Jij bent mooi in balans

Jij bent mooi in balans

De test wijst uit dat jouw mentale veerkracht op dit moment in je leven helemaal oké is. Je hebt het misschien wel druk, maar weet wanneer je gas terug moet nemen, of tijd voor jezelf moet nemen. De kunst is om die balans ook goed te bewaren.

Bewaak je veerkracht en help anderen

Het gaat goed met je mentale veerkracht. Je kent de kunst om op tijd voor jezelf te zorgen. Doe zo voort, en help mensen in je omgeving om hun grenzen te bewaken. Je vindt hier alvast bruikbare tips.

Work-life balance: flexibel plannen

Work-life balance: flexibel plannen 

 • Maak een planning rond werk en vrije tijd
  Vergeet niet wat tijd voor jezelf te blokkeren.
   
 • Wees mild en flexibel in je planning
  Stel prioriteiten. Wat kan nu even minder perfectionistisch? 
   
 • Probeer je vrije tijd ook echt werkvrij te maken
  Het is in deze omstandigheden extra belangrijk om werk en privé van elkaar gescheiden te proberen houden. Maak op je vrije momenten de leefruimte even werkvrij. Probeer ook af en toe je telefoon of tablet even aan de kant te leggen.
   
 • Maak tijd om te praten
  Meer dan anders hebben mensen nu een klankbord nodig. Maak tijd om te praten met vrienden en familie, of met je kinderen. Luister en deel zelf je verhaal. Geef ook aandacht aan de positieve dingen: ‘We doen dit toch maar, ondanks alles'.
   
 • Heb je kinderen? Wees eerlijk tegenover hen
  Geef aan dat dit een uitzonderlijke situatie is en dat je niet altijd weet wat komen gaat of hoe jullie zaken moeten oplossen. Maar geef ook aan dat het tijdelijk is.

Zelfzorg: ook jij verdient aandacht

 • Maak tijd en ruimte voor jezelf, hoe moeilijk dat vandaag ook is. Je hebt tijd nodig om alles wat nu gebeurt te verwerken. Plan die tijd bewust in.
   
 • Praat met je omgeving: geef aan waarom je die tijd en ruimte nodig hebt. Zo geef je hen de kans om hetzelfde te doen. 
   
 • Besef dat je die portie zelfzorg absoluut verdient. Dit zijn uitzonderlijke omstandigheden. Dat je nu sneller moe bent, wat meer tijd voor verwerking nodig hebt, ... is heel normaal. 

De Luisterlijn: 5 gratis gesprekken

Als Helan-lid krijg je 5 gratis telefoongesprekken met een psycholoog via de Helan Luisterlijn. Zoek je zelf hulp, of maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Bel voor een vrijblijvend verkennend gesprek naar T. 0800 88 0 81.

Meer over de Luisterlijn

Communicatie: baken je grenzen af

 • Durf met je werkgever te bespreken wat haalbaar is voor jou in deze omstandigheden. Laat werkstress of angst om je job te verliezen dit niet in de weg staan. Als je dit moet volhouden, zijn aanpassingen onontbeerlijk.
   
 • Heb je kinderen en vraagt het ondersteunen bij schoolwerk veel van je? Laat de school van je kinderen weten wat jullie gezinssituatie is op dit moment, en wat haalbaar is voor jullie. Hou de leerkrachten op de hoogte als het moeilijk loopt en zoek samen naar oplossingen en compromissen. Voel je niet schuldig als alles niet perfect lukt.

Netwerk: laat je helpen

 • Blijf je netwerk of steunfiguren aanspreken om te praten. Telefoneer, chat, ga samen wandelen, ... Ventileren, begrip tonen voor elkaars situatie, raad vragen, tips uitwisselen: het is nu meer dan ooit waardevol.
   
 • Raak je er zelf niet uit, zoek dan ondersteuning. Wist je dat je via Hela, ziekenfonds 5 gratis gesprekken bij een psycholoog van de Luisterlijn hebt? Maak er gebruik van, of informeer vrijblijvend naar de opties voor jouw situatie.