Je browser is niet ondersteund door onze website, gelieve een upgrade te doen van de huidige versie van je browser.
Toedienen van oogdruppels, meten van de suikerspiegel of bloeddruk, … Zorgkundigen mogen straks een aantal nieuwe taken op zich nemen. Die uitbreiding versterkt hun rol en patiënten krijgen nog meer de juiste verzorging door de juiste zorgverlener.
Momenteel werken er 127.513 zorgkundigen in ons land. Ze voeren taken uit als hygiënische verzorging, het meten van de polsslag en lichaamstemperatuur, preventieve maatregelen om infecties te voorkomen, … En dat zowel bij de mensen thuis, in rusthuizen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Nu komen daar nog 5 handelingen bij, na delegatie door een verpleegkundige: oogdruppels toedienen, meten van de bloeddruk, …
Om deze nieuwe handelingen te mogen uitvoeren, moeten zorgkundigen eerst 150 uur opleiding volgen. Zo wil de overheid de veiligheid en kwaliteit van de verzorging voor de patiënten garanderen. Vanaf 1 september 2019 is het dan aan de deelstaten om de basisopleiding tot zorgkundige aan te passen, zodat alle zorgkundigen die in de toekomst afstuderen over de juiste competenties beschikken.
Deel dit artikel
Verder lezen
Je Helan-kantoor is op dit moment alleen open op afspraak. Ontdek hier de veiligheidsmaatregelen voor jouw gezondheid en die van onze medewerkers. Liever advies op afstand? Vraag advies via videogesprek.
Jij of iemand uit je dichte omgeving krijgt de diagnose van chronisch zieke. Vanaf dat moment is het zoeken naar een balans tussen leven met de ziekte en het leiden van een kwalitatief leven. Psychologen Maruschka en Cedric bij de Helan Luisterlijn legt uit hoe je omgaat met een leven als chronisch zieke.
Je krijgt een papieren attest van je huisarts, je kleeft er een kleefbriefje op en brengt het binnen bij je ziekenfonds. Zo gaat het al decennia, maar daar kwam een eind aan. Vanaf 1 januari 2018 zag het elektronisch attest (eAttest) het licht, een belangrijke evolutie die je leven een pak makkelijker maakt.
Je herinnert het je misschien nog: vroeger bewaarde je huisarts je medische gegevens op papier. Sommigen deden dat op losse bladen, anderen in een steekkaartenbak. Tegenwoordig wordt je medisch dossier elektronisch bewaard. Er is het elektronisch medisch dossier (EMD), maar ook het globaal medisch dossier (GMD). Wat is het verschil tussen de 2? En wat zijn de voordelen voor jou?