Jij bent een Zoete Zondaar

Jij knabbelt graag tussendoor, liefst iets zoets.

Je bent een Zoete Zondaar

Tips voor de Zoete Zondaar

Jij bent een zoete zondaar. Een zoete knabbel kan voor jou op elk moment van de dag, en dat maakt dat je al snel te veel suiker eet. Hoe voorkom je dat je de hele dag door knabbelt? En wat zijn gezonde alternatieven? We helpen je op weg.

Advies voor jouw suikerprofiel

 • Honger in de voormiddag?

  Zorg ervoor dat je voldoende eet bij het ontbijt. Kies liever niet voor suikerrijke ontbijtgranen, maar voor volkorenbrood, bruin brood, meergranenbrood, speltbrood, roggebrood... Dat geeft je langer een verzadigd gevoel, waardoor je in de voormiddag minder gauw naar suikerrijke snacks zult grijpen.
   
 • Eet meer zetmeelproducten tijdens de maaltijd.

  Volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta, rijst, peulvruchten, quinoa… Zetmeelrijke producten geven je een verzadigder gevoel. Daardoor ga je minder knabbelen tussen de maaltijden. Geef de voorkeur aan volkoren graanproducten. Die zijn rijker aan vezels en stillen de honger beter.
   
 • Een eiwitrijk ontbijt helpt om minder te knabbelen!

  Kaas, ham, yoghurt... voeg een bron van eiwitten toe aan je ontbijt. Dat is een goeie zaak! Door die gezonde gewoonte ga je 's avonds minder vet eten en je ook de hele dag door meer verzadigd voelen.

Een tussendoortje, niet alleen voor kinderen

De nood aan tussendoortjes is voor iedereen verschillend. Eet je 3 maaltijden per dag en merk je dat dat niet voldoende is, dan kun je een tussendoortje inlassen waar nodig: een 10-uurtje, een 4-uurtje of een laatavondsnack. Hou je aan 1 portie en eet een of twee voedingsmiddelen uit volgende groepen: melk en zuivelproducten, fruit, en granen. Een tussendoortje kan ervoor zorgen dat je minder gaat knabbelen 's avonds, en minder snel naar ongezonde snacks grijpt.

Eet meer vezels!

Op vezelrijke voedingsmiddelen moet je langer kauwen, en ze verhogen ook het volume van de voeding in je maag. Vezels zijn daarom ideale honger-remmers.

Stoppen met knabbelen, hoe doe je dat?

Neem goede voedingsgewoonten aan: 3 maaltijden per dag op vaste tijdstippen, met zetmeelproducten (pasta, rijst, brood, enz.) voor extra energie, een verzadigd gevoel en een betere gezondheid.

Recept: suikervrije koekjes

Is de honger naar zoet echt te groot? Probeer dan eens af te wisselen met suikervrije koekjes. Die maak je makkelijk zelf, met stevia bijvoorbeeld.

Ontdek het recept

Meer gezonde recepten?

Op www.zekergezond.be vind je meer dan 1000 gezonde recepten, gebaseerd op de voedingsdriehoek.

Het kastsyndroom

Koop geen te grote voorraad zoetigheden, want als de zoetigheden in huis zijn, worden ze sowieso opgegeten. Vul liever de fruitmand met heerlijk seizoensfruit. Denk er ook aan om elke ochtend een paar gezonde tussendoortjes mee te nemen naar het werk: fruit, groenten, gedroogde vruchten, rijstwafels...