Andere

Opvolging van je Globaal Medisch Dossier (GMD) in de medische groepspraktijken

Werkt je huisarts, die je globaal medisch dossier (GMD) beheert, binnen een groepspraktijk? Dan hebben ook de andere gemachtigde huisartsen binnen dezelfde groepspraktijk vanaf nu het recht op toegang tot je digitale medische informatie. Zo kan de continuïteit van je verzorging beter gegarandeerd worden.

Waar gaat het precies om? 

Als je huisarts een globaal medisch dossier (GMD) opent, heeft hij het bewijs opgesteld van een therapeutische relatie met jou. Aangezien hij je gewoonlijk verzorgt, heb je hem de toestemming gegeven om je medisch gegevens te raadplegen. Dat gebeurt normaal via je identiteitskaart. Wanneer je huisarts deel uitmaakt van een groepspraktijk, zal deze therapeutische relatie vanaf nu automatisch (en enkel en alleen) gedeeld worden met de andere huisartsen binnen dezelfde groepspraktijk.

Concreet: als je bij je huisarts langsgaat, maar die is niet beschikbaar, dan weet je dat de andere artsen binnen dezelfde groepspraktijk ook je dossier kunnen raadplegen en je gezondheidstoestand kunnen opvolgen. Ze hebben toegang tot je digitale medische gegevens en waken erover dat het vooropgestelde zorgplan van je arts, die je GMD bijhoudt, opgevolgd wordt.

Meer info?

Je kan je therapeutische relaties raadplegen door je in te loggen op de gezondheidportaalsites:

Deel dit artikel

Verder lezen

02 april

Risicopatiënt? Lees alles over het coronavaccin voor risicopatiënten

Voor het coronavaccin werd er een lijst met risicopatiënten opgesteld. Zij worden prioritair gevaccineerd. Welke aandoeningen behoren tot die lijst? En hoe weet je of jij op die lijst staat?

24 november

Gebruik antibiotica verstandig

België behoort tot de koplopers op het gebied van antibioticaconsumptie in Europa. Antibiotica zijn noodzakelijk, maar overmatig gebruik ervan leidt tot het ontstaan van gevaarlijke multiresistente bacteriën.

28 maart

Geen toeslag meer bij apothekers van wacht

Moet je ’s avonds of in het weekend nog naar de apotheker van wacht met een voorschrift? Dat betaal je daar binnenkort geen toeslag meer voor. In de plaats komt er een permanentievergoeding voor apothekers van wacht.

13 december

App voor efficiëntere gezondheidszorg voor chronisch zieken

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) ontwikkelt een app op maat van mensen die kampen met verschillende chronische ziektes. Die moet hen in staat stellen om hun volledige gezondheidstoestand thuis beter op te volgen.