bed te kijken en voor velen is dit goed. Maar voor de moeilijke slapers is dit niet aan te raden.
Je hebt zeker het recht om je angstig te voelen in deze tijden. je màg daar aandacht en tijd aan geven. Maar doe dit bewust, ook overdag en met zorg voor jezelf.
Als je een piekeraar bent, kan je er voor kiezen om het gepieker toe te laten, maar enkel onder bepaalde voorwaarden.
Heb je nog nood aan tips? Wil je er graag meer over weten? Kun jij onderscheid maken tussen feiten en fabels over slaap? Doe de test!
Praten helpt. Bespreek de zaken waarover je piekert in een gesprek met de Helan Luisterlijn. Erkende psychologen helpen je als klant van Helan. Eenmalig, of meer, als dat nodig is.
Lees er alles over in ons handig e-book
Deel dit artikel
Verder lezen
Wil je niet langer wakker liggen van een verstoorde nachtrust? Wacht dan niet te lang om professionele hulp te zoeken. Als je gedurende vier opeenvolgende weken met slaapproblemen kampt, is het tijd om een arts op te zoeken. Er bestaan verschillende behandelingen voor slaapproblemen. Ontdek hier hoe je iets kunt doen aan je slaapprobleem.
Slapen is voor de mens onontbeerlijk voor een goede gezondheid. Een nachtje slecht slapen kan een negatief effect op je concentratie en reactievermogen hebben. Op lange termijn kan slaaptekort slaapproblemen in de hand werken. Enkele tips voor een zalige nachtrust!
Nachtrust is een van de belangrijkste pijlers voor een goede gezondheid. Slaap versterkt je weerstand, verbetert je prestatievermogen en je bouwt er nieuwe energie mee op. Toch kampt 1 op 3 Belgen met acute slaapproblemen en slaapt 1 op 10 zelfs chronisch slecht. Velen grijpen naar slaappillen en dat is niet zonder gevaar.
Je kunt de slaap niet vatten ook al ben je doodmoe? Je wilt graag slapen maar eens je in bed ligt, ben je klaarwakker? Slapeloosheid is een veel voorkomend probleem.