Jij bent een Gezonde Snoeper

Goed zo! Jij bent een gezonde snoeper. Je kunt goed aan de verleiding van suiker weerstaan.

Je bent een Gezonde Snoeper

Tips voor de Gezonde Snoeper

Jij bent goed bezig! Je kiest voor gezonde tussendoortjes en houdt zo je suikerinname prima onder controle. We geven je graag nog wat extra gezonde tips om deze gezonde reflex vol te houden.

Advies voor jouw suikerprofiel

  • Maak tijd voor een gezonde lunch

    Eet je 's middags niet genoeg of te snel, dan krijg je in de namiddag gauw zin in een snack. Dat komt omdat je bij je snelle lunch niet genoeg calorieën binnen hebt gekregen. Maak daarom tijd voor een gezonde lunch. Hoe evenwichtiger je eet 's middags, hoe minder je de neiging hebt om te knabbelen in de namiddag.
     
  • Geen vetrijke voeding

    Let er ook op dat je je lage inname van toegevoegde suikers niet compenseert met vetrijke voeding: beperk je inname van dierlijke vetten, gefrituurde etenswaren en vette sauzen.
     
  • Snack liever niet de hele dag door

    Neem een stuk fruit dat van nature suikers bevat, maar ook vezels en vitaminen. Zo krijg je nadien minder snel een hongergevoel. Knabbel je te veel tussendoor, dan blijft je maag permanent werken. Er treedt gewenning op, je maag raakt ontregeld, en herkent het échte hongergevoel niet meer. Daarom is het belangrijk om 3 à 4 maaltijden (ontbijt, lunch, vieruurtje, avondeten) per dag te eten, indien mogelijk op vaste tijdstippen.
     
  • Etenstijd! Op tijd aan tafel

    Waarom tot 19.30 uur wachten als je al vroeger honger hebt? Probeer vroeg genoeg te eten, en heb je kinderen, eet dan graag samen. Het is een buitenkans om met het hele gezin even samen te zijn, en het gezellig te maken. Bovendien vermijd je dat je gaat knabbelen in afwachting van de maaltijd.
     

Weet jij waar er allemaal suiker in zit?

Suikers zitten in allerlei verschillende vormen verborgen in levensmiddelen. Leer de info op etiketten te ontcijferen.

Lees meer over suiker op het voedingsetiket

 

Vieruurtje? Slim idee

Regelmatig een vieruurtje eten heeft veel voordelen. In tegenstelling tot het tussendoortje om 10 uur, dat geen must is, heeft het vieruurtje echt een functie voor kinderen én volwassenen. Het zorgt voor een beter voedingsevenwicht en beperkt je verbruik van toegevoegde suikers.

Het vieruurtje is de beste manier om te vermijden dat je gaat knabbelen tussen de lunch en het avondmaal. Uit studies blijkt trouwens dat wie regelmatig een gezond vieruurtje neemt magerder is, en minder complexe koolhydraten en vetten verbruikt.

Genoeg redenen om namiddag een gezond tussendoortje te eten dus!

Is je kind ook een gezonde snoeper?

"Mag ik een koekje?" is een vraag die ouders niet onbekend klinkt.

Een tussendoortje is op zich een gezonde gewoonte, maar probeer niet elke keer naar suikerrijke koekjes of chocolade te grijpen.
Er zijn heel wat tussendoortjes die net zo lekker, én gezonder zijn dan suikerrijke snacks.

Lees welke tussendoortjes gezonde alternatieven bieden

Recept: ketchup zonder suiker

Ook in voeding die niet meteen zoet smaakt, zit vaak (te veel) suiker. Ketchup is zo’n voorbeeld. Probeer eens deze ketchup zonder suiker.

Ontdek het recept

Meer gezonde recepten?

Op www.zekergezond.be vind je meer dan 1000 gezonde recepten, gebaseerd op de voedingsdriehoek.

Wat met suiker uit vruchtensap of vers geperst fruitsap?

Het suikergehalte van vruchtensap staat los van het feit of het al dan niet zelf geperst is.

Om die reden raadt de WGO ook aan om alle vruchtensappen met mate te consumeren. Het is beter een stuk fruit te eten dan er sap van te persen.

Ook ‘nectar’ is niet aan te raden. Het is een mix van water, vruchtensap en toegevoegde suikers.