dokter aan het schrijven
Blog

Deel jij je medische gegevens van je Elektronisch Medisch Dossier (EMD)?

Je herinnert het je misschien nog: vroeger bewaarde je huisarts je medische gegevens op papier. Sommigen deden dat op losse bladen, anderen in een steekkaartenbak. Tegenwoordig wordt je medisch dossier elektronisch bewaard. Er is het elektronisch medisch dossier (EMD), maar ook het globaal medisch dossier (GMD). Wat is het verschil tussen de 2? En wat zijn de voordelen voor jou?

Het Elektronisch Medisch Dossier

Wat is het?

Je huisarts bewaart jouw gegevens in een digitaal of elektronisch medisch dossier. Dat is dus het EMD. Het is dus eigenlijk het vroegere papieren dossier dat nu op de computer van je dokter staat.

Wat zijn de voordelen van het Elektronisch Medisch Dossier (EMD)?

  • Overzichtelijk en accuraat
    Je huisarts kan veel makkelijker iets opzoeken in je dossier via de computer. Zo heb je meteen de juiste informatie bij de hand tijdens de consultatie. Er kunnen ook zaken geautomatiseerd worden, zodat je bijvoorbeeld een seintje krijgt als het tijd is om je tetanusvaccin te herhalen. Daarnaast is het ook veel makkelijker om info door te geven aan andere artsen die je raadpleegt, bijvoorbeeld een specialist. Dat gebeurt natuurlijk nooit zonder jouw toestemming.
  • In eigen handen
    Je medisch dossier mag nooit zonder jouw toestemming gedeeld worden. Dus enkel als jij ermee instemt, kunnen artsen en zorgverleners waar je een therapeutische relatie mee hebt, je dossier raadplegen. Jouw toestemming kun je bij je huisarts geven door je identiteitskaart in te lezen, of via de website van de overheid mijngezondheid.be. Daar kun je je toestemming trouwens ook terug intrekken als je wil. Je kan dit regelen via 'Toegangsbeheer' op de homepage.

En het Globaal Medisch dossier (GMD)?

Het Globaal Medisch dossier is eigenlijk een overeenkomst tussen jou en je arts. Als je een GMD afsluit, geef je je huisarts de opdracht om je dossier zorgvuldig te beheren. Door je GMD is je huisarts op de hoogte van je volledige medische geschiedenis, en worden diagnoses en behandelingen beter op jouw noden afgestemd. Jij engageert je ook om zoveel mogelijk dezelfde arts te consulteren.

Ga je naar een groepspraktijk?

Dan kunnen de andere artsen van de groepspraktijk je GMD ook inkijken. Dat maakt het net wat makkelijker om de continuïteit van je verzorging te garanderen.

Lees meer over het GMD in een groepspraktijk

Tot 30% meer terugbetaald

Heb jij een globaal medisch dossier? Dan krijg je tot 30% meer terugbetaald voor consultaties bij je huisarts. Het precieze percentage hangt af van de doelgroep waartoe je behoort. Je hoeft niet bij dezelfde huisarts te blijven om van die extra terugbetaling te krijgen. Als je verandert van huisarts, kan je GMD eenvoudig worden overgedragen. 

Lees meer over het GMD

Deel dit artikel

Verder lezen

17 januari
Blog

Corona veiligheidsmaatregelen in je Helan kantoor

Je Helan-kantoor is op dit moment alleen open op afspraak. Ontdek hier de veiligheidsmaatregelen voor jouw gezondheid en die van onze medewerkers. Liever advies op afstand? Vraag advies via videogesprek.

dokter aan het schrijven
Blog

eAttest vervangt papieren doktersbriefjes

Je krijgt een papieren attest van je huisarts, je kleeft er een kleefbriefje op en brengt het binnen bij je ziekenfonds. Zo gaat het al decennia, maar daar kwam een eind aan. Vanaf 1 januari 2018 zag het elektronisch attest (eAttest) het licht, een belangrijke evolutie die je leven een pak makkelijker maakt.

Blog

Vragenlijst helpt patiƫnten om werk te hervatten op eigen maat

Er is een vragenlijst om in te schatten of iemand opnieuw aan het werk kan. Op basis van de antwoorden kan het ziekenfonds een re-integratietraject op maat uitstippelen, met een nog betere begeleiding.

Blog

De mantelzorger in de bloemetjes

Ter gelegenheid van de dag van de mantelzorger, zetten wij graag alle mantelzorgers die zich dagelijks inzetten voor iemand uit hun omgeving in de kijker.