Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Er is een vragenlijst om in te schatten of iemand opnieuw aan het werk kan. Op basis van de antwoorden kan het ziekenfonds een re-integratietraject op maat uitstippelen, met een nog betere begeleiding.
Meer dan 400.000 werknemers en zelfstandigen in ons land zijn al langer dan één jaar arbeidsongeschikt. De vragenlijst van het ziekenfonds moet een nog betere begeleiding in een vroeg stadium van de arbeidsongeschiktheid mogelijk maken. Dat is een cruciale factor volgens Lode Godderis, hoogleraar aan het Centrum voor Omgeving en Gezondheid van de KU Leuven. “Na een jaar is het heel moeilijk om iemand nog terug naar zijn job te begeleiden. Je moet patiënten voor de kaap van drie maanden ondersteuning aanbieden, afgestemd op de concrete noden en situatie van de zieke werknemers.”
De vragenlijst bestaat uit 15 vragen die onder meer peilen naar de gezondheid, werksituatie en de eigen inschatting van de patiënt over een mogelijke terugkeer naar de werkvloer. Op basis van de antwoorden kan het ziekenfonds een re-integratietraject uitstippelen, op maat van de noden van de patiënt. Want zo’n ingevulde vragenlijst geeft de adviserende arts cruciale informatie, bovenop het medische onderzoek.
Neem een kijkje op de site van voormalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block!
Deel dit artikel
Verder lezen
De meest voorkomende psychosociale aandoening is een burn-out. En die steekt steeds vaker de kop op bij een grote groep mensen.
De juiste balans vinden tussen werk en privé, tussen me-time en je gezin, tussen ontspanning en uitdaging: hoe doe je dat? Hoe leer jezelf te om positief te denken, stress te verminderen, nee te zeggen en regelmatig een moment voor jezelf te nemen? Deze 11 tips helpen je om jouw leven meer in balans te brengen.
Als ouder wordt er veel van je verwacht. De combinatie gezinsleven en werk is niet altijd de makkelijkste puzzel om te leggen. Dat kan wel eens druk op de schouders leggen. Sommige ouders geraken het evenwicht helemaal kwijt en voelen zich opgebrand. Hieronder lees je meer over wat een ‘parentale burn-out’ is, en wat je kan doen om te vermijden dat je opgebrand geraakt.
Een burn-out is geen ziekte, maar een syndroom. Toch blijft een burn-out voor artsen en onderzoekers moeilijk terrein. Wat is een burn-out precies? Wat zijn de symptomen van een burn-out? En wat kan je eraan doen?