Welkom in de hal

Een vaak vergeten, maar erg belangrijke plek. Lees hier onze tips om ook je hal zo goed mogelijk aan te passen aan jouw noden.

de hal

Maak het jezelf makkelijker

Langer zelfstandig thuis wonen, ook je hal speelt een rol.
Onze ergotherapeuten Annelies en Karen geven enkele snelle aanpassingen waardoor jij met meer gemak in je hal komt.

1. Weg met drempels

Heb je een drempel in je hal of naar je voordeur? Met een drempelplaat of -brug heb je geen problemen meer. Zo zorg je er niet alleen voor dat je niet valt, je hoeft je rollator of ander mobiliteitshulpmiddel ook geen trede omhoog te heffen.

2. Laat iemand makkelijk binnen

Komen je (klein)kinderen of verzorgenden langs? Maak het jezelf gemakkelijk en laat hen binnen zonder dat je zelf helemaal naar je voordeur hoeft. Er zijn verschillende opties:

  • Sleutelkluis: hang een bosje sleutels in de sleutelkluis en geef de personen die het nodig hebben de code. Zo kunnen ze zichzelf binnenlaten
  • Mobiel parlofoonsysteem: laat iemand die aanbelt weten dat ze eventjes geduld moeten hebben zodat jij rustig naar de deur kan wandelen.
  • Elektrisch deurslot + mobiel parlofoonsysteem: met een elektrisch slot kan je zelf de voordeur openen wanneer iemand aanbelt. Waar je ook bent in je woning.

3. Personenalarmsysteem

Ben je gevallen en raak je zelf niet meer recht? Dan is een personenalarmsysteem erg handig. Je hangt het toestelletje rond je nek en verwittigt met één druk op de knop iemand om te laten weten dat je gevallen bent.

Klassieke systemen werken met een noodcentrale die 24/7 beschikbaar is. Er zijn ook systemen waarbij je zelf enkele contactpersonen kan instellen.

Als Helan-lid krijg je een voordeeltarief op een selectie van personenalarmsystemen.

Advies van onze ergotherapeuten

Graag vrijblijvend advies om langer zelfstandig thuis te blijven wonen? Onze ergotherapeuten maken graag tijd voor je vrij.

Vraag vrijblijvend advies

 

Valpreventie in de hal

Een ruimte in huis waar je misschien niet meteen aan denkt om veiliger te maken. En toch gebeuren 10% van de ongelukken in huis in de hal. Met de tips van ergotherapeut Annelies maak je van je hal een veiligere plek:

  • Doe alle losse matten of tapijten weg. Je kan er namelijk makkelijk over struikelen.
  • Zorg voor goede verlichting in je hal.
  • Plaats niet te veel decoratie in je hal. Zo kan je je beter vasthouden aan kasten en/of struikel je minder.
  • Kies voor een kapstok aan je muur i.p.v. een los exemplaar.
  • Kan je de trap nog zelf op? Zorg dan voor een antisliplaag. En ga niet op je sokken of losse slippers van de trap.
  • Bevestig extra steunpunten aan je muur zoals wandbeugels en/of een extra trapleuning.
  • Plaats een stoel in je hal om je schoenen aan te doen. Zo hoef je je niet te bukken en verlies je minder snel je evenwicht.

“Ik sukkel al langer met mijn benen, maar bleef elke dag koppig de trap nemen. Onlangs hebben we toch een compacte traplift genomen. Zo kan mijn echtgenote de trap blijven nemen, en kan ik zonder moeite naar boven. We hadden dat jaren geleden al moeten doen. Het maakt voor mij echt een groot verschil.”

Louis (80)

“Aangezien Denise slecht te been is, hebben we advies gevraagd van een ergotherapeute bij Helan. Ze was geen fan van de staande kapstok in de hal. Die kapstok met uitstaande pootjes hebben we vervangen door enkele kapstokken aan de muur.”

Michel (81)

Meer getuigenissen

Louis
Michel

Een traplift op maat van elke trap

Ondervind je moeilijkheden om op een veilige manier de trap op te gaan? Een traplift zorgt voor een oplossing. Met een traplift herwin je je vrijheid terug in huis en hoef je niet alles te verhuizen naar het gelijkvloers. 

Elke trap is anders en ook de trapliften bestaan in verschillende vormen en formaten. Een trapliftadviseur komt bij jou langs en samen bekijken jullie de mogelijkheden. Bovendien geniet je als Helan-klant van een extra terugbetaling op een traplift aangekocht bij één van onze partners. 

Hulpmiddelen voor je hal

Door onze ergotherapeuten geselecteerd

Drempelplaat

Meer info

Sleutelkluis

Meer info

Zorg aan huis nodig?

Verzorgende, administratieve en huishoudelijke hulp door professionele verzorgenden voor jou en je omgeving. Voor een korte of langdurige periode.

Thuisverpleging

Professionele hulp van verpleegkundigen voor medische verzorging bij je thuis, voor korte of lange tijd.

Personenalarm

Een extra veiligheid om zo lang mogelijk thuis te wonen, met de alarmcentrale op amper 1 druk op de knop van je verwijderd.

Woningaanpassing

Comfortabel wonen met een optimale levenskwaliteit, dankzij gratis advies op maat van onze ergotherapeuten.