Hart- en vaatziekten

Moet je wel geneesmiddelen tegen hoge cholesterol nemen?

Maar liefst een kwart van de Belgische 40-plussers neemt statines om het cholesterolgehalte te verlagen. Maar zijn die geneesmiddelen wel altijd nodig? Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ontwikkelde een tool om samen met je arts de voor- en nadelen te bespreken.

Vooral nuttig bij mensen die hart- of vaatprobleem hadden

Statines helpen om je cholesterolgehalte te verlagen. Ze zijn één van de meest gebruikte geneesmiddelen in België. Maar is dat wel terecht? Het KCE beklemtoont dat statines vooral nuttig zijn voor mensen die al een hart- of vaatprobleem hadden (hartaanval, beroerte, …). Want in die gevallen kunnen statines het risico op herval verkleinen. In ons land hebben bijna 9 op de 10 gebruikers van statines echter nog geen hart- of vaatprobleem gehad. Bovendien kunnen deze geneesmiddelen zorgen voor bepaalde bijwerkingen als spierletsels, diabetes en nierfalen.

Samen met je arts beslissen

Om statines correct te gebruiken, ontwikkelde het KCE een interactieve tool: www.statines.kce.be. Die berekent je cardiovasculaire risico op basis van je leeftijd, rookgedrag, cholesterolgehalte, … en toont dan de eventuele voordelen van statines. Zo kun je samen met je arts de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen en een doordachte beslissing nemen. 

Meer info

Neem een kijkje op www.statines.kce.be

Deel dit artikel

Verder lezen

Hoe kun je hart- en vaatziekten vermijden?

Tegen bepaalde risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals het verouderingsproces en erfelijke factoren, valt niks te beginnen. De meeste gevaren vallen echter wel te bestrijden, en dat met een gezonde levensstijl.

Hart- en vaatziekten, what's in a name?

Hart- en vaatziekten of cardiovasculaire ziekten omvatten aandoeningen aan het hart en de bloedvaten. Deze kwalen verstoren de werking van de longen en het cardiovasculaire systeem. Hart- en vaatziekten kunnen veroorzaakt worden door tal van factoren. Sommige zijn erfelijk, andere verbonden aan leeftijd of geslacht.

Het vrouwenhart klopt anders

Het hart van een man en dat van een vrouw lijken qua structuur en werking sterk op elkaar, maar toch zijn er wezenlijke verschillen. Symptomen van hartproblemen kunnen bijvoorbeeld helemaal anders zijn bij vrouwen. Meer uitleg door prof. Dr. Pedro Brugada, cardioloog in het UZ Brussel.

Hartpatiƫnt? Controleer je eigen hartritme met FibriCheck

FibriCheck is een medische app waarmee je als hartpatiƫnt je eigen hartritme opvolgt om mogelijke hartritmestoornissen te detecteren en op te volgen.